25 Септември 2024, 17:26 Днес (1) | Вчера (3)

София - новото политическо Ватерло

03 Май 2004 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Компрометирането на Стефан Софиянски ще удари силно и дясната коалиция в столицата

 В последните дни става все по-ясно, че останалата единствена синя крепост София за първи път от 15 години насам е под угрозата да компрометира десния модел на управление. 
И ако някой все още се чуди как може да се случи това, нека само за миг да си върне лентата на бурното политическо време между двата тура на местните избори. Когато само за часове беше сглобена новата дясна коалиция, за която доскоро се твърдеше, че ще е модел за бъдещо национално управление. На практика тогава Надежда Михайлова отстъпи лидерското място на Софиянски и превърна дясното управление в заложник на личната политическа кариера на кмета. За жалост твърде бързо стана ясно, че 
    
Софиянски, Надежда и Кисьов са си подали ръце
    
в името на по-ефективното обслужване на личните им интереси. И тъй като е почти невъзможно те да съвпадат, сблъсъкът им се превърна в сериозен политически катализатор на бурен разпад в дясната столична коалиция.
 Предизборните обещания на Софиянски, че "След изборите ще използвам всички добри идеи, които ми се предгат, и ще забравя негативизма" бързо бяха заключени в шкафа на политическите послания с гриф "За електората". А отскоро благият столичен кмет окончателно загуби усмивката си, след като си откри фронтове и врагове по всички възможни линии. Прочие все по-ясно става, че за Софиянски важи стародавната английска максима за липсата на политически приятели и за вечните икономически интереси.
    
Половин декар зелена площ зад Шмайзера
    
както популярно по-младите столичани наричат парка около Паметника на съветската армия, са на път да скъсат окончателно скрепената с толкова комплименти връзка между Софиянски и Доган. Оказва се, че кметът и областният управител Росен Владимиров са сключили две сделки за преотстъпване на зелените площи, границите на които се застъпват. Именно оттам избухна скандалът, който превърна довчерашния баща на дясното обединение в потенциален клиент на Темида. А вече се говори, че в най-скоро време ще има и нови избори за кмет. Впрочем Софиянски сам се вкара в капана, обявявайки, че ще подаде оставка, "ако се окаже, че в общината има корупция". 
Скандалът с Владимиров не само смъкна маските, но и детронира до голяма степен демократичното лице на Софиянски, показвайки, че се е заигравал икономически и с бивши БКП-величия, като например Станиш Бонев.
Другият "стълб" в дясната коалиция - СДС - също не стои със скръстени ръце. Най-верният човек на Надежда 
    
Владимир Кисьов като истински син Фигаро
    
бързо прескача тук и там. В зависимост от икономическите изгоди Кисьов подкрепя ту Стефан Софиянски, ту царските хора. Надежда също бързо забрави за обещанията си всичко в общината да е прозрачно и чисто. Затова и съвсем без всякакви скрупули подписа политическото споразумение на столичната десница, което видимо беше подплатено икономически. Кисьов наистина добре играе ролята на Севилския бръснар, след като успя зад гърба на Общинския съвет и въпреки решението му да вкара Стефан Софиянски отново в ръководството на Общинска банка, въпреки че беше гласувано отстраняването му оттам. Ден по-късно Кисьов получи и сериозен комплимент от царския икономист Владимир Каролев, който каза, че с него се работи добре. Освен това стана ясно, че е на път да се оформи нова синьо-жълта коалиция, след като Каролев беше предложен от Кисьов за представител на общината в Компанията за луксозни хотели, която държи "Хилтън". От друга страна, все по-неубедителни стават твърденията, приписващи порочната управленска практика единствено и само на "Софийски имоти". Защото вече е ясно, че редица други общински фирми, които се ръководят еднолично от хора на кмета, се управляват по същия модел.
Добре е, че поне след пет месеца от "Гергьовден" се ядосаха, както бяха обещали преди изборите. Те призоваха да не се прави политика от скандала с Халите. В специална декларация Дилов, Праматарски и Мозер подчертават, че
    
"няма да отваряме политически чадър над никого"
    
и че ще направят възможното коалицията да не понесе негативи от този морален удар. 
    
Факт е обаче, че коалицията наистина получи тежък морален удар, нищо че Софиянски твърди, че "двата стълба вдясно СДС и ССД" имали мнозинство в СОС. След напускането на Вили Лилков хората на кмета и Кисьов имат 30 души от общо 61 съветници. Впрочем Софиянски продължава да се отнася ласкаво към Лилков, който преди беше човек на Бакърджиев, но по предложение на кмета влезе в борда на апетитната "Софийска вода".
"Добре, че му взеха задграничния паспорт, та да спре да се самопредлага за премиер. Дори в Щатите ни изложи", коментира за "Новинар" политическите амбиции на Софиянски червен общинар. На практика последните публични задокеански изявления на кмета, че и Буш го харесвал за премиер, само наляха още повече масло в огъня на дясната разпра. А публикуваното в тиражен столичен всекидневник социологическо проучване на Републиканския институт на САЩ опъна до сцепване съшитите набързо деснокоалиционни шевове. И е на път да превърне София във Ватерло за българската десница, която ще понесе кметските негативи.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7567
GBP 2.4796 2.4887 2.3501
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив