19 Април 2024, 03:31 Днес (0) | Вчера (11)

Банки спират да предлагат срочни депозити

18 Май 2021 09:31 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 май 2021, 15:42

Високата ликвидност в банковата система доведе до нов феномен в нея – преустановяване на откриването на срочни депозити, коментират анализаторите на финансовия портал MoitePari.bg. Очевидно нулевите лихви по депозити и отрицателни за фирми, както и таксите за откриване и съхранение на средства (при някои банки), не бяха достатъчни да направят тази форма на спестяване по-малко атрактивна за българите. Тук дори не е взета предвид инфлацията, която обезценява още повече спестяванията. Средната лихва по депозит повече от 5 години е под 1% и въпреки всичко спестяванията в банки нарастват, а здравната криза (противно на повечето очаквания) се оказа катализатор на този процес.

Първите депозитни продукти, които изчезнаха от банковия пазар бяха депозитите с авансово изплащане на лихвата.
Впоследствие липсата на нужда от привличане на средства доведе до постепенно спиране на депозитите с нарастващи лихви, гъвкавите продукти, които позволяваха свободна разполагаемост с част от средствата по депозита и други по-атрактивни спестовни схеми. С това банките дадоха ясен знак, че депозитите не представляват интерес за тях и евтиният ресурс им позволи да понижат лихвите по заеми и да поставят акцент върху тях.
Вече повече от година по-големите банки в страната предлагат само стандартни срочни депозити, като в началото на месец март една от най-големите банки уведоми клиентите си, че спира предлагането на единственият срочен депозит, който тя предлагаше.
В списъка на преустановени депозити присъстват 12 вида депозитни продукти, които банката през годините е спряла да предлага.
Примерът последва друга голяма банка, която уведоми клиентите си, че считано от 07.07.2021 г. преустановява предлагането на единственият срочен депозит. Най-вероятно други банки също ще последват този пример.
На пръв поглед ситуацията за някои може би е шокираща, но ако я проследим в детайли през последните няколко години, ще установим, че това е логичен ход. На банките просто не са им необходими още депозити. Причина може да се търси и в отрицателната лихва, с която БНБ таксува банките върху техните свръхрезерви в размер на 0,7 на сто годишно.

Двете банки, които уведомяват клиентите си за тези свои намерения ги насочват към други спестовни продукти – спестовни сметки или други спестовни планове (взаимни фондове), които отговорят на техният консервативен профил.
MoitePari.bg следи процесите на трансформация на депозитния пазар и новостите ще бъдат своевременно отразявани.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив