28 Април 2024, 11:05 Днес (0) | Вчера (0)

Седемте мита на опозицията за приватизацията на БТК*

15 Март 2004 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Лицензът за третия GSM-оператор без търг или конкурс трябва да бъде издаден преди прехвърляне на акциите на купувача

ИЛИЯ ВАСИЛЕВ, ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА АГЕНЦИЯТА ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯ

Подписването на договора за приватизацията на БТК на 20 февруари 2004 г. предизвика ожесточена дискусия, в която могат да се открият мнения в две полярни посоки. Сделката бе определена едновременно като "най-успешната" и като "най-безотговорната", въпреки че от всички страни се чуваше, че БТК трябва да бъде приватизирана колкото може по-бързо, тъй като след отпадане на монопола є интересът към компанията ще намалее, а с намаляване на пазарния є дял цената ще падне.
Интересно е защо опозицията точно сега, след като са изминали две години от приемането на стратегията и стартирането на процедурата за приватизация, след 13 съдебни решения и след безброй дискусии и парламентарни питания, говори за сделка, която "не е изгодна" за държавата. А за да докаже това, се опитва да насажда поне седем грешни мита в обществото. И тъй като повечето от тези въпроси са за спазването на стратегията за приватизация на БТК, ще се опитам да отговоря на всеки един от тях.

Кой е купувачът на БТК?

Купувачът на БТК е "Вива Венчърс", дружество - 100% собственост на американския инвестиционен фонд "Адвент Интернешънъл". Това е една от най-големите компании за управление на инвестиционни фондове в света, с активи под управление на обща стойност над 2 млрд. долара. Компанията има сериозен опит с инвестиции в телекомуникационния сектор и е реализирала множество инвестиционни проекти в региона и по света.

Каква е цената на БТК?

Това е въпрос, който нееднократно се е обсъждал. Цената на една компания е тази, която инвеститорите предлагат за нея. В резултат на преговори и след окончателното договаряне на всички параметри по сделката, договорът за БТК се подписа с "Вива Венчърс" при цена 230 млн. евро и увеличение на капитала 50 млн. евро, покупната цена, договорена с инвеститора, е в размер на 280 млн. евро за 65% от акциите на БТК на размита база. Тази цена съответства на общата капитализация на компанията от 430 млн. евро. Цената на БТК е резултат от финансов и правен анализ на компанията и сектора. Всеки инвеститор разглежда цената като компонент от цялостната сделка, т. е. паричното измерение на всички допълнителни ангажименти по договора намират своето отражение в окончателната цена. В този смисъл цената включва в себе си и предварителните ангажименти за инвестиции, покриване на дълга към международните финансови институции, както и ангажиментите, свързани с националната сигурност. Окончателните оферти на двамата инвеститори са подадени на базата на придобиване на акциите на БТК заедно с дивидента за 2002 г. В окончателния вариант на сделката държавата получава дивидент от около 87 млн. лева за 2002 г. и 60 млн. евро - за 2003 г. Това са нетни разходи за БТК, което води до намаление на нетната стойност на нейните активи.

Какви са социалните аспекти на сделката?

В хода на преговорите с инвеститора беше постигнато значително подобрение на всички показатели и в частност по отношение на броя на съкратените служители в компанията. От 9000 съкратени служители в първоначалната оферта на купувача броят на съкратените служители беше редуциран два пъти и в крайна сметка за четири години ще бъдат съкратени не повече от 4500 служители. Така в БТК през 2006 година вместо 18 500 заетите ще бъдат 20 530. Освен всички обезщетения, които ще бъдат изплатени на съкратените служители инвеститорът предвижда широка социална програма по отношение на преквалификацията, а 45 млн. евро ще бъдат дадени допълнително за социални цели.

Въпросът за третия GSM- лиценз

В стратегията, приета от Народното събрание, е записано следното: "Ще бъде предвидена опция за предоставяне на лиценз за трети GSM на БТК. Законът за приватизация и следприватизационен контрол позволява предоставянето на лицензията да се извърши без търг или конкурс." АП стриктно е спазила тази стратегия и ЗПСК, като е внесла в Комисията за регулиране на съобщенията необходимите документи за издаването на този GSM- лиценз. Той може да бъде издаден на БТК без търг или конкурс единствено преди прехвърляне на акциите на купувача. Ето защо в договора за приватизация има клауза, според която GSM-лицензът е условие за прехвърляне на акциите. От тук нататък въпрос на КРС е дали този лиценз ще бъде издаден или не. Ако комисията реши, че лицензът не може да бъде даден, инвеститорът има два варианта - да се откаже от правото си на трети мобилен оператор и да сключи сделката без него или да се откаже от сделката. Колкото до цената на този GSM- лиценз, според правилата на заключителния етап той може да бъде придобит от БТК без търг или конкурс, на базата на тарифа, определена от КРС.

Какъв договор се подписа и трябваше ли да бъде одобряван отново от НС на АП?

Според Закона за приватизация и следприватизационен контрол Надзорният съвет на АП се произнася само относно законосъобразността на сделката. В този смисъл трябва да разгледаме какво одобрява Надзорният съвет. Той се произнася по законосъобразността на договора за приватизация и законосъобразността на проведената процедура, по извършването на всички действия от участниците в процеса.

Петчленен състав на ВАС със свое определение от 24 септември 2003 г., остави в сила определението на тричленния състав на съда от 3 септември 2003 г. и потвърди, че е налице мълчаливо одобрение на приватизационния договор от страна на НС на АП. По този начин е налице и одобрение на приватизационната процедура. Това одобрение се отнася до законосъобразността на всички настъпили обстоятелства, касаещи решението на НС, което в дадения случай е договорът, както и цялата допълнителна документация, внесена в НС.

Към момента на одобрението в НС е внесен и безусловният ангажимент на купувача за подобряване на параметрите по договора в съответствие с решението на Министерски съвет от 8 август 2003 г. Впоследствие единствените корекции, които са нанесени в договора, са от технически характер и са наложени от факта, че между получаването на одобрението и подписването на договора обективно е изтекъл период от няколко месеца. Договорът е приведен в съответствие с датата на неговото подписване.

Кога ще бъдат предложени 20% от БТК на фондовата борса?

АП успя да договори 20% от БТК да бъдат предложени на фондовата борса срещу компенсаторни инструменти. Това ще стане 6 месеца след прехвърлянето на акциите на българския телеком. Предлагането на този остатъчен дял на фондовата борса сериозно ще повлияе върху търговията с компенсаторни инструменти и удовлетворяването на притежателите на тези непарични платежни средства.

 Вече стана ясно, че АП е договорила изцяло структурата на придобиване на акциите на БТК и има необходимите гаранции, че "Адвент Интернешънъл" ще бъде 100% собственик на "Вива Венчърс" за срок от 3 години. Трябва да се отбележи и съществуването на т.нар. гаранционно споразумение, което има формата на корпоративна гаранция. Тя е револвираща и за всяка година има стойност от 30 млн. евро и обезпечава евентуалните неустойки, които биха били дължими от инвеститора при неизпълнение на договорните ангажименти. Освен това съществува и т. нар. Договор за допълнителни плащания при последваща продажба (клоубек).

Според него държавата ще получи определен процент от постъпленията, които инвеститорът ще получи при последваща продажба след изтичане на периода на следприватизационен контрол. Докато има евентуални неуредени задължения на инвеститора за плащане на неустойки към държавата (заедно с лихвите), той не би могъл да получи никакви постъпления от бъдеща продажба на акциите на компанията. Тоест цялата покупна цена на акциите днес и цялата придадена стойност, която тези акции ще добият в бъдеще до момента на тяхната продажба, ще бъде запазена като гаранция за българското правителство по погасяването на евентуални неустойки, които могат да възникнат.

Вместо заключение

Общият финансов ефект от сделката за БТК е над 1,1 млрд. евро, което я прави най-голямата сделка на частни капитали в Източна Европа. Договореностите, постигнати с инвеститора, надхвърлят предприсъединителните ангажименти на България към ЕС по отношение на нивата на дигитализация в компанията. На второ място приватизацията на българския телеком представлява значителна стъпка към преструктурирането на компанията и ускоряване адаптацията й за опериране в конкурентна среда. Не на последно място сключването на сделката за БТК е ясен знак, че България е правова държава, която спазва своите закони и създава благоприятни условия за инвестиции.

* Заглавието е на редакцията

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив