29 Септември 2024, 22:18 Днес (1) | Вчера (1)

И “Газпром” пострада от руско-украинския спор

10 Януари 2009 18:10 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Но трайно потърпевши са държавите, напълно зависими от руския газ

Поради времето, нужно за транспортиране на газа през украинска територия, България може да получи първите доставки най-рано през идната седмица. Към тази преценка на британския Times е цитиран посланикът на САЩ в НАТО Кърт Волкър, който е предупредил, че ако кризата продължи, НАТО може да се намеси, за да помогне на „съюзници, които страдат”, като България и Румъния. „Става дума за търговски спор, но той има и политическа окраска – не за първи път Русия използва подобни събития за политически изгоди”, е заявил високопоставеният американски дипломат.
Financial Times публикува изказването на Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, че спирането на газовите доставки е извадило от строя българската промишленост. Филип Ромбо, шеф на „Агрополихим”, най-големия производител на изкуствени торове в страната, заявява пред изданието, че неговата фирма губи по 700 хиляди паунда на ден.
Би Би Си съобщава, че в България, Босна и Сърбия цената на дървата и въглищата рязко е скочила, тъй като хората се опитват да намерят алтернативно гориво в студената зима. Guardian добавя, че паника е обхванала населението на тези страни,  които са почти напълно зависими от руски газ.

Когато “Газпром” кихне, Европа хваща настинка

Проблемът в момента до голяма степен се усложнява от факта, че “Газпром”,  развил се като световен концерн, също е засегнат от икономическата криза.
Газовият спор между Русия и Украйна е всъщност спор между Украйна и “Газпром”. Действително влиянието на Кремъл е голямо. Но политическият чадър не може да попречи на външните въздействия.
“Газпром” е най-голямата руска фирма и в началото на лятото, преди да се почувства финансовата и икономическа криза, беше третата по големина компания в света след Exxon Mobil и General Electric. После връхлетя световната криза, газовите цени паднаха. “Газпром” започна да губи значението си. През следващите месеци концернът печалбите ще бъдат значително по-малки. Това се дължи от една страна на факта, че по-голямата част от акциите са държавни, а от друга – че газовите цени са по-ниски. Това задълбочава проблемите на концерна.
“Газпром” има 35 милиарда евро дългове. Една трета от тях трябва да бъдат изплатени през следващите две години. Ще бъдат необходими милиарди държавна помощ. С кредити и печалби от миналото “Газпром” финансираше крупни поглъщания по указание на Кремъл: нефтената фирма “Сибнефт” на олигарха Абрамович, части от разбития концерн на Ходорковски “Юкос”. Твърде малко средства се отделяха за анализ и разработване на нови хранилища. Сега, за да бъдат разкрити и разработени газовите находища в Баренцово море, са необходими милиарди, а пазарът е твърде стеснен за такова финансиране.
ххх

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив