25 Септември 2024, 23:19 Днес (1) | Вчера (3)

Грийнспан призна икономическото забавяне в началото на септември

21 Септември 2004 10:34 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Председателят на Федералния резерв Алън Грийнспан узакони забавянето на темповете на растеж в американската икономика. Въпреки това тонът на изявленията остава оптимистичен в очакване на подобрение на пазара на труда

ФУНДАМЕНТАЛНИ ТЕМИ

Пазар на труда в САЩ

Изненадващите данни за новите работни места в САЩ подействаха като шок на всички пазари. Средномесечната стойност слезе под „приемливата" според Федералния резерв за увеличаване на лихвите в страната. Това обаче не доведе до промени в изявлението на Фед след заседанието през август, в което се посочват оптимистичните очаквания за икономиката на САЩ и за увеличение на новите работни места през есента.

Очаквано оживление на пазара на труда
Грийнспан обаче призна икономическото забавяне в началото на септември, като за него се изказа по-скоро като за отминаващ факт, отколкото като предстоящи събития. Умереният тон в изявлението се оказа достатъчен за пазарите, за да бъдат приети думите му негативно. Грийнспан смята, че данните за август, показващи ръст от 144 хил. броя на новите работни места, е признак за обръщане на тренда на пазара. Данните за предходния месец бяха ревизирани нагоре до 73 хил., а седмичните заявление за помощи от безработни остават на ниски нива, с изключение на временни увеличения покрай тайфуните във Флорида.
 
Модел
Данните за месечната промяна на работните места варират силно. Те са изчистени от влиянието на сезонните фактори и показват силни отклонения на месечна база. Броят им варира основно между стойностите от 150 хил. до 400 хил. месечно. В години на икономически подем се наблюдава силен ръст на новите работни места след всеки период на намаление. Това ни кара да очакваме ново засилване на стойността на показателя през следващите месеци, надхвърляйки 200 хил. броя. Доказателство за подобрението на пазара на труда са новите работни места в промишлеността, които са положителна стойност и са на едни от най-високите си исторически стойности.

Монетарната политика
Икономическите фактори през последните месеци натежават силно върху запазването на лихвите без промяна на заседанието на Федералния резерв на 21 септември. От друга страна мотивите на централните банкери също имат солидна основа за продължаване на процеса на покачване на лихвите.

Политическият фактор 
Наближаващите президентски избори не трябва да се изключват от факторите, които влияят при взимането на решение за лихвите. Федералният резерв няма да рискува с промяна на монетарната политика, защото това ще се изтълкува като сериозен удар срещу икономическата политика на президента Джордж Буш. А Алън Грийнспан никога не е заставал срещу Белия дом.

Цената на петрола 
Понижаването на цената на петрола съвпада с успокояването на инфлационните индекси, но все още е висока и представлява сериозна опасност за засилване на темпа на инфлация. Съвременната икономическа теория отдава по-голямо значение на цената на петрола като фактор за напомпването на инфлация, отколкото се наблюдаваше през предишните няколко месеца. Това се дължи на задържането на цените от компаниите, които покриват инфлационния натиск с растящите си печалби. Процесът ограничава печалбите на компаниите, но задържа потребителските цени, което стимулира икономическия растеж в САЩ.

Бъдещ инфлационен натиск
Вероятността от увеличение на темповете на инфлация от ново покачване на цените на петрола, дори при по-ниски нива от последните върхове, става все по-голяма с времето. Компаниите постепенно пренасят ефекта от горивата върху цените на дребно, като това е по-силно в САЩ, отколкото в Европа, където търсенето и пазара на труда са главните инфлационни фактори.

РЕГИОНИ

САЩ

Както очаквахме, икономическите новини от САЩ отчетоха намаление на бизнесактивността в страната през летните месеци. Това се пренесе върху пазара на труда и натежа сериозно върху мнението на инвеститорите за американската икономика, вътрешното търсене и темповете на покачване на лихвите в САЩ от Федералния резерв. От своя страна политиците и стратезите на Федералния резерв са много по-оптимистично настроени от инвеститорите и икономистите. Повечето от икономическите индикатори предсказват подобрение на бизнеса през есенните месеци, а ниската инфлация ще стимулира реалния растеж на производството.
 
Реален растеж
 
*прогноза 
Очакваме по-добър икономически растеж в САЩ през третото тримесечие, както сравнено с предходния период, така и с очакванията на анализаторите. Една от причините за това е евентуалното понижаване на дефлатора на БВП през тримесечието. В същото време данните за търговията, вътрешното потребление и особено натрупаните запаси сочат по-висок растеж, който ще е около 4%. Стойностти около тренда ще върнат доверието на инвеститорите в американската икономика и ще подкрепят очакванията за още по-силен ръст в края на годината.
 
Индустриално производство
Индустриалното производство продължава да отбелязва лек ръст, ограничен през някои летни месеци от автомобилния сектор и високото ниво на запасите на транспортни средства. Голямо значение за данните оказаха тайфуните в САЩ, които доведоха до намаление на генерираната електрическа енергия и на добива на нефт. Промишлеността през август се представяше сравнително добре на фона на цялостното намаление на бизнес активността. Запасите продължават да се покачват, включително и при производителите на оборудване. На високо равнище са индексите за бизнесклимата, като само Philly Fed отчете значителен ръст, който се дължеше на намаление на доставките.
 
Търговия на дребно
Очакваме ниските дългосрочни лихви да доведат до нов интерес към автомобили, което да увеличи продажбите на дребно. За потвърждение на това трябва да се следят анонсите на големите компании - Ford вече оповести положителните си прогнози за втората половина на годината. Изключвайки сектора, продажбите на дребно се покачиха с 0.2% през август, което не е толкова зле на фона на намалялата активност. Спадът на цената на петрола най-вероятно ще увеличи разполагаемия доход на населението и продажбите ще отчетат по-силен ръст.
 
Международна търговия
 
Ясно изразената тенденция към увеличаване на дефицита във външната търговия се запази, а стойността му дори прехвърли 50 млрд. USD месечно. Това се дължи в известна степен на нарастването на цената на петрола, но и показва апетита на американците към вносни стоки с произход от Азия. Няма основание да очакваме този тренд да се обърне през близките месеци, но покачването на поръчките за пътнически самолети ни кара да очакваме слизане на стойността под 50 млрд. USD, макар и временно, ако се запазят текущите валутни нива.
 
Инфлация
Инфлацията е слаба, но индикаторите за следващите месеци сочат ново увеличение на цените. Намалението на темповете й /изключвайки влиянието на храни и горива/ е изненадващо като се вземе предвид петрола. По-ранните стадии на формиране на потребителските цени дават сигнали за ново увеличение на инфлацията. Компонентите на платените цени в индустриалните индекси сочат нагоре, а също така нараства вероятността от вторичен ефект, породен от цената на петрола. Поради това core rate ще достигне 2.25-2.50% в рамките на следващите няколко месеца.
 

Еврозона

Европейската икономика ще продължи да се представя по-зле от САЩ. Причината се крие във факта, че основният фактор за растеж е износа. През последните няколко месеца се наблюдава значителна стъпка назад в търсенето в глобалната икономика, а покупките на инвестиционни стоки едва ли ще достигнат нивата от миналото десетилетие. Това поставя европейските икономики в по-неблагоприятно положение, като най-вероятно ще станем свидетели на охлаждане на растежа им през следващите месеци.
 
Инфлация

Притеснява ли се вече ЕЦБ от инфлацията и дали това ще стане причина за начало на покачване на лихвите. Водещият икономист на банката Отмар Исинг предупреди, че цените трябва да се следят внимателно, като това идва няколко месеца след прогнозата за успокояването им през летните месеци. Икономиките в Еврозоната и особено германската не генерират инфлация от покачващи се цени при производството. Това ни кара да очакваме по-слаб ефект от цените на петрола, но пък има достатъчно други фактори - административно покачени цени и косвени данъци.

Великобритания

Последните икономически новини за Великобритания поставиха под въпрос желанието на Bank of England да покачи лихвите над текущото равнище от 4.75%. В последният доклад за инфлацията не се поставя под съмнение наличието на още свободен производствен капацитет и нуждата от подкрепяща растежа монетарна политика.
 
Инфлация и лихви
 
Покачването на лихвите от Bank of England едва ли е приключило, въпреки успокоението на инфлацията и на цените на жилищата. Това се дължи на факта, че лихвите не са достатъчно високи, за да задържат инфлацията в заложената цел от 2% в дългосрочен период. Последните данни потвърждават прогнозата на BoE, че растежът ще надхвърли средния за възходящ тренд. Показатели като PMI показват само временно намаление през някои от месеците. Икономиката обаче е на крачка от прегряване - свободните работни места растат бързо, а очакванията за цените в CBI проучванията са на върхови стойности. Последният показател изпреварва инфлацията в търговията с около година. 
 
Япония 
Тримесечен индекс Tankan
 
*прогноза Високите цени на петрола и забавянето на икономическия растеж в глобален период се отразяват негативно върху Япония. Второто тримесечие е много по-слабо за страната от предишните две, а през третото няма да станем свидетели на чувствително подобрение. Износът за останалите азиатски страни ще продължи да се покачва, но с по-ниски темпове, тъй като икономическата активност в Китай ще започне да се охлажда. Вътрешното търсене остава слабо.
ВАЛУТЕН ПАЗАР

USD
Основният въпрос при американската валута е дали ще има разпродажби на долара в близките седмици преди президентските избори. В периода преди вота и най-вече след него е възможно значителното му поскъпване, следвайки обичайния модел при предишните събития. По-чувствителна промяна в настроенията на инвеститорите е възможна при оповестяване на данните за пазара на труда през следващите месеци. В по-дългосрочен план доларът е под натиск от растящия дефицит по текущата сметка и на външнотърговското салдо. Това ще даде отражение в близките 12-18 месеца.
 
JPY
Дългосрочният фундамент зад японската йена е големия излишък по текущата сметка на страната, но не се очаква той да продължи да се покачва. В краткосрочен период валутата ще е под натиск за обезценяване от растеж, който е около 2%. Индустриалното производство ще бъде около 0.6% през третото тримесечие. Основен проблем за Япония може да се окаже китайската икономика, която е много енергоемка и да пострада сериозно от високите цени на петрола, внасяйки косвен негативен ефект. Прекият ефект е около 12 млрд. USD намаление на месечния търговски излишък /8 млрд. USD от петрол и 4 млрд. USD от останалите суровини/ при ръст на цената на петрола с 5 USD/барел.
 
EUR & GBP
Най-вероятният сценарий в подкрепа на еврото в дългосрочен период е покачването на лихвите през първата половина на 2005 г. То ще има за цел да предотврати генериране на инфлация през 2006 г., тъй като в краткосрочен период не се очаква съществен проблем с цените - освен петрола, другите фактори са благоприятни за задържането й. Икономическият растеж остава около тренда от 0.5%, като няма да отчете позитивна изненада, за разлика от САЩ. Това прави настоящите валутни курсове сравнително устойчиви и ни кара да очакваме основно влияние върху курсовете от страна на дефицитите във външната търговия и текущата сметка. Британската валута от своя страна ще бъде подкрепена от растеж над тренда. Пазарите още концентрират вниманието си върху цените на жилищата и инфлацията, което може да предостави атрактивни нива за покупки около 1.77 GBP/USD.

ОБЛИГАЦИОНЕН ПАЗАР

Облигационният пазар в САЩ премина много бързо от едната крайност в другата - доходността на 10-годишните книжа слезе до 4.05% в рамките на няколко месеца. Основната причина за това е промяната във виждането на пазара за икономическия растеж и най-вече за инфлацията. Инвеститорите смятат, че лихвите ще достигнат 2% до края на годината, като темповете на покачване през следващата ще бъдат още по-слаби. Пазарът освен това коригира чувствително нагласата си за нивата на доходностите към края на годината. В момента се залага на нива около 4.40% до края на годината на 10-годишните облигации. Това е прекалено оптимистично на фона на потенциалната инфлация и сигналите за активизиране на икономическия растеж в САЩ.

Дългосрочните лихви са на ниско ниво, като дохода на 10-годишните книжа трябва да отговаря на 5%, отчитайки растежа и инфлацията в момента, както и очакванията за следващите няколко месеца. Доходът ще се покачи към зоната от 4.75% до 5% в следващите няколко месеца поради технически и фундаментални фактори. Това равнище в по-дългосрочен период ще бъде надхвърлено, тъй като колебанията в доходностите на облигациите ще бъдат значителни.

Европейските облигации ще се представят по-добре от американските книжа, но също ще бъдат под натиска на растящата инфлация и на съответните доходности в САЩ. Този ефект ще се пренесе и върху българските облигации деноминирани в долари и в лева, които ще отбележат поевтиняване. Исторически поглед през последните фази на разпродажби на американски облигации показва разширяването на рисковата премия на българските книжа.

Данните в този бюлетин са събрани от различни източници и се предоставят на клиентите на "INSURANCE.BG" и "Елана" АД единствено като средство за информация. "Елана" АД не поема отговорност за верността на предоставената информация. Нищо в този бюлетин не препоръчва покупката или продажбата на определен финансов инструмент.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7567
GBP 2.4796 2.4887 2.3501
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив