19 Април 2024, 19:46 Днес (10) | Вчера (11)

Въпреки предизборните си обещания, Рахой ще трябва да „подстриже” пенсиите

12 Октомври 2012 15:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 октомври 2012, 15:56
Под лиценза на creativecommons

Страните, които получиха финансиране преди това - Гърция, Ирландия и Португалия трябваше да минат през същите екстремни съкращения на пенсиите

Испания обмисля замразяване на пенсиите и ускоряване на планираното увеличение на възрастта за пенсиониране, като опит да се намалят разходите на бюджета.

Тези мерки ще спестят най-малко 4 млрд. евро на година, и спомогнат да се изпълнят препоръките на Брюксел за отпускане на финансова помощ. Планира се възрастта за пенсиониране да се повиши от сегашните 65 на 67 години, като се премахне и годишната инфлационна индексация.

Испания, която се намира в епицентъра на кризата в еврозоната наред с Гърция, Ирландия и Португалия, се колебае дали да кандидатства за външна помощ, за да се справи с високия обществен дефицит и покачващия се дълг.

Испанския премиер Мариано Рахой, който е беше принуден по-рано тази година да се откаже от предизборните си обещания, като например повишаване на данъците, неколкократно заяви, че няма да се режат  пенсиите, макар че според наблюдатели това е един от малкото му поелезни ходове за съкращаване на бюджетните разходи.

В края на септември заяви дори, че това би било "последното нещо, което ще направи”.

Много икономисти смятат обаче, че замразяването е неизбежно.

Бюджет 2012 г. предвижда 1% инфлация и индексиране с 1 млрд. евро, но дотук инфлацията е близо до 3%, което означава допълнителни 4 млрд. евро, които ще трябва да бъдат платени на пенсионерите заради инфлационния индекс.

При отмяна на това осъвременяване, Мадрид ще си спести директно 5 млрд. евро.

"Премиерът няма избор. Ще му се наложи да премахне годишното осъвременяване и да замрази пенсиите през следващата година", коментира Хосе Карлос Диес, главен икономист в брокерска компания Intermoney в Мадрид.

"И за мен, това ще бъде само началото ... Пенсиите, обезщетения за безработица и социалните помощи ще трябва да се замразят или орежат”, посочва Диес.

Страните, които получиха финансиране преди това - Гърция, Ирландия и Португалия трябваше да минат през същите екстремни съкращения на пенсиите.

В Гърция съкращенията варира от 20% до 40% за новите пенсионери. В Ирландия и Португалия бяха орязани десет на сто, както и всевъзможни коледни и летни надбавки.

Рахой се представи особено добре сред пенсионерите, когато бе избран с голяма преднина миналата година и първия си ход след встъпването си в длъжност беше да възстанови инфлационния индекс за пенсиите, който беше орязан от неговия предшественик Хосе Луис Родригес Сапатеро през май 2010 г., когато Испания влезе в окото на бурята на дълговата криза в еврозоната.

Сапатеро беше подготвил и реформа на възрастта за пенсиониране, която да влезе в сила от 2027 г., но поправките тогава не минаха именно заради водената от Рахой Народна партия.

С безработица гонеща 25% и очакванията тя да остане на тези високи нива поне до края на 2015 г., броят на хората, които допринасят за държавната пенсионна система е паднал до най-ниското си ниво през последните 10 години –  2,39 работниците към един пенсионер.

Като се има предвид очакваното по-нататъшно увеличение на безработицата и бързо застаряващото население, това съотношение е да спадне до 2 през следващите месеци.

Правителството вече похарчи 4,4 млрд. евро от застрахователния фонд на пенсиите (институт, сходен на нашия Сребърен фонд, бел. ред.), за да финансира осигурителния институт в изплащането на пенсиите за юли и август на 8,1 млн. испански пенсионери или половината от техния брой в страната.

Властите дори заявиха, че не може да се изключи използването на фонда за гарантиране на пенсионната система - предназначен само за спешни случаи и че до края на годината ще трябва да се трансферират средства за пенсионерите именно от него.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив