27 Септември 2024, 00:56 Днес (0) | Вчера (0)

Чуждестранни банки държат мажоритарни дялове в 73% от банките в «Нова Европа»

08 Ноември 2004 16:36 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Анализ на BA-CA: Една от всеки пет банкови транзакции в ЦИЕ се осъществява от австрийска банка Обемът на новите заеми в следващите десет години ще надхвърли 450 млрд. евро.

Делът на международните банки катo активи в банковия сектор в «Нова Европа» продължава да нараства. В момента чуждестранните финансови институции притежават 66% от активите (на база активи според акционерен капитал), като повече от една четвърт от тях са на австрийски банки. Това е резултат от изследване на «Банк Аустрия Кредитанщалт» (BA-CA).

BA-CA е собственик на HVB Bank Biochim в България и през изминалата седмица заедно с нея подписа споразумение за придобиването на "Хеброс Банк".

"Ако се вземат за база общите активи на банките в ЦИЕ, в които чуждите банки имат мажоритарен дял, може да се види, че около три четвърти от банковия бизнес в ЦИЕ се осъществява от международни банки", коментира Мариане Кагер, главен икономист на BA-CA.

Банковите сектори на новите страни членки на Европейския съюз и страните-кандидатки (България, Румъния и Хърватия) се доминират от чужди банки, с изключение на Словения и Латвия. В Чехия, Словакия, Естония, Литва, Хърватия и България, чуждите банки притежават около 80% и повече от банковия сектор.

 

Продължава динамичният растеж в ЦИЕ
За 2004 г.  икономистите на BA-CA очакват общите активи (в местна валута) на всички чужди банки в ЦИЕ да се увеличат с 12%. "Банките в региона растат със значително по-бързи темпове от финансовите институции в еврозоната, където очакваме растеж от 5%", коментира Мариане Кагер.

Кредитирането се увеличава с 15%, което е значително по-висок ръст от очакваните 5% за еврозоната. Това означава, че банковият сектор в ЦИЕ е в период на засилен възход, което е характеристика на сектора през последните три години. През този период обемът на кредитите нарастваше средногодишно с 13%, в сравнение  със само 4% в еврозоната. Най-силен ръст на заемите имаше в България и Румъния, следвани от Прибалтийските републики, Хърватия и Унгария.

Според икономистите на BA-CA това положително развитие може да се обясни от силното икономическо представяне на региона, стабилизацията на банковия сектор и огромното увеличаване на търсенето на банкови продукти и услуги. "През следващите десет години очакваме заемите да нараснат с над 250%, а депозитите с около 170%", каза главният икономист на BA-CA. В абсолютни цифри това означава допълнителни заеми за над 450 млрд. евро.
 
Икономистите на BA-CA очакват най-силен растеж на заемите да има в Румъния (повече от 470%) и в България (над 360%)
 
.

 


Австрийските банки имат най-голям дял
 

Австрийските банки държат водещата позиция сред чуждестранните банки в ЦИЕ. Те притежават 28% от всички активи на чужди банки. "Една от всеки пет транзакции в ЦИЕ се прави от австрийска банка", каза Мариане Кагер. Италианските банки имат 12% от активите, следвани от белгийските - 9%. Сред банките с пряка мажоритарна собственост в местни банки на поне пет от новите страни-членки на ЕС "Банк Аустрия Кредитанщалт" води в класацията пред италианската "УниКредит" и австрийската "Райфайзен Централбанк".

Перспективи: дългосрочен растеж
Очакванията на икономистите на BA-CA за ЦИЕ са много благоприятни. В момента обемът на заеми на човек от населението с 1,600 евро, което е 7% от показателя за еврозоната. При положение, че се очаква повече от 250% ръст на кредитите в следващите десет години, то може да се предвиди, че на човек от населението ще се падат 6,000 евро до 2013 г. или 17% от очакваните данни за еврозоната. "Това показва значителен потенциал за растеж в региона на ЦИЕ", каза Мариане Кагер.

"Банк Аустрия Кредитанщалт" е най-голямата банка в Австрия. Тя отговаря за пазарите в ЦИЕ в рамките на HVB Group. Понастоящем банката има дейност в 11 страни от ЦИЕ, където притежава активи от около 27 млрд. евро към 30 септември 2004 г. 16,500 служители обслужват около 4.2 млн. клиенти в региона. Наскоро The Banker и Euromoney определиха BA-CA за "Банка на Годината в ЦУЕ" и "Най-добра банка в ЦИЕ

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7472
GBP 2.4796 2.4887 2.3380
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив