17 Април 2024, 00:29 Днес (0) | Вчера (11)

Документно доказване на здравноосигурителния статус при прекъснати осигурителни права по вина на трети лица

12 Ноември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

РУМЯНА СТАНЧЕВА, ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ В НОИ

Лицата, за които по закон здравноосигурителните вноски се внасят от трети лица, в случай че имат прекъсване в здравното осигуряване, нямат вина за това и не се лишават от осигурителни права. Това са всички лица, за които здравноосигурителните вноски се внасят от работодател или възложител, лицата, за които по закон вноските за здравно осигуряване са за сметка на републиканския бюджет, както и тези, които до 2002 г. се осигуряваха от общинските бюджети.

За изясняване и доказване на осигурителния си статус тези лица представят в териториалните поделения на осигурителния институт документи, доказващи, че прекъсването в осигуряването им не е по тяхна вина.

Документите, които се представят, доказват статута на лицето за времето, през което няма данни за здравното му осигуряване и са както следва:

За работещите по трудови правоотношения - трудова книжка или служебна бележка от осигурителя. В служебната бележка е необходимо да бъде вписан срокът на трудовия договор.

За работещите по служебни правоотношения и правоотношения, възникнали на основание специални закони - служебна книжка или служебна бележка от ведомството.

За изпълнителите на договори за управление и контрол - заверени осигурителни книжки или служебни бележки, издавани на основание чл.39 от Закона за облагане на доходите на физическите лица, както и служебни бележки с вписан срок на договора за управление и контрол.

За работещите без трудови правоотношения - заверена осигурителна книжка или служебни бележки с вписан срок на договора и служебни бележки, издавани на основание чл.39 от Закона за облагане на доходите на физическите лица. За периода до 31 декември 2002 г. се представя и служебна бележка от осигурителя, с която се удостоверява, че вноските са внесени.

В случай че дължимите осигурителни вноски за здравно осигуряване не са внесени, работещите трябва сами да внесат вноските за здравно осигуряване заедно с лихвата за закъснение.

За пенсионери се прави служебна проверка или се представя разпореждане за отпускане на пенсия.

За служители на българската православна църква - служебна бележка от съответната църква, в която е необходимо да има записан срокът на осигуряването.

За безработните лица, получаващи обезщетение за безработица - трудова книжка, заверена от съответната дирекция "Бюро по труда" или служебна бележка със задължително вписан срок на получаване на обезщетението.

За учащите се, навършили 18-годишна възраст, които учат редовно - уверение или служебна бележка от съответното училище.

За студентите - студентска книжка със заверен семестър или диплома за завършено висше образование.

Студентите в чужбина до навършване на 26-годишна възраст, които не са изпратени по международни спогодби, по които България е страна се осигуряват само за периодите, през които са в страната. За периода до 31 декември 2002 г., ако тези лица са били осигурявани от родителите си като неосигурени членове на семействата и вноските са били внесени чрез осигурител, трябва да представят служебни бележки от осигурителя, че са удържани и превеждани вноските.

Когато вноските са внесени от родител, който е самоосигуряващо се лице, се представя платежният документ за внесените суми. В случай че студентите сами са внасяли осигурителни вноски по реда определен в чл.40, ал.1, т.15 от Закона за здравното осигуряване в редакцията му до 31 декември 2002 г. и чл.40, ал. 4 в редакцията на закона от 1 януари 2003 г. представят платежен документ за преведените осигурителни вноски. Студентите в чужбина освен доказателства за внесени осигурителни вноски представят и документ за завършено висше образование, преведен от лицензирана фирма.

За военнослужещите на наборна военна служба - военна книжка. Изпълняващите мирновременна алтернативна военна служба представят издадената книжка за мирновременна алтернативна служба.

За социално слабите с право на социално подпомагане или настанени в домове за социални грижи и родителите, осиновителите или съпрузите, които полагат грижи за инвалиди със загубена работоспособност над 90 на сто, които постоянно се нуждаят от чужда помощ за периода до 31 декември 2002 г. - служебна бележка от общината, чрез която е проведено осигуряването.

От 2003 г. тези лица се осигуряват чрез дирекциите "Социално подпомагане" по местоживеене и те трябва да представят служебна бележка от съответната дирекция.

За задържани под стража или лишени от свобода - документ от съответното ведомство, удостоверяващ срока, за който е подлежало на осигуряване по този ред.

За ветерани от войните и военноинвалиди, инвалиди, пострадали при или по повод на отбраната на страната, по време на наборна военна служба, при природни бедствия и аварии; пострадалите при изпълнение на служебния си дълг служители на МВР и държавните служители, лица в производство за предоставяне на статут на бежанец или право на убежище - служебна бележка със срока, на осигуряване от съответното ведомство.

Лицата с прекъснати осигурителни права по вина на трети лица представят съответните документи в териториалните поделения на осигурителния институт по местоживеене. Длъжностното лице въвежда данните от документите в специален регистър за документно доказана здравна осигуреност и издава справка на лицето за представените документи. Лицето получава и заверено удостоверение по утвърден образец, че е с непрекъснати здравноосигурителни права.

Националният осигурителен институт предприема действия по отношение на осигурителите, които не са изпълнили задълженията си по Закона за здравното осигуряване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив