01 Октомври 2024, 12:30 Днес (1) | Вчера (1)

S&P: Политическата криза може да заплаши рейтинга на България

04 Март 2013 13:23 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 март 2013, 13:25
Булфото

Влошаване на ситуацията може да окаже влияние върху оценката на агенцията за сравнително високите приходи и гъвкавост по отношение на разходите на България, както и на "общо взето, предвидимите" политически избори

Рейтингът на България би могъл да се окаже под натиск в посока надолу, ако политическата обстановка се влоши и бъде застрашен настоящият, ориентиран към стабилност консенсус за икономическите политики. Това пише в анализа на агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor’s, озаглавен "Ще променят ли политическите ветрове фискалната стабилност на България?", цитиран от пресцентъра на Министерството на финансите.

 

Влошаване на ситуацията може да окаже влияние върху оценката на агенцията за сравнително високите приходи и гъвкавост по отношение на разходите на България, както и на "общо взето, предвидимите" политически избори. Значително влошаване на показателите за външна ликвидност също би могло да окаже натиск върху рейтинга. Стабилната перспектива по настоящия кредитен рейтинг на България, определен от Standard & Poor’s, означава, че през следващите две години шансът за понижение е по-малък от едно към три.

Стабилната перспектива отразявала и становището на агенцията, че въпреки последните политически развития новото правителство вероятно ще продължи политиките, насочени към стабилен икономически растеж в условията на валутeн борд в страната.

Експертите посочват още, че въпреки неустойчивата икономическа среда България има дефицит и дълг, чиито стойности са сред най-ниските в Европейския съюз. Анализаторите посочват, че правителството е преизпълнило целите си за дефицита, като той е бил сведен до 0.45% от БВП при предвиден 1.3 на сто.

S&P коментират и предстоящите извънредни избори, като посочват, че БСП иска да премахне режима на облагане с плосък данък (който въведе при предишния си мандат) в полза на прогресивното данъчно облагане, докато ГЕРБ желае да запази сега действащата система. Енергетиката от своя страна ще бъде един от големите въпроси по време на изборите, тъй като е фокусът на последните протести. От S&P смятат, че е малко вероятно цената на електричеството значително да се намали, тъй като България вече има най-ниските цени в ЕС на електроенергията както за домакинствата, така и за фирмите.

По изчисления на експертите на агенцията нетната външна задлъжнялост на България е намаляла от 193% през 2009 г. до 110% от приходите по текущата сметка. "Това произтича от по-ниските инвестиции и по-слабото търсене от страна на домакинствата, съчетани с увеличаване на спестяванията (по предварителни данни до 23% от БВП през 2012 г. от 14% през 2008 г.), което позволи на банките да върнат 4.2 млрд. долара заеми на своите чуждестранни банки майки", пише в цитирания анализ.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7528
GBP 2.4796 2.4887 2.3468
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив