25 Септември 2024, 09:36 Днес (1) | Вчера (3)

Експанзията на "Уникредито" ще размести пластовете в Европа

22 Януари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Офертата на италианския банков гигант "Уникредито" към швейцарската "Банка дел Гортардо" представлява повратен момент в процеса на консолидация на сектора в Европа, пише в анализ на Ройтерс, цитиран от българския в-к "Дневник".

Когато сделката бъде финализирана, това ще представлява не само най-голямата продажба на швейцарска частна банка на чуждестранна финансова институция, но ще доведе до засилване на апетитите от други големи европейски банки за подобни закупувания, продължава материалът на авторитетната агенция.

Офертата на "Уникредито" към досегашния собственик на банката, застрахователната компания "Суис лайф" е на стойност 1.2 млрд. долара и вече навлиза в решаваща фаза, като италианската банка е избрана за ексклузивен купувач. Анализатори коментират, че швейцарското дружество бърза да продаде филиала си като част от стратегията си за фокусиране върху основната си дейност.

Независимо от изхода на сделката наблюдатели смятат, че тя бележи един нов етап в развитието на отдавна прогнозираната консолидация на сектора в Европа.

Банките на Стария континент отдавна обсъждат варианти за нови сливания и поглъщания в отговор на обединенията на някои от най-големите банки в САЩ. Европейските финансови институции се притесняват от засилването на конкуренцията в сектора в условията на ръста на печалбите и оборотите в него, коментират анализатори. Като факт, който ще засили този процес, се отчитат и прогнозите на "Ситигруп" за това, че европейските банки ще генерират 84 млрд. евро капиталов излишък през следващите три години в условията на ръст на печалбите в сектора.

В началото този процес ще обхване най-вече малките и средните банки, заяви директорът на отдела за сливания към швейцарската банка "Милениум" Рей Суд, но постепенно на прицела ще дойдат и по-големи конкуренти от сектора.

Основната причина за това е спадът на обема на лошите заеми в портфейлите и по-доброто управление на активите на малките финансови институции по време на кризата от последните две години. Освен това много гиганти от бранша вече обръщат много по-сериозно внимание на банкирането на дребно, тъй като не могат да си позволят вече да пренебрегнат пазар с подобна динамика на растежа.

Проблемите пред сектора според Антонио Вилалион от "Леман брадърс" в Лондон са свързани най-вече с регулационните и антимонополните власти на ЕС. Придобиването на малки банки намалява и без това считаните за нищожни шансове подобни сделки да "минат".

Именно това може да спре очакваната вълна от сделки с малки банки и да насочи вниманието на някои от "акулите" в бранша към подобни по-големина институции.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7515
GBP 2.4796 2.4887 2.3308
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив