16 Юни 2024, 11:29 Днес (0) | Вчера (0)

Скъпи на триците, евтини на брашното

15 Февруари 2005 09:00 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Колко трезора още трябва да бъдат ограбени, за да започнат МВР и БНБ тотални проверки на мерките за сигурност в банките

Над 60 на сто от регистрираните всяка година в България по около 150 000 престъпления са кражби от домовете. Сигурно хиляди са случаите, в които жертвите изобщо не се оплакват в полицията, защото не вярват, че откраднатото ще им бъде върнато. По признание и на МВР тези кражби са най-слабо разкриваните престъпления. Нещо, което прави техните извършители все по-организирани и дръзки. Те отдавна не се спират пред скъпите метални врати, охранителни системи, сложни ключалки.
Затова българинът вече не държи парите и ценностите си под дюшека, а ги дава в сейфове, в банки. За по-сигурно.Два дръзки банкови обира в рамките на една година обаче поразклатиха и това доверие И извадиха на показ куп странности - в мерките за сигурност, в нормативната база, в действителната ситуация.
Най-напред стана ясно, че има сравнително добра наредба на МВР и БНБ за организацията и контрола по обезпечаването на сигурността на банките. В нея има високи изисквания - няколко вида охрана (периферна, обемна, с изведен сигнал), инфрачервени, микровълнови и дори сеизмични детектори, специални ключалки, магнитни заключвания и какво ли още не. Касетките в трезорите пък трябва да издържат дори на взрив, да са със специални и няколко ключалки (а не такива, които да се отварят с най-обикновени секретни ключета или железен лост) и т. н.
Наредбата обаче влиза в сила чак от септември 2006 г. Обяснението е, че банките са поискали срок, за да успеят да изпълнят предписанията. Вероятно са прави, защото ще трябва да направят доста сериозна инвестиция. Факт е обаче, че от този гратисен период чудесно се възползват очевидно добре подготвени и разполагащи с много информация крадци. Които ще стават още по-дръзки, защото до момента няма заловен грабител, въпреки че с тези престъпления приоритетно се занимават и полицията, и прокуратурата, и следствието, и спецслужбите.
Двата обира повдигнаха още въпроси. За правилата, по които банките приемат, а клиентите оставят пари и ценности в сейфове. Те също трябва да се променят, за да не става така, че след подобни случки първоначално добронамерените страни изведнъж да се окажат озлобено нахъсани едни срещу други - клиентите да твърдят, че са оставили за съхранение няколко милиона, а банките да ги контрират, че това е фактически невъзможно. В много чужди банки тези правила действат от години. И не е трудно да се препишат.
Освен това наистина е странно, че МВР и БНБ не предприемат по-крути мерки след двата обира. Нормално би било те да започнат серия от спешни проверки на всички публични трезори. Дори и да не са изпълнени всички изисквания по спомената наредба за сигурност, то задължително трябва се проконтролират поне минималните норми. Може би трябва да се помисли дали да не се съкрати срокът за влизане на новите правила в сила. За да станат трезорите наистина непробиваеми за крадците. Всичко останало робува на правилото "скъпи на триците, евтини на брашното". От което страдат и клиентите, и банките.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив