05 Май 2024, 07:49 Днес (1) | Вчера (0)

Възможностите за застрахователите в Източна Европа се увеличават

28 Април 2004 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Присъединяването на новите страни към ЕС предоставя значителни възможности за реален растеж на големите западни застрахователни компании според изданието Insurance Day.

Присъединяването на новите страни към ЕС предоставя значителни възможности за реален растеж на големите западни застрахователни компании според изданието Insurance Day. Регионът е атрактивен и заради големия потенциал на бъдещите членки на съюза Румъния и България, както и Русия, която регистрира бърз икономически ръст, смятат авторите на изданието. Ръстът на застрахователния пазар в Централна и Източна Европа през последното десетилетие е бил значително по-висок от този в западната част на Стария континент.

Проникването на този тип услуги обаче като процент от БВП е далеч по-малко спрямо европейските стандарти, което е доказателство за големия потенциал на региона. Икономическото развитие и нарастването на богатството на тези страни ще доведе и до по-висок ръст на застрахователния пазар над този на БВП през следващото десетилетие.

Най-големият застрахователен пазар сред новите членки - полският, е с почти същия размер на този на Люксембург. Най-големият пазар на тези услуги въобще в Централна и Източна Европа - Русия, е на едно и също ниво с този на Норвегия. Останалите страни от региона са още по-слаби в този бранш. Застрахователният пазар в Чехия представлява едва половината от размера на полския. Анализатори прогнозират 14% растеж на сектора в Източна Европа през следващите десет години при 6% в региона на сегашния ЕС.

Дори при това положение обаче руският и полският пазар няма да бъдат по-големи съответно от тези на Белгия и Швеция. Полша, Чехия и Унгария са страните с най-много присъствие на чужди застрахователни компании като пазарен дял (в Полша -23%, а в Унгария - 84%).

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив