19 Април 2024, 09:24 Днес (2) | Вчера (11)

Застраховайте се срещу финансов провал

24 Октомври 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Рискът, който се поема при невъзможност за плащане, може да е фатален

Който се страхува от мечки, по-добре да не ходи в гората. А гората на българския бизнес все още прилича повече на джунгла, отколкото на добре подкастрена английска ливада.
Всяко бизнесначинание е съпътствано от хиляди дебнещи предприемача рискове, които все пак биха могли да бъдат подсигурени от застрахователите и у нас.
Дори в Меката на застраховането ­ Великобритания, рискът "Отвличане и откуп" се покрива от компаниите "с особено мнение". Това е форма на застрахователно покритие, което се счита от някои застрахователи като противоречаща на политиката за опазване на обществения ред. Такива застрахователни полици се изискват само от лица, които са подложени на особен риск и това означава неизбежно, че застрахователят е поставен в неизгодно положение. В застрахователната полица има условие, че нейното съществуване никога не трябва да се разкрива и че покритието се изплаща със значителен отбив, така че застрахованият винаги трябва да изплати една първоначална част, невключвана в обезщетението. Обичайната сума, която трябва да покрие застрахованият, е десет процента от искания откуп. Така че той сам да понесе част от тези щети. Противозаконно е използването на застрахователно покритие от този тип за организации в Северна Ирландия. "Лойдс" предоставя също така покритие и срещу отвличане и откуп за ценни расови животни.
По-често срещана и считана за по-почтена е застраховката на рисковете, които биха причинили финансови загуби.
Кредитна застраховка защитава фирмите срещу загуби, дължащи се на "неплатежоспособността". Неплащане на дължимата сума в срок от 90 дни от падежа на техните клиенти, на които те са предоставили стоки или услуги. Фактически това представлява застраховка за "лоши кредити". Такава застрахователна полица обикновено покрива между 75 и 85% от подлежащия на застраховане интерес, като остатъкът от загубата се понася от застрахованото лице. Процентът се изменя в зависимост качеството на застрахования риск. Съществуват два основни вида полици ­ "За целия оборот" и "За конкретна сметка". Първият вид покрива съвкупността на бизнеса на застрахованото лице, докато вторият третира само един или повече изрично назовани клиенти.
Когато неплатежоспособността е предизвикана от обективни фактори, над които бизнесменът няма никакъв контрол, каквито са например прекъсване на производствената дейност вследствие на стихийни бедствия като пожар, застрахователите са предвидили няколко варианта на защита, които се предлагат и от компаниите у нас.
Застраховката на финансови рискове, предлагана от българските компании, може да се сключи от физически лица и всички стопански субекти, извършващи търговска дейност, чрез договорите за застраховане. По тези застраховки се покрива финансовият риск на лизингодателя, наемодателя и продавача от неплащане на дължими вноски по сключени договори между тях и съответните клиенти ­ физически и юридически лица. Застрахователят може да предостави застрахователно покритие както отделно за договори, така и за неопределен брой, които застрахованият е сключил със своите клиенти през застрахователния период. Извън обхвата на застрахователната защита са вредите от липси и повредите на вещта, както и пропуснатите ползи и разходи във връзка с ползването є. Застраховката се сключва въз основа на писмено заявление от кандидата за застраховане по образец на застрахователя. Преди сключване на застраховката застрахователят изисква да му бъдат представени някои документи. За юридически лица ­ съдебно решение за регистрация на фирмата, удостоверение за данъчна регистрация, удостоверение за регистрация по регистъра БУЛСТАТ, удостоверение за актуално състояние на фирмата, образец на съответния вид договор, по отношение на който се поема застрахователният риск с приложенията (погасителна схема, приемно-предавателен протокол, декларации и др.). За сключването на застраховката е необходимо да се постигне пълен синхрон между нея и условията на конкретните договори за лизинг, наем и продажба. Синхронизирането се осъществява и с цел да се фиксират точно правата на застрахования (лизингодателя, наемателя и продавача) и неговите клиенти. В зависимост от спецификата на обекта и от конкретния клиент може да се договори и обезпечение по договора с поръчители, запис на заповед, залог, ипотека и др. Съществено значение за условията, при които ще се сключи застраховката, е времето за погасяване на дължимите вноски. Застрахователната сума зависи от размера и от броя на дължимите вноски по конкретния договор.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив