14 Май 2024, 08:07 Днес (0) | Вчера (12)

Банките в САЩ увеличават предлагането на заеми

19 Декември 2003 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

С възстановяването на американската икономика се увеличава и желанието на банките в САЩ да предлагат кредити, пише в анализ "Уолстрийт джърнъл".

В проучване през октомври сред 52 национални и международни банки само 12% от тях регистрират увеличаване на търсенето на кредити. Търговските банки отчитат 890 млрд. долара отпуснати средства за финансиране, което е с близо 80 млрд. по-малко от същия период на предходната година. Липсата на интерес от корпорациите към заемането на средства заплашва да лиши банките от допълнителни приходи в момент, когато перспективата Фед да повиши лихвените проценти е съвсем реална, което също ще окаже негативно влияние върху оборота от кредити.

Големите компании предпочитат да се финансират чрез емитирането на ценни книжа на капиталовите пазари. Относителният дял на тези инструменти се увеличава за сметка на банковите кредити. Някои експерти дори са крайни в оценките си и прогнозират, че с ръста на алтернативните начини за набиране на капитал корпорациите никога повече няма да разчитат на заемите в такава степен, както преди. Според мнението на други специалисти обаче причината за застоя в нарастването на кредитите се крие в това, че производителите все още не работят с пълен капацитет от възможности и затова са предпазливи в търсенето на средства. Очакванията са, че няма да има ръст поне до второто тримесечие на следващата година.

Експерти сочат, че най-засегнати от слабия интерес към заемите ще бъдат регионалните и местните банки, особено тези, които обслужват предимно производствени райони и до голяма степен разчитат на приходи от отдаването на кредити. Големите банкови институции, които разчитат на диферсифициран портфейл от услуги, които включват инвестиционно банкиране, управление на ценни книжа и парични средства и търговия с валута, не са особено уязвими, тъй като за тях търговските и производствените кредити са просто един от многото продукти, които предлагат.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив