25 Септември 2024, 11:26 Днес (1) | Вчера (3)

Европейските банки трябва да заложат на средните предприятия

27 Януари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Европейските банки могат да удвоят печалбите си, ако насочат усилията си в областта на клиентската си политика към средните предприятия вместо към големите компании. Това се казва в доклад на консултантите "Мърсър Оливър Вайман", цитиран от Ройтерс.

Според терминологията, използвана в доклада, средни компании са тези с годишен оборот между 10 и 250 млн. евро.

По данни на компанията тези предприятия са дали около 37 млрд. евро (или 32% от общия оборот) на европейските банки. Прогнозите на специалисти сочат, че ако на този сегмент се обърне повече внимание, той може да увеличи печалбата си до 1.2 млрд. евро на година в рамките само на пет години.

Причината за това е фактът, че в момента средните компании носят толкова печалба на банките, колкото и индустриалните гиганти, но е по-малко вероятно да бъдат привлечени като клиенти от големите американски инвестиционни банки, които вече изразиха интереса си към корпоративните клиенти на конкурентите си от Стария континент.

Директорът на отдела за корпоративно и търговско банкиране на "Мърсър Оливър Вайман" Саймън Харис заяви, че пазарният потенциал на по-малките компании все още е нисък, тъй като доскоро финансовите институции не са имали адекватна система за оценяване и анализиране на тенденциите на този сегмент. Най-важната част от нея е системата за преценяване на риска от лоши кредити при тези компании. Международно приетите регулативни мерки изискват от банките такава преценка на риска при определяне на таксите и лихвите им за всеки един сегмент на пазара.

Според анализатори една от причините за доброто представяне на икономиката на Великобритания в последните години е именно държавната политика по отношение на средните предприятия. В страната възвращаемостта на такива заеми е 30%, при 6% за Германия. Очакванията на експерти са, че тази възвращаемост постепенно ще се увеличава във всички страни от Западна Европа. Като доказателство за финансовата стабилност на средните европейски компании се приемат и данните за спад на обема на лошите заеми в портфейлите на по-малките банки на континента.

Именно заради такива прогнози се забелязва и тенденцията европейските банки да започват процеса на консолидацията си с по-малки свои конкуренти. По традиция по-малките банки са предпочитани и от средните компании.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7515
GBP 2.4796 2.4887 2.3308
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив