04 Май 2024, 11:03 Днес (0) | Вчера (0)

Финансирането на болниците през тази година се е увеличило с 16% в сравнение със същия период на миналата година

26 Ноември 2004 13:09 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Постигнато е принципно и мотивирано разпределение на държавната субсидия между болниците, заяви министър Богоев

Въпросът за задлъжнялостта съпътства реформирането на системата на здравеопазването през последните години, отбеляза министър Богоев.
Анализът на развитието на системата през 2003 г. и деветмесечието на 2004 г. показва, че в резултат на предприетите нормативни промени и практически действия са постигнати определени резултати в преструктурирането на болничния сектор и повишаване на неговата ефективност, заяви министърът на здравеопазването. Те се изразяват в подобрените основни медицински и медико-статистически показатели, характеризиращи дейността на лечебните заведения за болнична помощ. През декември 2003 г. на болниците с държавно участие МЗ предостави допълнителни средства в размер на 81,5 млн. лв. Тези допълнителни субсидии са извън регулярните средства, които министерството е осигурило на лечебните заведения по реда на сключените договори за финансиране, уточни г-н Богоев. В резултат на това в края на 2003 г. дълговете на лечебните заведения са намалени и са в размер на 39 млн. лв. Задълженията са основно за медикаменти и за извършени инфраструктурни разходи. По данни на общинските лечебни заведения поетите от тях задължения към края на 2003 г. са в размер на 16 млн. лв.
Към 31 юли 2004 г. дълговете на държавните и общинските лечебни заведения са в общ размер на 130,5 млн. лв., като от тях просрочени задължения с настъпил падеж са 76,5 млн. лв. С Постановление № 185 на Министерския съвет от 28 юли 2004 г. по бюджета на МЗ за 2004 г. бяха предоставени допълнителни средства в размер на 76 млн. лв. за уреждане на просрочени задължения на болниците за доставени лекарства, енергия и медицински консумативи.
По предложение на МЗ министърът на финансите извърши налагащите се в изпълнение на постановлението промени по републиканския бюджет за 2004 г. и в бюджета на Министерството на здравеопазването. С корекционно писмо бе утвърдено разпределението на допълнителните средства по бюджета на МЗ - 25 млн. лв. за разходи за медикаменти (животоспасяващи и животоподдържащи лекарства и консумативи по централна доставка ), 51 млн. лв. са за субсидии на лечебните заведения за приоритетно уреждане на просрочени задължения. Тези допълнителни субсидии на болниците са преведени от МЗ на два пъти - през август (25 млн. лв.) и през септември (26 млн. лв.)
В резултат на допълнително осигурените целеви средства просрочените задължения на болниците към 30 септември 2004 г. са намалени и са в размер на 42,8 млн. лв., съобщи министър Богоев.
Допълнителните средства, които МЗ предостави на болниците през август и септември, са разпределени при съблюдаване на три основни критерия, подчерта министър Богоев. Първо: Субсидиите са предоставени съобразно размера на просрочените задължения.
Отчетен е обемът и интензитетът на извършваните дейности в лечебните заведения за болнична помощ. След освобождаване на районираното насочване на пациентите се наблюдава устойчива тенденция на увеличен прием на болни в университетските болници и национални центрове.
Отчетена е и спецификата, и сложността на извършваните дейности в болниците. Взето е предвид обстоятелството, че в университетските болници и национални центрове се насочват пациенти за високоспециализирани изследвания и лечение. В резултат на това средният разход на лечение в тези болници е с пъти по-голям от средния разход на лечение в общинските болнични структури.
Тези три основни групи фактори продиктуваха разпределението на допълнителните средства по реда на ПМС №185 да се извърши в по-голямата си част между големите университетски и областните болнични структури, обясни министър Богоев.
Във връзка със зададените въпроси за финансирането на конкретни лечебни заведения, министър Богоев заяви, че при субсидирането на болниците МЗ се съобразява с реалната им дейност и реалните им разходи. Това е и един от аргументите за по-голямото финансиране на университетската болница в Плевен. Лечебното заведение бе в изключително тежко положение, за което след проверка МЗ констатира нарушения в управлението. Преписката за тях е предадена в прокуратурата и директорът на болницата е сменен, съобщи министър Богоев.
Министърът на здравеопазването изтъкна пред народните представители, че в условията на лимитиран общ финансов ресурс е постигнато принципно и мотивирано разпределение на държавната субсидия между болниците. Финансирането им през тази година се е увеличило с 16% в сравнение със същия период на миналата година. Министър Богоев заяви, че системата се финансира по-добре от предходната година и се е стабилизирала, но постигането на устойчиво финансово развитие на здравната система в страната не може да се осъществи само с административни мерки от страна на МЗ. За реализирането на това МЗ разчита на разбиране, съдействие и подкрепа от всички парламентарно представени политически сили.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив