20 Април 2024, 04:09 Днес (0) | Вчера (10)

ДЗИ става публично дружество веднага след празниците

25 Април 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Решението на Агенцията за приватизация за избор на метод за продажба на държавния пакет от ДЗИ "публично предлагане" вчера пристигна в Комисията за финансов надзор.

Решението на Агенцията за приватизация за избор на метод за продажба на държавния пакет от ДЗИ "публично предлагане" вчера пристигна в Комисията за финансов надзор. Според представители на контролния орган това е достатъчно условие за преобразуването на застрахователния институт в публично дружество. Процедурата обаче ще приключи след великденско-гергьовденските празници, тъй като преди това няма да има заседание на комисията. Така че ДЗИ ще стане публична компания около 7 май. Проблемите ще започнат след това, тъй като дружеството, в което фирмата на Емил Кюлев "Контракт София" притежава 80% от капитала, трябва да предостави отчетите си за последните три години на борсата и в комисията. В противен случай неговите шефове ще бъдат санкционирани, но глобите не са високи. Без отчетите едва ли ще може да започне търговията на държавните 20% от ДЗИ срещу компенсаторни инструменти.

ДЗИ е включено в пула-мечта, който ще се продава на борсата от консорциума "NBGI - ОББ - Булброкърс". Най-реалистично е предлагането на акциите на застрахователя, както и на 49% от капитала на плевенското "Проучване и добив на нефт и газ" да се извърши през лятото, заяви вчера юриста на инвестиционния посредник "Булброкърс" Станимир Кръстев. Сделките за миноритарни пакети от БТК и параходство "Български морски флот" вероятно ще са факт към края на 2003 г.

Засега от АП не е постъпило решение за избор на метод "публично предлагане" за БТК и БМФ, заявиха източници от Комисията за финансов надзор. Преди седмица агенцията обяви, че е избран такъв метод за 11-те дружества от пуловете "мечта" и "Енергетика" (без "Проучване и добив на нефт и газ"). Вероятно методите за двете компании ще се изпратят във финансовия надзор след одобряването на стратегия за приватизацията на флота и след като стане ясно дали ще има сделка за телекома или не.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив