05 Май 2024, 19:09 Днес (1) | Вчера (0)

Изостря се напрежението между застрахователи и презастрахователи

05 Февруари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Напрежението между застрахователи и презастрахователи може да се изостри, предупреждава доклад на Standard & Poor's.

Компаниите, ползващи презастрахователни услуги са изправени пред лоши вземания, а самите презастрахователи не успяват да следват увеличенията на резервите, наложили се поради ръста на заведените искове за щети, свързани с азбестовите дела.
Подчертавайки сериозността на проблема, рейтинговата агенция отбеляза, че миналата година Liberty Mutual Insurance Co. е отделила резерви от 158 млн. долара, които да покрият 55% от лошите презастрахователни вземания във връзка с тези дела.
За разлика от тях, в общото застраховане като цяло се смята че само 10% от дължимите от презастрахователите суми няма да бъдат получени. Когато тези дружества бъдат излъгани в прогнозите си, напрежението между застрахователи и презастрахователи ще ескалира - предупреждават експертите.
Друг признак за срива на доверие са увеличаващите се случаи, в които застрахователите изискват допълнително обезпечение. Докато базираните извън САЩ презастрахователи отдавна предлагат гаранции, осигуряващи задълженията им, американските фирми от бранша изостават. Във връзка с това застрахователите не само започнаха да изискват това условие да бъде покрито, но и включват опцията за прекъсване на договора, ако финансовите показатели на презастрахователя паднат под предварително специфицирани нива.
"Отмина времето, когато застрахователите и презастрахователите заедно правеха пари или ги губеха. Старата поговорка, че презастрахователите са банките на застрахователите, вече не важи" - кометира анализаторът от S&P Лалин Карвало.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив