29 Март 2024, 03:51 Днес (0) | Вчера (11)

Икономическият растеж в Европа все повече зависи от застрахователите

14 Юни 2013 13:13 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 14 юни 2013, 13:30
thinkstockphotos.com

Когато банките се нуждаят от рекапитализация, а правителствата затягат коланите в отчаян опит да укротят бюджетните си дефицити, застрахователният сектор с огромните си активи се превръща в най-добрата алтернатива за инвестиции

Застрахователната индустрия в Европа се превръща в най-големия институционален инвеститор на Стария континент, отнемайки лидерските позиции на банковата система.

Причината за това е въвеждането на новите, по-строги правила за капитала на трезорите, които бяха приети от глобалните лидери. Новите изисквания за капитала са по-известни като Базел III. 

Новото капиталово споразумение беше отговорът на регулаторите по света на финансовата криза от 2007-2009 г., която доведе до отпускане на правителствена помощ на много декапитализирани банки, за да останат на повърхността.

Според проучване на Insurance Europe и Oliver Wyman, публикувано тази седмица, активите на застрахователната индустрия на Стария континент са били 8,5 трлн. евро в края на миналата година.

Същевременно новите банкови правила принуждават трезорите да намаляват нивото на дългосрочните инвестиции и ликвидния риск, които са бяха норма преди кризата. Допълнително банковата система в Европа се изправя пред общ недостиг на финансиране от порядъка на 4 до 5 трлн. евро между 2012 и 2016 година.

Застрахователите могат да осигурят дългосрочно и стабилно финансиране на правителствата и бизнеса, като това не влиза в противоречие с готвените нови правила Solvency II (Платежоспособност II).

"Нашето проучване потвърждава, че застрахователите са идеален източник на дългосрочно финансиране на европейската икономика, която отчаяно се нуждае от това", заяви Серджо Балбинот, президент на Insurance Europe.

"Тъй като осъществяваме нашата основна функция като регулатори на риска, ние можем да се възползваме от непрекъснат поток от премии, както и предсказуеми искове, което ни дава възможност да продължим да инвестираме, във време когато другите се оттеглят. Така застрахователите ще продължат да играят важна стабилизираща роля в икономика."

"Застрахователната индустрия предоставя финансиране на дейности, от които зависи изключително силно европейският икономически растеж", посочва Ян-Хендрик Еразмус, партньор в Oliver Wyman. 

"Интересът към инвестиции се простира от инфраструктурни проекти, ипотеки и суверенен дълг, към вложения в малки и големи предприятия", подчертава Еразмус.

По думите му, застрахователният пазар се радва на предвидими парични потоци, което му дава структурно предимство при предоставяне на дългосрочно финансиране.

По правило банките увеличават депозитната си база точно във времена на криза, а при икономически подем свободните капитали се насочват към други инвестиции. Докато при  застрахователите сработва обратният механизъм.

В края на миналата година стана ясно, че застрахователните компании в Европа ще получат желаното от тях отлагане на директивата Solvency II. 

"В най-добрия случай Solvency II може да започнe осъществяването си или през 2015 г., или през 2016 г. в зависимост от това колко ще отнемат правният и политическият процес", спорд Габриел Бернардино, председател на европейския застрахователен регулатор Eiopa (European Insurance and Occupational Pensions Authority).

Това е европейският диригент на оркестъра от над 5 000 застрахователни дружества, работещи в рамките на ЕС. 

Една от основните цели на хармонизирания режим за надзор директивата e да позволи на застрахователите да преживеят тежки периоди - да намали до минимум опасността от фалит на дадена компания.

Solvency II би трябвало почти изцяло да промени философията на дейността по застрахователен надзор. Чрез тази директива се въвеждат икономически рисково базирани изисквания за платежоспособност спрямо всички европейски застрахователни дружества. Тя поставя изисквания за капиталови резерви, инвестиции, оценки на възможностите за фалит и навременна идентификация на рисковете. Целта на регулациите е да гарантира, че дружествата могат да покрият финансовите си задължения, дори и подложени на стрес.

Solvency II предвижда като правило всички инвестиции на застрахователите да бъдат измервани според тяхната текуща пазарна оценка. В случай че тя тръгне надолу, в режима са заложени комплексни механизми, които да компенсират това поевтиняване посредством акумулиране на допълнителен собствен капитал у застрахователите. 

Предвидени са също и механизми, които да намалят процикличното влияние на директивата. 

В случаи като сегашната криза, при която пазарната цена на почти всички активи пада с различни темпове, диверсификацията на инвестиционните потоци става изключително важна.

Стандартната рецепта според "Платежоспособност" II при спадане цената на един актив и влошаване финансовото състояние на дружество е акумулирането на допълнителни парични средства. Те следва да играят ролята на буфер. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив