25 Септември 2024, 09:27 Днес (1) | Вчера (3)

ЕCONOMIST Corporate Network предлагат на бизнеса ни среща с премиера срещу 1 800 евро

12 Януари 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

БСК, БТПП И БИБА няма да участват: Закъснели сте-бизнесът отдавна е в пряк диалог с кабинета

ЕCONOMIST Corporate Network предлага срещу 1799 EUR на български бизнесмени среща разговор с премиера Симеон Сакскобургготски. В офертата е включена и среща с 8 министри от кабинета начело с вицепремиера Лидия Шулева, както и галавечеря с президента Георги Първанов. Това щяло да стане в рамките на еднодневна конференция, която трябва да се проведе на 24 февруари т. г. в столичния хотел Шератън. Организаторите обещават и "вътрешна" информация за начина на мислене на правителството и за неговата политика, и дискусия за най-важните теми, свързани с прехода на България. Според водещи мениджъри това е търговска операция, от която ще има съмнителна полза за българския бизнес. Големите работодателски организации у нас няма да се включат в организираната среща с българското правителство, защото смятат, че диалогът им е добър и не се нуждаят от скъп посредник.
Форумът според рекламната оферта се организира от списание Economist, изпратена до представители на българския бизнес. Списанието обаче няма пряко участие, тъй като организатор на събитието е новосъздаденото дружество Economist Corporate Network, част от инициативата Economist Conferences. Economist Corporate Network има свой регионален офис във Виена, който движи бизнеса за Югоизточна Европа, става ясно от проверка в Интернет. Консултант на Economist Corporate Network за България е Виктор Папазов.
Освен среща с президента и с министри от кабинета организаторите не предлагат нищо друго, с което да убедят фирмите, че конференцията си заслужава парите. На участниците се обещава, че консултанти на Economist Group ще подобрят възможностите им за взимане на решения. В рекламната оферта обаче не се посочва кои са консултантите. Друг е въпросът, че крупните бизнесмени, към които е насочено предложението, едва ли се нуждаят точно от такива консултации. Водещи български мениджъри са поканени да направят презентации, но няма информация, че ще присъстват чуждестранни специалисти. Организаторите обещават и дискусии като какво е необходимо за растежа на българския бизнес и какво може да забави реалния прогрес, означава ли присъединяването към ЕС по-бърз растеж и по-добра бизнессреда. Според програмата на конференцията отговор на тези въпроси ще трябва да дадат българските министри "при закрити врата". Темите са общи, не са дефинирани предварително в детайли. Така че не е ясно до колко самите министри ще са готови да отговарят на конкретни питания, коментират бизнесмени.
Рекламно лице на конференцията е премиерът Симеон Сакскобургготски, но от неговата пресслужба все още не знаят дали той ще участва, защото през втората половина на февруари има предвидени визити в чужбина. Вътрешна информация е, че по-скоро той няма да може. В брошурите за събитието са включени снимки на министрите Лидия Шулева, Николай Василев, Антон Станков, Милен Велчев, Пламен Панайотов, Меглена Кунева, Славчо Богоев, Милко Ковачев. Няма гаранция, че поканените участници ще присъстват. Получили сме от всички министри писмени потвърждения, коментира Виктор Папазов. Не толкова категорични са директорите на протокола в повечето министерства.
Остава отворен въпросът доколко конференцията ще гарантира възвръщаемост на таксата за участие от 1799 EUR. Участие в подобни конференции у нас средно струва от 150 до 300 EUR, като става дума за 2- и 3-дневни форуми. Ценовата политика се определя от централата, миналата година участието струваше 1900 EUR, коментира Папазов.
БСК, БТПП И БИБА НЯМА ДА УЧАСТВАТ
Като палата няма да участваме в конференцията, все още не мога да кажа какво е мнението на членуващите при нас фирми, съобщи Божидар Божинов, председател на Българската търговско-промишлена палата. Няма да коментирам цената за участие във форума, нека я коментират тези, които я определят, допълни той. Председателят на БСК Божидар Данев, който е в чужбина, също изрази недоумението си от условията за участие в конференцията. Изпълнителният директор на БИБА Адриана Тошева - Сукова заяви, че няма да се включат в този форум, защото имат редовен диалог с правителството.
 
ПРЕДИЗВИКАНО
ЗАКЪСНЕЛИ СТЕ - БИЗНЕСЪТ ОТДАВНА Е В ПРЯК ДИАЛОГ С КАБИНЕТА
Нормално ли е в страна, която само след 3 години ще стане член на Европейския съюз, да дойде фирма от Виена, закупила правата да носи името на списание Economist, и използвайки този факт, да събира солидни суми, за да организира еднодневна среща на бизнеса с управляващите? Както и да го погледнеш, не е нормално, а по-скоро прилича на номера, валидни в третия свят.
Едно от положителните явления на прехода у нас е, че се структурираха организации на бизнеса - Съюз на работодателите, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, асоциация на чуждестранните инвеститори БИБА и др. Благодарение на активната си дейност и все по-голямото си тегло в стопанския живот през последните години те поддържат постоянен, макар и понякога нелесен диалог с правителството. И трябва да се признае, че вследствие на този непрекъснат диалог бяха направени крачки за подобряване на средата, в която работи българският бизнес. Последният пример е от вчера, когато представители на бизнеса взеха участие в Съвета за икономически растеж в Банско и там научиха цялата "вътрешна" информация, която уж им обещават организаторите на мероприятието от 24 февруари. Така че, господа и дами, базирани във Виена и у нас, като стъпвате на марката Economist, не се самозабравяйте. Отношението ви към представителите на сериозния български бизнес не бива да бъде като към неясни субекти в някакви прохождащи и полулегални икономики. Българският бизнес вече извоюва правото си да стои равностойно с министрите на обществената сцена и да им поставя директно проблемите на икономиката и на държавата. Включително и чрез галавечери. Които обикновено ние, бизнесмените, плащаме./ПАРИ/
 
Васил Василев, председатл на Съюза на работодателите в България: ОБИДНО Е ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ФИРМИ
Смятам, че това предложение е обидно за българските фирми, защото все едно аз да отида в Лондон и да организирам срещу огромно заплащане среща на британски бизнесмени с Тони Блеър. Диалогът, който водим с българското правителство, е ползотворен и обхваща всички проблеми, които ни интересуват. Мисля, че въобще няма нужда от подобно посредничество. Много пъти сме се срещали с министър-председатели на България. Не е имало случаи и сегашният министър-председател Симеон Сакскобургготски да е отказал среща с бизнеса. Разбира се, няма да участваме, защото нямаме нужда някой да ни организира диалог с българското правителство. Водим диалог, който е конструктивен и постоянен, и в този диалог всички компании, които са от българския бизнес, имат възможност директно да представят своите позиции - било чрез заседание на Съвета за икономически растеж или чрез срещи и конференции.
Според мен тази конференция е чисто търговска операция. Като това съвсем не е списание Еconomist, а фирма, която е сключила споразумение със списанието. Така че събитието няма да доведе до сериозни, аналитични и задълбочени материали за България в европейската преса, а и е много скъпо. Организаторите ще спечелят 300 хил. EUR, за да продадат на българските фирми срещата с българските министри. Нашите компании биха могли с тези пари да си платят десетина сериозни, задълбочени и аналитични статии в различни големи европейски издания. Така че освен че е обидно, не и на сметка и затова смятам, че е безполезно.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7515
GBP 2.4796 2.4887 2.3308
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив