01 Май 2024, 01:17 Днес (0) | Вчера (13)

Застрахователите предлагат покритие на движимо и недвижимо имущество

17 Август 2004 09:21 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Известни ограничения има със собствеността, която в повечето време е с ползвателя

Лятото е сезонът на отпуските. Преди да отидете на почивка на море или планина, за да отдъхнете след напрегнатата и динамична година, е добре да помислите и как да защитите дома си от евентуални набези на крадци или просто от спукани водопроводни тръби. Най-добрият вариант за това е сключването на застраховка Домашно имущество. Много и разнообразни са рисковете, покривани от застрахователните компании. Те предлагат покритие на дивижимо и недвижимо имущество.
 
ЗПАД АЛИАНЦ БЪЛГАРИЯ
По застраховките на домашно имущество ЗПАД Алианц България покрива рисковете пожар, природни бедствия, тръбопроводна вода, удар от транспортно средство или животно. Като допълнителни покрития се предлагат и злоумишлени действия на трети лица, земетресение и др. Компанията застрахова както сгради, така и движимо имущество. Няма ограничение за видовете имущество, заяви Владимир Маринов, директор Имуществено застраховане в ЗПАД Алианц България. Известни ограничения може да има примерно за имущество, което в повечето време е с ползвателя, а не на адреса на застраховката /например лаптопи, мобилни телефони и др./. Характерно за имуществените застраховки е, че най-често те са обвързани с определен адрес, за който е валидно покритието, обясни той. Компанията има и изискването, ако поема отговорност за пари в брой, ценни книжа и др., те да се съхраняват в каса. Премията е различна в зависимост от видовете имущество, от застрахователното покритие, което е предмет на договаряне, и от рисковите фактори. При по-тесен обхват на покритието премията е по-ниска, при по-широк - по-висока. Тя е в диапазона от 0.08 до 0.7% от застрахователната сума. Засега практикуваме сключването на застраховката да става по опис, съобщи Маринов.
 
ЗПАД БУЛСТРАД
В основния пакет по застраховка Домашно имущество ЗПАД Булстрад включва покритието на шест риска - пожар, експлозия на съд под налягане /битови уреди като бойлер, газова бутилка, тенджера под налягане, кафе машина и др./, природни бедствия /буря, ураган, градушка, наводнение/, изтичане на водопроводна вода /включително от забравени отворени кранове/, злоумишлени действия на трети лица /вандализъм/ и удар от превозно средство, летателен апарат или падащи негови части или товар. Включили сме в основния пакет тези рискове, защото, от една страна, по-голямата част от тях чисто статистически настъпват най-често в домакинствата, а от друга - може да причинят най-сериозните загуби, обясни Иван Иванов, директор дирекция Проучване и развитие в ЗПАД Булстрад. Като добави, че е несериозно на живеещите в София да се предлага покритие на риск Увреждане от морски вълни, и обратно, на живеещите във Варна - рискът Падаща лавина. Основният пакет може да бъде допълнен още с рисковете: Кражба чрез взлом, Земетресение и Гражданска отговорност към трети лица. Компанията предлага покриване и на определен вид разноски, произтичащи от дадено застрахователно събитие. Вие живеете във ваше жилище, което сте застраховали, но настъпва сериозно събитие като пожар например и жилището ви е сериозно увредено до степен на неизползваемост. Булстрад ще ви изплати обезщетение, с което да възстановите жилището си, но възстановяването може да продължи месеци, през които жилището не може да се ползва по предназначение. В този случай ние покриваме разходите, които човек би направил, ако временно си наеме алтернативно жилище, заяви Иванов. Друг възможен случай е, ако не живеете в жилището, но го отдавате под наем. Отново при едно такова събитие, докато тече ремонтът, не можете да пуснете наемател и губите доход от наем. Предвидена е възможността за компенсиране и на тази загуба, обясни Иванов.
Имуществото, което може да застраховате, условно е разделено на недвижимо /самото жилище/ и движимо /домашна техника, обзавеждане, лични вещи, облекло и други/. Не са обект на застраховка по тази полица растителност, животни, документи и ценни книжа. Булстрад предлага продукта в базисен и разширен вариант. При базисния вариант срещу фиксирана годишна премия от 25 лв. компанията носи отговорност до 10 хил. лв. за недвижимо и 3 хил. лв. за движимо имущество по отношение на пакета рискове Пожар, Природни бедствия и Щети на имущество и до 2 хил. лв. по риска Кражба. Разширеният вариант надгражда базисния, като клиентът според конкретните потребности може да закупи споменатите по-горе допълнителни покрития /клаузи/ или пък да завиши застрахователните суми/лимити. Интересното в политиката за продажби на Булстрад е, че движимото имуществото се застрахова не по опис, а като обща сума. Купувайки полицата, вие купувате покритие до определена сума, без да представяте списък колко струва всяко нещо. Така всяка новопридобита вещ по време на срока на застраховката автоматично се включва в покритието, без да се налага допълнително да известявате компанията. В допълнение при сключване на застраховката не се предвижда оглед на подлежащото на застраховане жилище. Застраховката Домашно имущество на Булстрад е финансов продукт на 2003 г.
 
ИНТЕРАМЕРИКАН БЪЛГАРИЯ ЗАД
Интерамерикан предлага две възможности за застраховане - по опис и по програма. При застраховането по опис имуществото може да бъде диференцирано, като само за част от него да бъде покрит и рискът Кражба. По програмата Домашно имущество предлагаме три варианта на лимити на отговорност, като всеки от тях има основно и пълно покритие, обясни Людмила Пашова, гл. експерт Общо застраховане в компанията. Разликата е във включването на риска Кражба, като към пълното покритие се предлага като бонус и рискът Злополука. Тарифирането е на база квадратура на жилището. Първо се определя лимитът на отговорност за сградата. Лимитът на кв. м в трите варианта е 150, 300 и 600 лв. Обикновено най-високият лимит се ползва за по-луксозни жилища. 1/3 от лимита на сградата е лимитът на имуществото, до който компанията носи отговорност. При застраховане по програмата с лимит клиентът трябва да направи опис на имуществото над 300 лв. За къща от 100 кв. м, която е средно луксозна например и се работи с лимит от 300 лв. на кв. м, лимитът на отговорност за сградата ще е 30 хил. лв., а за имуществото - 10 хил. лв. Премията е различна за различните лимити. За най-ниския лимит от 150 лв. на кв. м и за двете имущества при основното покритие премията е 0.265 лв. на кв. м, а при пълното - 0.445 лв. на кв. м.
Интерамерикан дава разширение за ползване на движимо имущество, като лаптоп и др., извън рамките на застрахования обект. Обикновено то се дава на корпоративни клиенти. Компанията събира премия за допълнителното покритие и прилага самоучастие.
 
ЗК ЛЕВСКИ СПАРТАК
Застраховките на домашно имущество на ЗК Левски Спартак покриват обичайните рискове. Допълнително може да се включат: Кражба чрез взлом по смисъла на НК, Чупене на стъкла и витрини, Земетресение, Разходи - покриват разходи при вземане на незабавни мерки за ограничаване и ликвидиране последиците от застрахователно събитие и спасяване на увреденото имущество, вкл. разходите за транспортиране и разчистване на остатъци от унищожено застраховано имущество, и Гражданска отговорност към трети лица - за щети, причинени на трети лица, от посочените в полицата имущества и рискове. Имуществото, което се застрахова, може да бъде жилищни сгради с принадлежащите към тях съоръжения и инсталации; здраво и трайно монтирани стъкла по прозорци, врати и други отвори на сградите, стъклени витрини; движимото имущество, което се намира в жилището, като напр. - битова електроника, мебели и обзавеждане, компютри, колекции, картини и други. Лаптопи може да се застраховат, но рисковете за тях се носят само докато са в жилището или офиса.
Застрахователната премия зависи от вида на имуществото, покритите рискове и степента на обезопасеност на помещенията, в които се съхранява. Завишение на премията се прави обикновено когато не са добре обезопасени помещенията, в които се съхраняват застрахованите имущества и когато се включват допълнителни рискове. Ако клиентът желае застраховка на жилището на стойност 30 000 лв. и на битова електроника за 1500 лв., премията за основните рискове ще е приблизително 65 лв. Застраховката се сключва след попълване на предложение-въпросник от кандидата за застраховане, като се прави оглед и опис на подлежащото на застраховане имущество.
 
ЗК ОРЕЛ
Орел предлага богати възможности за застраховане на домашно имущество, задоволяващи изискванията на широк кръг клиенти и съобразени с тяхната платежоспособност, обясни Галя Михайлова, директор Общо застраховане в компанията. Обект на застраховката са жилищни и помощни сгради и домашното имущество, собственост на физически лица. Тези полици удовлетворяват напълно изискванията на банките в случаите, в които жилището се ипотекира. Ползватели и наематели на чужди имущества също може да бъдат застраховани по тези условия, допълни тя.
Застраховката може да се сключи по избор на застрахования по едно от пакетните покрития в комбинация с разсрочено плащане при свободен погасителен план. Във всяко пакетно покритие застрахователната сума представлява лимит на отговорност по различни комбинации от покрити рискове за сграда /апартамент, къща, вила/, покъщнина и обзавеждане, радиотелевизионна и компютърна техника и електродомакински уреди. Застрахователната премия варира от 20 лв. до 243 лв. в зависимост от избраните лимити на застрахователни суми и покрити рискове.
Компанията дава отстъпки при еднократно плащане на застрахователната премия и при подновяване на застраховката. Освен това от началото на юли ЗК Орел предлага изключително атрактивни условия за клиентите, закупили най-новия продукт - застрахователен пакет Асистент Фамилия, за които в. ПАРИ вече писа.
 
МОБИЛНО ОБОРУДВАНЕ
Ако желаете да осигурите допълнителна застрахователна защита за вашия лаптоп например или друго портативно или мобилно оборудване извън границите на вашето жилище, Булстрад предлага застраховка Електронно оборудване, обясни Иванов. Освен конвенционалните рискове - Пожар, Природни бедствия и т. н., застраховката Електронно оборудване предвижда и други допълнителни рискове,отчитащи спецификата на подобна техника и нейната обичайна употреба. Например: Токов удар, Индукция, Свръхнапрежение, Загуби, произтичащи от грешки при експлоатация, и т.н. Въпреки че тя е предназначена по-скоро за оборудване в индустриалния сектор, има я и в граждански вариант. Може да се договори рискът да бъде носен както по отношение на стационарно разположена техника в съответния обект, така и извън него, добави той. Може да се договарят и т. нар. териториални граници - да се носи покритие в границите на България, Европа или целия свят. Това предполага и различна цена, обобщи Иванов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив