05 Май 2024, 00:02 Днес (1) | Вчера (0)

Бюрокрация и подозрителност спъват фондовата борса

25 Март 2004 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Компаниите все още са предпазливи към финансирането чрез капиталовия пазар. Затова там се търгуват не особено атрактивни дружества

Ако има предизборно обещание, което НДСВ определено спази, това е да даде тласък на българския капиталов пазар. Успехите в тази област се признават дори от отявлените критици на сегашното правителство - като анализаторите от Центъра за икономическо развитие. В доклада си за развитието на икономиката през 2003 г. те отчитат, че това е била една успешна за развитието на капиталовия пазар в България. Пазарната капитализация по данни от Българска фондова борса-София е била общо 2 722 008 207 лв. Само за четвъртото тримесечие оборотът е 147 502 533 лв.
Индексът SOFIX се покачваше през цялата година и на 10 ноември достигна най-високото си ниво за миналата година - 456.34.
Но дали реалният бизнес прие борсата като изгоден механизъм за намиране на евтино финансиране на дейността си, дали българинът видя в капиталовия пазар възможност да печели? "Фондовата борса в България е по-скоро хубаво пожелание, отколкото реален инструмент за кредитиране на фирмите. Мнозинството физически и юридически лица у нас нямат достатъчно финансови средства, за да бъдат активни играчи и да развиват капиталовия пазар. Това означава, че компаниите нямат гаранции, че ще привлекат бързо необходимия им кредитен ресурс", коментира финансовият мениджър на "Рубелла" Зоя Минчева. Фирмата не е листвана на Българска фондова борса-София, тъй като собственикът й е регистрираният в Швейцария "Институт за красота". В козметичната компания определено са скептично настроени към ползата от емитирането на акции.
Точно на противоположното мнение пък е съсобственикът на русенската рафинерия "Приста ойл" Пламен Бобоков. Според него борсата е сред най-бързите и ефективни механизми за кредитиране.

"Още не сме дорасли, за да се появим на фондовата борса,

но веднага след като достигнем необходимите резултати, ще се регистрираме като публично дружество. Компания, която няма минимум 150 млн. лв. годишен оборот, не може да бъде публична", допълни Бобоков.
Според Стою Недин, председател на Асоциацията на инвеститорите, причините за слабия интерес към борсата са няколко - липсата на достатъчно атрактивни акции и най-вече споменът за финансовите пирамиди от средата на 90-те г. "Когато у нас имаше близо 20 фондови борси, честа практика беше разни неясни дружества да прибират парите на хората и след това да фалират", признава и изпълнителният директор на БФБ Георги Драйчев. Все още мнозина в България помнят главоломните си загуби от изчезването на "Лекс", "ТиБиЕс хотелс", "Лайф чойс", "Ийст Уест интернешънъл", фалиралите банки, чиито акции се търгуваха на борсата.
Макар че вече имаме Закон за публично предлагане на ценни книжа,

появата на пирамида на борсата е трудно, но не е невъзможно,
обяснява Драйчев. Това е достатъчно да отрезви и най-смелите, които рискуват да вложат парите си в акции.
"Най-атрактивни за инвеститорите са акции на предприятия от телекомуникациите, транспорта, химията и фармацията, но все по-малко такива дружества се търгуват на БФБ", каза още Недин. "Софарма" се насочи от търговията с акции към емитирането на корпоративни облигации. "Балканфарма" вече не е публично дружество, макар акции на собственика - "Фармако", да се търгуват на исландската борса. Белгийският "ЕПИК електроникс", собственик на завода за микрочипове в Ботевград, се търгува на борсата в Брюксел. "Не сме проверявали дали има интерес към нас, защото нямаме позволение да листваме акции", коментира изпълнителният директор на ботевградското дружество Николай Беров.
Липсата на качествени акции доведе и до минималното търсене.

Основният оборот на борсата

се реализира от дружествата, формиращи SOFIX, и от приватизационни сделки. Показателен за намаляващия интерес е фактът, че към средата на 1999 г. регистрираните публични компании са били 849, а сега техният брой е около 305.
"Основните негативи от публичното предлагане на акции са свързани с т. нар. синдром на ООД-то", каза шефът на БФБ Георги Драйчев. Това е страхът от поделяне на собствеността, от появата на голяма маса малки акционери. Фирмите имат право да се опасяват, че занапред ще трябва да участват в съвместно управление с огромен брой дребни акционери, които в повечето случаи нямат необходимата финансова култура. "Вземането на колективни решения носи определени негативи, особено ако мажоритарният собственик е и мениджър на публичното дружество", коментира Драйчев.
Изпълнителният директор на "Орбител" Константин Петров например заявява, че при нужда от финансиране на по-мащабни инвестиционни проекти компанията би се обърнала първо към своите акционери. В "Орбител" дял има ЕБВР, така че подобна позиция е разбираема. Според него за инвестиционни проекти под 10 млн. лв. за компанията е по-ефективно и евтино да набави необходимото външно финансиране чрез т. нар. частно предлагане - на малък кръг инвеститори.
Друга причина фирмите да недолюбват борсата е, че

публичните дружества са под постоянен надзор

Задължени са да представят отчети на всеки три месеца, трябва да съобщават за всяка промяна в управлението, структурата на капитала и т. н. Това води до увеличаване на бюрократичните тежести заради необходимостта от отделно звено за връзка с инвеститорите и с държавния регулатор.
"За съжаление в България не всички компании се ръководят от чисто пазарните принципи, иначе биха се листвали на борсата", коментира Стою Недин. По неговото мнение ползите от емитиране на акции са много повече от негативите.
"Емитентът не дължи нищо на акционерите. Ако бизнесът не се развие или финансовият резултат в края на годината е негативен, собствениците на акции споделят риска", поясни той. Участието на фирмите на борсата им носи бърз и дългосрочен кредитен ресурс, за който не се изисква залог.
В сравнение с банковата кредитна политика, където обезпечението варира от 150 до 200% в зависимост от проекта,

борсата е изключително евтин механизъм за кредитиране

"Това е важен елемент от конкурентоспособността на продукта. Изключително важно е каква е цената на кредита, с която се произвежда той. Разликата от 5 до 10% от себестойността може да е решаваща за конкуренцията. Който намери по-евтин кредит, е с предимство пред конкурентите", пояснява спецът.
Преимуществото на участието на борсата е и пазарната капитализация - във всеки един момент компанията има цена. Ако една акция струва 100 лева и капиталът й е разделен в 1 000 000 акции, значи компанията струва 100 млн.лв.
През последното тримесечие на миналата година се отбеляза значително оживление на пазара на облигации на родната борса. През трите месеца бяха сключени 79 сделки с корпоративни облигации и оборотът достигна 16,7 млн. лв. В края на годината бяха пуснати за търговия ипотечните облигации на Първа инвестиционна банка и корпоративни книжа на "АлмаТур БГ", "Каолин", Райфайзенбанк и "ТиБиАй кредит".
"За нас емитирането на акции не представлява интерес. По-ефективно е да се издават корпоративни облигации", каза експертът по облигационните емисии на "Райфайзенбанк-България" Драгомир Великов. "Облигациите като дългов инструмент позволяват да се натрупа по-дългосрочен кредитен ресурс, като в същото време фиксираният купон позволява да се планират разходите", допълни още Великов. Емисии облигации освен "Райфайзенбанк-България" регистрираха ОББ, ЦКБ, СИБанк, "Петрол", "Овергаз", "ПроСофт". До лятото се очаква корпоративни книжа да пусне и БДЖ.
Преимуществото на този вид книжа е, че за разлика от акциите те са с определен срок. Капиталът остава непокътнат, а след като изтече срокът на заема, компанията няма ангажименти към кредиторите си. Също за разлика от акциите облигациите носят фиксиран доход на собствениците си, което ги прави предпочитани в родните условия. Интересът към облигационните емисии се поддържа и мултиплицира от пенсионните дружества, които инвестират в тези книжа заради ниския риск и гарантираната им доходност. "ОББ емитира облигации, за да разшири кредитния си портфейл", каза Красимира Димитрова, експерт от трезора.
Облигационният пазар тепърва ще набира скорост, смятат емитенти и борсови експерти. В момента най-атрактивни за инвеститорите са ипотечните облигации на банките, тъй като те имат залог - недвижимо имущество. Между 100 и 110 млн. евро е стойността на новите облигационни емисии, предложени на борсата само през 2003 г.
2003 г. се очерта като най-успешна за борсовата приватизация досега, подчертават експертите от Центъра за икономическо развитие. Те отчитат, че на приватизационния пазар са осъществени 155 сделки с оборот 16 490 690 лв. С компенсаторни инструменти са осъществени 2108 сделки с оборот 284 063 012 лв. Интересът към търговията с компенсаторки е не по-малък от този към търговията с акции, но е в пряка зависимост от политиката на държавата в приватизацията - кога и колко акции от атрактивни фирми ще пусне. След като ДСК не бе пусната на борсата, очакванията са на пазара да се появят акции от БТК, БМФ и т. н. А това ще направи борсовата игра значително по-интересна, отколкото досега.


БЛУ ЧИПС

Борсовият индекс SOFIX се формира от търговията на книжата на Слънчев бряг, "Албена", "Благоевград-БТ", "Булгартабак Холдинг", "Златни пясъци", "ЛУКойл Нефтохим", "Петрол", "Софарма", "Биовет", "Неохим", ЦКБ, "Оргахим" и ДЗИ. В индекса се включват най-ликвидните емисии, които са предлагани не по-малко от три месеца, пазарната капитализация на всяко от дружествата да не е по-малка от 2 млн. лева, броят на акционерите на всяко едно от дружествата да не е по-малък от 500 души, както и акциите на дружествата да са търгувани най-малко на 20% от борсовите сесии през последните 3 месеца. Показателите на тези дружества се следят онлайн - и във всеки един момент борсовите експерти могат да предложат някое дружество да бъде извадено или прибавено към списъка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив