20 Април 2024, 05:43 Днес (0) | Вчера (10)

Инвестиции с бъдеще – къде да ги открием

13 Април 2021 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 април 2021, 17:04

Екипът на MoitePari.bg подготви анализ за това кои са най-перспективните отрасли и защо

Инвестиции с обещаващо бъдеще трудно се намират, не всеки успява, но такива инвестиции съществуват. Те са там, може би на неподозирани места и в неочаквана форма. Казват, че бъдещето принадлежи на смелите. Исторически погледнато, съвременните научни и технологични достижения са именно плод на нечия инициативност, смелост и иновативност, а защо не и на нечия лудост.  Това е в основата на прогреса.

Кои са топ индустриите, на които си заслужава да обърнем внимание ако искаме да инвестираме?

Светът се движи в определена посока, а моторите осигуряващи това движение са компаниите стоящи зад всяка индустрия. Живеем в динамични времена, които предлагат много предизвикателства, както и много възможности. Живеейки в това динамично време си поставяме логичния въпрос "Възможно ли е да се възползваме от напредъка на човечеството?" Със сигурност да, а кой е начинът – чрез инвестиции в бъдещето. Нека разгледаме сега кои са перспективните области, в които си струва да се инвестира и кое ги прави така обещаващи.

Инвестиции в биотехнологичния сектор

Бъдещето принадлежи ли на технологиите? Без колебание, отговорът на този въпрос е ДА. Нещо повече, развитието на технологиите от днешна гледна точка е съизмеримо като ефект върху човечеството с индустриалната революция започнала през 19 в. Както този процес беляза икономическия напредък на столетието, така технологичният бум и бурното му развитие във всички сфери на човешкия живот може да се определи като икономическият мотор на 20 в. и още повече на 21 в. Почти няма област от човешкия и стопанския живот, който към момента да не е свързан с употребата на технологии. Технологиите вече са бизнес, дори самостоятелна индустрия.
В този технологичен век, в който живеем, едно от разклоненията на технологизацията е областта на човешкото здраве. То далеч надминава представите на обикновения човек за възможността технологиите да променят живота и здравето му. Прилагането на тези възможности започва още с разработването на първата ваксина (ваксината против едра шарка) преди почти 200 г. В днешно време медицината достига нови върхове в своите проучвания благодарение на високотехнологично оборудване, както и в борбата с редица болести, вкл. използвайки биотехнологии. В момента имаме нагледен пример за прилагане на тези технологии при разработката на РНК ваксини. Приложението на биотехнологиите, обаче, съвсем не се ограничава само в медицината. Те имат широко приложение също в селското стопанство, в производството на биогорива, биоразградима пластмаса и т.н.
Бъдещето, което днес се чертае пред биотехнологиите изглежда обещаващо. На тези технологии се възлагат надежди за справяне с болестите на нашето съвремие, решаването на проблемите с енергийните запаси на планетата, дори за решаване на проблемите с глада в някои региони на света.

Струва ли си инвестиция в биотехнологични компании?

Нека видим кои са най-големите компании, каква е тяхната пазарна капитализация и оправдана ли е потенциална инвестиция в тях.

Компания

Пазарна капитализация (млрд. долара)   

Ръст на цените на акциите за последните 5 г.

Johnson and Johnson     

433 

+45%

Pfizer      

201

+16%

Novartis      

196

+26%

Merck & Co.      

195

+40%

AbbVie Inc.      

188

+75%

Novo Nordisk A/S      

156

+21%

Amgen Inc.      

145

+57%

Bristol-Myers Squibb Company      

142

-13%

AstraZeneca PLC      

132

+72%

Sanofi  

123

+20%

Данните са към 31.03.2021 г.

Големината на компаниите и постигнатите ръстове за последните 5 години изглеждат предизвикателно. Навярно това ще предизвика интересът на не един и двама бъдещи инвеститори. Инвестиция в тези и други биотехнологични компании може да се осъществи чрез някои от най-познатите начини:
-    Покупка на акции на съответната компания или няколко компании;
-    Инвестиция в "биотехнологичен индекс", например NASDAQ Biotechnology (NBI). В неговия състав са включени над 250 биотехнологични компании. Инвестициите в индекси са тема, на която в бъдеще ще обърнем повече внимание, а накратко – подобни инвестиции позволяват на инвеститора да придобие акции от всички компании в индекса и инвестицията му да следва развитието на индекса. Така например инвестиции в биотехнологичния NASDAQ направени миналата година по същото време, към днешна дата носят доходност в размер на 36%;
-    Инвестиции в биотехнологични ETF-и (борсово търгувани фондове) – начин да се инвестира в биотехнологични компании базиран на закупуване на дялове от фонд, който инвестира в самите компании. Да, това не са преки инвестиции в тези компании, но инвеститорът се възползва от тенденциите в сектора и потенциалът за печалба.

Производство и дистрибуция на електроенергия

Ресурсите на планетата ни се изчерпват. Тъжно, но факт. Индустриализацията и последвалата технологична революция през последните 200 г. изчерпиха неимоверно много ресурсите от нефт, въглища, благородни метали, води и т.н. Това наложи да се търсят алтернативи, които да заменят съществуващите методи за производство на електроенергия и нейното дистрибутиране. Все по-усилено се проучват и прилагат методи използващи възобновяеми енергийни ресурси.
Особено популярност добиха производството на електричество чрез използване на силата на вятъра и слънцето. Океанските приливи и отливи и генерираната от тях енергия също са обект на изследване като потенциална алтернатива за производство на електричество. Добитата електроенергия в резултат на класическата термоядрена реакция все още е популярна и разширяваща своя обхват. Новите постижения в ядрената енергетика разкриват нови хоризонти за добиване на енергия, като се използват по-съвременни процеси, например студен синтез.
Разнообразието от алтернативни източници за производство на електроенергия може да бъде разширен още с други, по-непознати, но пък много перспективни методи. Такива са например лъчистата енергия, електролизата, вихрови двигатели и др. Възможностите изглеждат много, изглеждат и постижими. Нещо повече, немалка част от тези технологии са щадящи природата, а в същото време тя самата е суровината за производството на електрическа енергия, което прави цената много ниска … или поне може да постигната ниска цена в бъдеще.
Ниската цена на основен производствен ресурс не може да не предизвиква интерес и да не бъде стимулирано осигуряването на такъв. Ето защо компаниите разработващи иновативни методи и произвеждащи електроенергия чрез тях ще бъдат компаниите на бъдещето. Засега делът на произведената електроенергия по този начин е относително малък в глобален мащаб, но той постоянно расте при това с бързи темпове. За това инвестиции в производители на електроенергия би могло да намери място в стратегиите на инвеститора.

Ето и по-големите енергийни компании и каква е реализираната доходност от инвестиция в тях през последните 5 г.:

Компания

Пазарна капитализация (млрд. долара)   

Ръст на цените на акциите за последните 5 г.

General Electric       

115

-57%

Iberdrola      

79

+79%

Southern Company       

66

+16%

Exelon Corp.      

43

+26%

Engie      

34

-14%

Данните са към 31.03.2021 г.

Електромобили – друга алтернатива за инвестиции

Инвестиции в електромобили – звучи модерно, нали? Това  е една от най-новите индустрии, все още с не много дълга история, но бурно развиваща се. Автомобилостроенето е индустрия, която има значим отпечатък върху развитието на света през последните 150 години. Без автомобилите пътуванията и транспорът на товари нямаше да са това, което познаваме днес. Историята на автомобилостроенето започва в далечната 1869 г., когато Карл Бенц представя пред света своята идея за автомобил. Той запалва искрата на бъдещото автомобилостроене, което е повратна точка в представите на хората за възможните начини на придвижване (на хора и товари). Следват нововъденията на Хенри Форд. Неговият метод за производство на автомобили – прословутата поточна линия, завинаги променя начинът на производство не само на автомобили, но и на почти всички индустриално произвеждани стоки. Може да се каже, че той е основоположникът на съвременния начин на промишлено производство, въобще. И всичко това е само началото.
Само за последните 100 г. автомобилостроенето достигна такова ниво на развитие, което едва ли някой преди това си е представял. Предвид настоящите технологични възможности, технологичен и научен прогрес, представете си само в съвсем обозримото бъдеще как би изглеждало автомобилостроенето. Пред нас са вече първите примери – автомобили задвижвани от хибридни системи (конвенционално гориво + електричество), изцяло електрически автомобили, автономни автомобили (без нужда от шофьор), автомобили задвижвани от слънчева енергия, водородни двигатели и т.н. Бъдещето изглежда необятно и толкова близо.
Електромобилите ли са бъдещето на автомобилната индустрия? Много е вероятно, ако не и сигурно. Изглежда, че и през следващото столетие мястото на автомобилните компании на световната икономическа сцена е запазено. Изчерпването на залежите от нефт неумолимо притискат автомобилната индустрия да търси алтернативни начини за задвижване на произвежданите от тях автомобили. Засега електричеството е едно от решенията и тези, които първи реагират на промените, ще бъдат и първенците по успехи.

Пионерите и най-големите сред производителите на електромобили в момента са:

Компания

Пазарна капитализация (млрд. долара)   

Ръст на цените на акциите за последните 5 г.

TESLA        

657

+1 327%

Volkswagen        

181

+125%

Chevrolet (General Motors)        

83

+78%

BAIDU        

75

+14%

BYD        

73

+287%

BMW        

67

+10%

NIO        

62

+567%

Hyundai        

45

+7%

Алиансът Renault–Nissan–Mitsubishi        

35

-

Geely        

26

+440%

Данните са към 31.03.2021 г.

Продуктите на тези компании са продукти на бъдещето, а инвестиция в тях изглежда повече от обещаващо.
Технологични и Интернет компании
Едва ли някой се съмнява в бъдещето на тези компании, както и в смисъла за инвестиции в технологични компании. Технологичният век, в който живеем, е благодарение на тях. Прогресът в областта на технологиите надали ще спре и през следващите десетилетия. Той все повече ще определя живота на хората и хода на глобалната икономика. Инвеститорският интерес към тях не стихва и тези компании се утвърдиха като сигурен източник на доход. Дали и занапред ще е така? Дигитализацията на почти целия човешки живот, производството, търговията, финансовите услуги, транспорта, дори добивната промишленост и др. предполагат само едно – все по-голямо значение на технологичните компании и онлайн услугите, и все по-голям техен ръст. Неслучайно едни от най-големите компании в света са именно представители на този бизнес.

Нека видим кои са те и колко са спечелили инвестиралите в тях преди 5 г.:

Компания

Пазарна капитализация (млрд. долара)   

Ръст на цените на акциите за последните 5 г.

Apple Inc.      

2 100

+435%

Microsoft Corporation      

1800

+384%

Amazon      

1600

+343%

Alphabet      

1400

+204%

Facebook      

851

+153%

Alibaba      

609

+192%

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Ltd      

555

+413%

NVIDIA Corporation      

327

+1 419%

Intel Corporation      

261

+113%

ASML Holding N.V.      

256

+544%

Netflix      

236

+491%

Adobe Inc.      

232

+415%

Cisco Systems, Inc.      

219

+93%

Oracle Corporation      

208

+80%

Salesforce.com, Inc.     

200 

+186%

Данните са към 31.03.2021 г.

Инвестиции в добивни компании
Населението на света расте, с него и нуждите му. Икономиките трябва да добиват суровини и да произвеждат продукти повече от всякога. В същото време от десетилетията и особено в последните 30 години въпросът за нуждата от суровини става все по-належащ за разрешаване. На въпросът дали има недостиг на суровини, отговорът е много кратък и категоричен. Да, има недостиг на суровини, от всичко. Енергийните нужди на световната икономика почни напълно изчерпи запасите от нефт на планетата. По последни оценки в недрата на Земята има нефтени залежи, които ще обезпечат нуждите ни за следващите 40 години. По подобен начин пред изчерпване са и залежите на въглища. Въпреки, че оценките за техните обеми да сочат резерв за 100 – 150 г., темпото, с което се усвояват не дава толкова дълъг аванс. Все още едни от най-разпространените видове електроцентрали са тези, ползващи като гориво именно въглища или природен газ.
Понастоящем се чувства и глобална нужда от метали, от всякакъв вид. Както знаем те намират приложение в строителството, машиностроенето, транспортната индустрия, автомобилостроенето,  производството на електроника и много други. Традиционната нужда от черни (желязо, хром, манган, молибден и др.) и цветни (злато, сребро, цинк, олово, мед, никел и др.) метали е поддържана от тежката и леката промишленост.
Нуждата от т.нар. "благородни метали" от групата на цветните метали става все по-осезаема с бума на технологиите, приложението им в медицината и в една относително нова индустрия – производството на батерии за електромобили. За производството на тези батерии и за всякакъв вид мобилни устройства най-често използвания метал е литият. Търсенето му постоянно расте, а добивът му не е съвсем конвенционален, тъй като в природата не се среща в свободно състояние, а под формата на йонни съединения. Към това добавяме и неговото не чак толкова голямо разпространение. Сред всички химични елементи, литият е на 35-то място по разпространение в земната кора.
Тук следва да отбележим, че част от благородните метали като злато, сребро, платина, иридий, паладий, родий са не само суровини за различни производства, но и актив, към който традиционно инвеститорите имат интерес.
Благородните метали, както и медта намират широко приложение производството на електронни компоненти. С технологичния бум настъпва и все по-голямата нужда от тези метали, за да бъде обезпечено увеличеното търсене. Поради голямото търсене и в същото време по-малък добив и по-бавни доставки, цените логично поеха нагоре.
Към металите за нуждите на различни производители добавяме и цялата палитра от минерали и инертни материали.
Със сигурност и в бъдеще, докато Земята има възможност да ни предоставя благата си, ще разчитаме на нея. Търсенето на природни богатства очевидно скоро няма да стихне, а добивните компании ще са в основата на осигуряването му за нуждите на икономиките. Струва ли си в този случай да се правят инвестиции в тези компании. Отговорът изглежда очевиден. Макар да живеем в технологичен век и добивната индустрия да изглежда като странник от минали векове, тя със сигурност има своето бъдеще и то е в лицето на най-големите й представители. За жалост тук не можем да изброим всички тях, защото добиваните природни ресурси са толкова много и разнообразието от компании също е голямо.
Накрая нека не забравяме, че инвестиции без риск, няма. Колкото и да са обещаващи и да изглеждат сигурни, те все пак са подвластни на пазарните настроения. Инвестиция на капиталов или стоков пазар е рисково начинание. За това, пък, на инвестиционния пазар работят инвестиционни консултанти, които могат да окажат безценна помощ на всеки бъдещ инвеститор да структурира своите инвестиции с бъдеще.

Анализът и посочените доходности са с информативна цел и не представляват инвестиционен съвет!
Автор: Иван Стойков, Старши финансов анализатор в MoitePari.bg

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив