20 Април 2024, 08:20 Днес (0) | Вчера (10)

Дайте си ми магарето!

30 Август 2002 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Синдромът “Андрешко” завладява селата

Народът го е казал: сиромах човек - жив дявол. Някои от съвременните земеделски производители го потвърждават. Застраховат по 1/3 нива в две компании, а последната част - никъде. После в който и край да удари градушка, вземат двойно обезщетение.

Повечето измами обаче са при застраховките на домашни животни. Обикновено се сключва полица за вече болни добичета, които след няколко месеца умират. В някои случаи опитът за измама е очевиден. Възрастна жена от монтанско село например отишла сама в офиса на застрахователна компания, за да застрахова магарето си, и платила веднага над 100 лева в брой. Естествено скоро след това животното умряло. Цяла година бабата и застрахователите спорили за обезщетението. Накрая старицата признала за измамата и склонила да получи обратно само платената за застраховката сума.
Предупреждаваме агентите, които сключват договорите с хората на село, че ако клиентът дойде сам, за да застрахова само едно животно, вероятността то да е вече болно е над 90 на сто. Това обясняват Детелина Живкова и д-р Стефан Ризванов, главни специалисти в "Селскостопански застраховки" на ЗК "Левски Спартак". Според тях не са рядкост и случаите, когато селяните колят застрахованото добиче, след което обявяват, че го е изяло диво животно. Често срещана практика било и на застрахователите да се показва болно животно, а застрахованото всъщност да е здраво.
Хората на село обаче не прибягват до застрахователните измами от добро. Те знаят, че трябва да застраховат всичките си насаждения и животни, но нямат достатъчно пари за това. Тази година изкупните цени на пшеницата са много ниски - 11 - 12 ст. за килограм. При добив от около 300 кг от дка стопаните ще получат приблизително по 30 лв. на декар. В същото време обаче разходите им за производството на тази реколта са между 40 и 50 лв./дка, обясняват специалистите. Затова селскостопанските производители в момента не продават ожънатото жито в очакване на по-добри цени. Едва ли обаче ще ги получат, ако не се намеси държавата. Това означава, че през септември-октомври тези хора няма да имат пари да застраховат засетите есенници.
Дори в по-добри за селските стопани години са били масови случаите на подзастраховане на реколтата. Кооперациите, големите арендатори и отделните фермери нямат достатъчно пари и предпочитат да си гарантират само възстановяване на разходите. За печалба никой не смее и да мисли.
Всъщност при това безпаричие селскостопанските производители едва ли биха застраховали така масово реколтата си, ако полиците не се изискваха от фонд "Земеделие", от търговските банки и от фирмите, които дават нафта, семена и торове на кредит. Затова хората на село търсят застрахователите и плащат на няколко вноски. В крайна сметка всички са доволни, като се има предвид, че градушки и бури има всяко лято. Тази година обаче по оценка на специалистите щетите при селскостопанските застраховки са между 30 и 50 на сто повече в сравнение с миналата.

Йоанна Стефанова



 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив