29 Март 2024, 08:49 Днес (0) | Вчера (11)

В Източна Европа намаляват данъците, у нас вдигат акцизите*

10 Ноември 2003 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Георги Ангелов, Институт за пазарна икономика: Единственото, което българското правителство направи, е да намали ставката по данъка върху печалбата

На 28 октомври 2003 г. Словакия прие със значително мнозинство в парламента единна данъчна ставка от 19% за данъка върху печалбата, данъка върху доходите и данъка върху добавената стойност. Досега данъкът върху печалбата беше 25%, данъкът върху доходите - между 10% и 38%, а ДДС - 20%.

"Реформата е насочена към създаване на справедлива, ясна и инвестиционно-ориентирана данъчна среда в Словакия" споделя финансовият министър. Според него данъчната реформа ще подобри фундаментално бизнес средата и ще доведе до висок и устойчив икономически растеж, увеличение на работните места и повече инвестиции. Също така, финансовият министър смята, че заради по-ниското данъчно бреме ще намалеят и стимулите за неплащане на данъци и съответно ще намалее сивата икономика, а от друга страна ще се увеличат стимулите за труд. Част от опозицията подкрепи намалението на данъците с аргумента, че това е реформаторска стъпка, която подкрепя икономическия растеж. Като резултат от реформата Словакия очаква повече чужди инвестиции, намаление на безработицата и по-ефективно налагане на данъците. Според Стив Форбс, издателят на списание Форбс, данъчната реформа на Словакия ще я направи страна с устойчив икономически растеж по примера на Ирландия и Хонг Конг. МВФ също е оптимистичен по повод на данъчните реформи в Словакия.

В същото време Украйна въведе единна данъчна ставка от 13% за облагане доходите на физическите лица. Тази стъпка следва опита на Русия, която въведе единна ставка от 13% през 2001 година и в резултат приходите от данъка вместо да спаднат се увеличиха повече от 2 пъти (от 6,2 милиарда долара на 12 милиарда долара) заради намалените стимули за укриване на данъци. "Това е удивителен успех" казва Алвин Рабушка, старши икономист в Института Хувър на университета Станфорд, цитиран от Бизнес уик.

Полша също обмисля единна ставка върху доходите на физическите лица, а ставката по данъка върху печалбата най-вероятно ще се намали на 19%. В Сърбия от началото на 2003 данъкът върху печалбата е 14%. В Литва същият данък е 15%, а в Унгария - 18%.

При всичките тези примери единственото, което българското правителство реши да направи, е да намали ставката по данъка върху печалбата с 4 пункта. Това е по-малко от Словакия, където намалението е 6 пункта, при това там се намаляват всички данъци, а в България не се променят другите преки данъци и се увеличават косвените данъци (акцизи).

* Заглавието е на редакцията

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив