25 Април 2024, 23:50 Днес (14) | Вчера (12)

Банкова сметка – колко ни струва да я имаме и ползваме

03 Август 2021 10:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 август 2021, 10:31

Почти всички ползваме банкови сметки, или поне една, без значение дали имаме дебитна карта към нея или не. Често забравяме за разходите, защото те автоматично се приспадат от наличността и се сещаме за тях, когато банките направят поредната корекция. Макар масово да се говори, че таксите са високи и разходът е голям,експертите от Моите пари предлагат различни сценарии, а всеки може да прецени скъпо ли е или не да има и ползва банкови сметки.

Сценарий

Месечен разход

Годишен разход

Поддръжка на 1 банкова сметка 

2,50 – 4 лв.

30 – 48 лв.

Поддръжка на 2 банкови сметки 

5-8 лв.

60 - 96 лв.

Поддръжка на 1 банкова сметка и 2 тегления в месеца от собствен банкомат 

3,10 – 4,60 лв.

37,20 – 55,20 лв.

Поддръжка на 1 банкова сметка и 2 тегления в месеца от чужд банкомат 

5,1 0– 6,60 лв.

61,20 – 79,20 лв.

Поддръжка на 2 банкови сметки и 2 тегления от банкомат и 2 внасяния на каса в другата банка 

8 – 11 лв.

96 - 132 лв.

Поддръжка на 2 банкови сметки и 2 онлайн превода в другата банка

7 - 10 лв.

84 - 120 лв.

Ползване на пакет от продукти и услуги

До 10 лв.

До 120 лв.

Сценарий "Само 1 банкова сметка"

Ако поддържаме само 1 сметка и не извършваме никакви операции с нея, годишният ни разход би бил между 30 и 50 лв., в зависимост от банката и нейната такса. Разбира се, с увеличаване на броя на поддържаните сметки, дори и никакви операции да не се извършват с тях, годишните разходи растат с увеличаване на броя на сметките. Така годишно поддържането на повече от 1 сметка може да ни струва и над 100 лв. годишно.
Върху какво са базирани тези разходи? Разбира се върху месечната такса за поддръжка на разплащателна сметка. Нашите наблюдения сочат, че размерите варират от около 2,50 до 4 лв. месечно.

Сценарий "1 сметка банкова и 2 тегления месечно от собствен банкомат"

Ползвайки разплащателна сметка с издадена дебитна карта към нея, логично е един или два пъти месечно да се посети банкомат и да се изтегли нужната сума. При такава употреба на сметката, разходът би варирал между 37 и 55 лв. годишно. Тук нека не забравяме, че използването на собствен банкомат обичайно е най-изгодния вариант, когато се налага теглене на суми в брой с дебитна карта. Разбира се, при повече поддържани сметки и/или тегления през годината тези разходи ще се увеличат.
Изчисленията са базирани върху месечни такси за поддръжка на сметка в границите 2,50 – 4 лв. и например 0,30 лв. такса за теглене от банкомат на банката, издала дебитната карта.

Сценарий "1 банкова сметка и 2 тегления месечно от чужд банкомат"

Да разгледаме и този сценарий, защото не винаги в близост има банкомат на банката издала картата. В такива случаи единствено решение е да се използва устройство на друга банка, но както знаем в тези случаи, таксите са по-високи. Нашите наблюдения сочат, че при ползване на "чужд" банкомат, таксата за теглене на пари в брой е около 1,50 лв., да приемем 1,30 лв. При месечна такса за поддръжка на сметката в размер 2,50 до 4 лв., годишният разход при такава употреба на сметката би възлязъл на 60 – 80 лв. И тук, с увеличаване на броя сметки и/или транзакции, годишният разход също ще расте.
Да продължим със сценариите при използване на разплащателни сметки. Освен за теглене на суми от тях, сметките могат да бъдат използвани и за акумулиране на средства. Вариантите за постъпления на суми по една сметка са най-различни, но най-често това е или чрез вноска на каса, или чрез превод.

Сценарий "2 банкови сметки, 2 тегления месечно от собствен банкомат и 2 внасяния на каса по друга сметка, в друга банка"

По различни причини и за различни цели, понякога е необходимо поддържането на 2 разплащателни сметки. Когато от едната сметка се "захранва" другата се налага сумата от първата сметка да бъде изтеглена и да бъде внесена по втората. При такъв сценарий годишният разход би бил между 96 и 132 лв. Освен месечните такси за поддръжка на двете сметки, тук добавяме разход за теглене на сумите с дебитна карта от собствен банкомат и такса за вноска на каса в другата банка. Таксите за внасяне на пари в брой по сметка на титуляра варират, но за нашия пример приемаме среден размер от 1,20 лв.
Говорейки за ползване на повече от 1 сметка и прехвърляне на средства между тях, не можем да подминем и варианта, когато за целта се използва онлайн банкиране. Знаем, че онлайн преводите са за предпочитане, но нека видим все пак какъв ще е годишният разход, ако прехвърлянето на суми се извършва по този начин.

Сценарий "2 банкови сметки и 2 онлайн превода месечно"

Тук, освен месечните такси за поддръжка  на сметка, добавяме и разходите за преводите. По наши наблюдения междубанков онлайн превод понастоящем банките таксуват с около 1 лв. При подобни такси, годишният разход при такъв начин на ползване на сметките ще струва между 84 и 120 лв.
Разгледаните до тук сценарии са само малка илюстрация от възможните начини за ползване на една или повече разплащателни сметки. За улеснение на клиентите банките са разработили и предлагат пакети от продукти и услуги, чрез които голяма част от тези сценарии могат да бъдат постигнати. Предимство е, че клиентът заплаща единствено месечна такса за пакета. Пакетите са най-различни, и предоставящи различни възможности, месечните разходи също са различни. Към момента максималният такъв, който сме срещали на пазара е в размер на 10 лв. месечно, т.е. 120 лв. годишно.

И накрая, макар с това съвсем да не се изчерпват всички разходи, свързани с притежаването и ползването на разплащателни сметки, ще добавим още един. Това е разходът за СМС известяване при движения по сметката. Обичайно СМС, ако е активирана тази услуга, се получава при постъпление по сметката, при теглене на суми от банкомат, при извършени онлайн плащания и т.н. Таксата за 1 СМС в повечето случаи е според тарифата на мобилния оператор и е около 0,15 лв. Също така е възможно банката да начислява и такса за самата услуга "СМС известяване".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив