19 Април 2024, 12:03 Днес (6) | Вчера (11)

И хората, и държавата печелят от единен данък върху доходите

14 Ноември 2003 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Николай Попов: 15% ДОД за всеки и вижте как ще се повиши събираемостта

Съюзът на данъкоплатците в България (СДБ) е учреден през декември 1991 г. Основните му цели са защита на интересите на данъкоплатците, съдействие на държавата за изграждане на ефективна и опростена данъчна система, надзор върху изразходването на приходите от данъци, както и синхронизация със законодателството на ЕС. От 2001 г. неин председател е Николай Попов.

В България трябва да бъде въведена единна ставка от 15% върху данъците на физическите лица. Тази система е проста и лесно приложима, а събираемостта на дължимото се увеличава многократно. За нашите условия това ще означава намаление на данъчната тежест за всички, тъй като най-ниската подоходна ставка в момента е 18%. Това няма да повиши стандарта на хората с ниски доходи кой знае колко, но ще ги облекчи в известна степен. През май тук беше президентът на Световната асоциация на данъкоплатците - Бьорн Тарас-Уолберг, който на базата на световния опит проповядваше идеята за въвеждане на единна ставка за облагане на доходите на физическите лица от януари 2004 г. Тя вече работи в Русия, където всички граждани плащат данък върху доходите си 13%. Редица страни от Източна Европа също я въведоха, в това число Словакия и Украйна.
Г-н Алвин Рабушка, който е гуруто на тази единна ставка, наскоро отпечата статия в едно американско издание, в която описа до какви резултати е довело въвеждането на единна ставка в Русия през 2001 г. Най-осезаемият резултат е, че хората постепенно започват да плащат данъци. Там например събираемостта е скочила с 50% още през първите 6 месеца след въвеждането на ставката. Нашите предложения са намаляването на ставките да стане при разширяване на облагаемата база там, където това няма да увеличи данъчната тежест. Става въпрос за разпределение върху по-голяма облагаема база, което няма да има такъв критичен ефект. Тенденцията е през следващите години 1/4 от страните в света да използват тази система на облагане. Дори САЩ обмислят въвеждането й, защото тя е предпоставка за растеж. Въвеждането й в България по никакъв начин не застрашава и членството ни в ЕС. Въпреки че говорим за синхронизация на данъчната система с тази на останалите страни членки, всяка от тях запазва до определена степен идентичността си. Това важи и за данъчното законодателство. Така че при промените в данъчните закони трябва да се водим най-вече от ефекта, който очакваме да постигнем. За съжаление догодина не се очертава намаляване на данъчната тежест за гражданите а за бизнеса тя ще е минимална.
Въпреки че правителството прави реверанс към бизнеса със свалянето на корпоративния данък от 23,5 на 19,5%, многократно сме заявявали, че намаляването на тази ставка трябва да продължи. Оптималният размер е 15%. Нашата философия се гради на една формула, доказана през годините - намаляването на данъци води до така желания икономически растеж. Затова ние заедно с Българската търговско-промишлена палата излязохме през май с конкретни предложения към правителството. Сред тях бяха намаляване с по-бързи темпове на данъците. Така бизнесът ще може да се развива, да разкрива нови работни места, а това ще доведе и до по-ниски разходи за социални помощи.
Да не говорим, че сивият сектор ще излезе на светло Логиката е проста - вместо човек да крие доходи, да търси начини да заобиколи законите и да си спести данъци, той е стимулиран да ги плати. Не е за подценяване възможността и реинвестициите да бъдат освободени от облагане. Също премахването на лицензионни и разрешителни режими, които спъват развитието на малкия бизнес. Не е в интерес и на гражданите, и на бизнеса увеличаването на акцизите. Специално увеличението им върху горивата ще доведе до лавинообразен скок на цените на стоките и услугите. Бихме препоръчали увеличаването на данъците да не е на входа, а на изхода. Т.е. да се облага потреблението, а не производството. Още повече при слабия търговски баланс на страната ни в момента и желанието на нашите фирми да излязат на европейските пазари. 
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив