28 Септември 2024, 14:18 Днес (0) | Вчера (0)

Инфлацията в САЩ доведе до поскъпване на златото

27 Февруари 2007 09:16 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Поскъпването на петрола и изтичането на крайния срок, поставен от ООН на Иран да прекрати обогатяването на уран, допълнително доведоха до интерес към ценния метал

Стокови фючърси
Седмичен бюлетин
26.02.2007
Злато GCJ07
Новината за инфлацията в САЩ доведе до изключително силен ръст за златото, независимо че почти не притесни инвеститорите в облигации и акции. Поскъпването на петрола и изтичането на крайния срок, поставен от ООН на Иран да прекрати обогатяването на уран, допълнително доведоха до интерес към ценния метал. Доларът също реагира слабо на новината за инфлация, като приключи седмицата на нива близо до 1.32 EUR/USD – още един фактор в подкрепа на златото. Естествено, коментари за предстоящ ръст над 700 долара и неизбежно поскъпване към 1 000 долара, не липсваха по новинарските сайтове.
Дългите спекулативни позиции надхвърлиха 130 хиляди, което е двоен ръст спрямо равнището на 16 януари, когато цената беше 85 долара по-ниско. Дългосрочните перспективи остават добри, но преди новината за инфлацията през миналата седмица, златото регистрира сериозен спад и можеше да постави началото на по-сериозна корекция.
Краткосрочен тренд Неутрален, възможна корекция или консолидация
Дългосрочен тренд Позитивен, след пробива на 655

Мед HG-continuous
Медта успя да преодолее равнището от 280 цента, не без помощта на новината за инфлацията в САЩ и се-
риозните различия между работещите и собствениците на Southern Copper в Перу, които ще доведат до стачка в края на месеца. В същото време се очаква да продължи да се покачва търсенето от Китай, основно поради попълването на запасите в страната, но и от инвестиционни фондове. Позитивният тренд в цените на стоковите фючърси и на горивата няма да остане без отражение и върху медта. Сред останалите промишлени метали се наблюдава изоставане в поскъпването само при алуминия и цинка. Независимо от това перспективите са добри и няма да е учудващо и те да отчетат нови рекорди в краткосрочен план.
Краткосрочен тренд Позитивен
Дългосрочен тренд Неутрален, очертава се по-солидна база за ръст с цел 300 цента за либра

Петрол CLJ07
Съветът за сигурност ще заседава, за да наложи по-сурови санкции на Иран в опит да спре програмата за обогатяване на уран. Едва ли става въпрос за по-сериозни икономически или военни санкции, но ако износа на страната бъде ограничен, това ще подкрепи сериозно цената в средносрочен план. Пазарът все още е скептично настроен към способността на петрола да поскъпне, като се очаква увеличение на запасите в САЩ. Намеренията на ОПЕК да поддържа по-ниски доставки обаче, не трябва да се пренебрегват. Рисковата премия в момента е много по-малка спрямо август миналата година, когато нямаше никакво прекъсване на доставките. Ситуацията с Иран крие много посериозни проблеми за добива в световен мащаб.
Краткосрочен тренд Позитивен
Дългосрочен тренд Позитивен
, след преодоляване на равнището от 60$

Финансови фючърси
Седмичен бюлетин
26.02.2007
Treasury Note 10 Y TYH07
Фючърсът на щатските облигации е на път да отбележи най-висока стойност от началото на годината. Настроенията на пазара са повече от оптимистично, но не за икономиката, а за представянето на книжата с фиксиран доход. Поради тази причина покупките са значителни, дори при моментна слабост от данни като германските Ifo и Gfk индикатори за бизнесклимат и потребителско доверие. Липсата на съществени новини през миналата седмица даде пространство на коментари от Федералния резерв, които бяха тълкувани като подкрепящи пазара на облигации. Независимо от това, Сюзън Биас за пореден път показа, че вниманието на банкерите е към инфлацията и въпроса за намаление на лихвите не стои. Дори напротив, инфлацията се оказа малко по-висока от очакванията (0,256% през януари), но пазарът не се притесни от този факт. През тази седмица е ревизията на БВП, най-вероятно силно надолу от първите данни от 3.5%. Дотогава пазарът е в позиция buy the rumor, sell the fact.
Краткосрочен тренд Позитивен, покачването набира сили и 50% корекция е най-малкото
Дългосрочен тренд Неутрален, все още няма сигнал за намаление на лихви

BUND DGB (continuous)
В седмицата преди заседанието на ЕЦБ, на което се очаква повишаване, вниманието на европейските пазари ще е в действителност към новините от САЩ. 10-годишните германски книжа слязоха под доход от 4%, но под влияние на малко по-слабите данни за Ifo-индекса за Германия и индикатора Gfk за потребителското доверие. Показателно обаче, е подобряването на очакванията на бизнеса и по-благоприятният пазар на труда в Германия. Ефектът от повишаването на ДДС в Германия се оказа много по-различен от първоначалните оценки на анализаторите. Засега пазарът реагира силно на признаците за влошаване, но дългосрочните перспективи пред германската и европейската икономика не са се променили чувствително. Изненадващото увеличение на инфлацията в САЩ, което ако се пренесе и в Еврозоната, ще накара ЕЦБ да заеме по-агресивна позиция, но иначе не се очаква увеличение през април и май.
Краткосрочен тренд Позитивен, пробив над рейнджа от тази година
Дългосрочен тренд Позитивен, въпреки перспективите за покачване на лихвите

Фондови индекси
S&P 500 ESH07
Индексът не направи нещо съществено през миналата седмица, дори напротив – търговията беше в много тесни граници, основно в негативна посока. Неопределеността на пазара не беше последвана от сериозен спад, така както стана няколко пъти през последните месеци. Дори напротив – позитивният старт на тази седмица обещава нови върхове, въпреки нескончаемия възходящ тренд. Единствената индустрия, разтърсена по-сериозно напоследък, са финансовите компании с лоши ипотеки или потенциално лоши ипотеки. Покачването на цената на петрола допълнително ще влоши потребителите, но засега фондовата борса напълно игнорира тези проблеми. Сигналите за сливания и консолидация, както и позитивните резултати на търговските компании, взимат надмощие. Трендът остава възходящ, като засега няма признаци за промяната му в краткосрочен план.
Краткосрочен тренд Позитивен, по навик вече…
Дългосрочен тренд Неутрален

Пояснения:
Гаранции:
Анализаторът(ите), отговорни за изготвянето на този документи, гарантират, че:
(1) изразеното мнение отразява точно негово или нейно лично виждане за споменатите ценни книжа или емитенти;
(2) никаква част от заплащането на анализатор е, е било или ще бъде обвързано по пряк или непряк начин с изразената препоръка или мнения в този документ.
Финансов интерес: ЕЛАНА Трейдинг може да търгува или притежава акции на анализираните компании. ЕЛАНА Трейдинг не притежава по-голям дял от 5% от акциите в обращение на компаниите, обект на анализ или коментар в този документ.
Анализаторът(ите) не притежават акции на компаниите, освен ако не е изрично споменато.
Регулаторен орган: Комисия за финансов надзор, София 1303, улица Шар Планина 33
Разкриване на информация: Положена е дължимата грижа, за да се подсигури точност на цитираните факти, надеждност на източниците на информация и ясно определяне на направените допускания, предвиждания, прогнози и очаквани цени в този документ. Препоръките се базират на публично достъпна информация, която се счита за благонадеждна, но за която не се поема отговорност за пълнотата и точността. Нито на ЕЛАНА Трейдинг, нито на служителите на компанията, трябва да се търси отговорност за използваната публично достъпна информация. Изразеното мнение в този документ може да се различава от оповестено виждане в други отдели и направления в ЕЛАНА Трейдинг или от други служители. Допълнителна информация по този документ е налична при поискване.
Източниците на информация в таблиците и графиките в този документ са изчисления на ЕЛАНА Трейдинг, освен ако не е споменато друго. ЕЛАНА Трейдинг предприема необходимите организационни и административни мерки за предотвратяване и избягване на конфликти на интереси във връзка с изготвяните препоръки.
Рискове за инвеститорите: Информацията в този документ не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Инвестиционните възможности, дискутирани в този документ, може да не са подходящи за определени инвеститори в зависимост от техните инвестиционни цели и времеви хоризонт или в контекста на цялостното им финансово състояние. Рисковете свързани с инвестиции във финансовите инструменти, споменати в този документ, не са обяснени в тяхната цялост. Цената или стойността на инвестициите може да се понижи или покачи. Ценните книжа или инвестициите може да доведат до загуби за инвеститора.
Предходно постижение не е гаранция за бъдещо представяне. Промени във валутните курсове може да имат неблагоприятен ефект върху стойността, цената или дохода от инвестиции в ценни книжа.
Методи за оценка: Оценките на стойността на компаниите са базирани на следните методи: съотношения (цена/печалба, цена/счетоводна стойност, стойност на предприятието/печалба без данъци, амортизация и лихви), историческа оценка, сравнение с конкуренти, дисконтиране (дисконтиране на парични потоци или дивиденти) и методи за оценка на активите. Оценката зависи от макроикономически фактори, включително лихвени проценти, валутни курсове, цени на суровини, очакванията за икономиката и за движенията на пазара. Тя е базирана на очаквания, които може да бъдат променени значително и без предупреждение, в зависимост от специфични фактори за компания, индустрия или държава. Поради това препоръките получени чрез тези модели може да бъдат своевременно променени. Прилагането на моделите зависи от прогнозите за редица икономически променливи и поради тази причина е налице диапазон на изменение в самия модел. Оценката, получена чрез модели, зависи от входящите данни, които от своя страна са базирани на субективното мнение на анализатор(и), отговорни за създаването й.
Препоръки: Препоръките от анализатор(и) са базирани на специфични фактори за компаниите, сектора, страната и глобалното развитие, като са сравнени с пазарните индекси. Препоръките и мненията отговарят на очакванията на ЕЛАНА Трейдинг за период от 12 месеца след публикацията и са представени от гледна точка на инвеститори, които имат дълги позиции. ЕЛАНА Трейдинг си запазва правото да изрази различно или противоречиво мнение и препоръка за различни времеви скали или различни типове инвеститори. Освен изрично оповестено, очакваното представяне за период от 12 месеца след публикуване на препоръката за български акции е следното:
Позитивна Повече от 5% по-добро представяне в сравнение със SOFIX и BG40 за периода
Неутрална Пазарно представяне, +/-5% в сравнение със SOFIX и BG40
Негативна Повече от 5% по-слабо представяне в сравнение със SOFIX и BG40 за периода
Честота на препоръките: Няма предварително разписания за публикуване на препоръки. Честотата им зависи от специфични фактори за индивидуалните компании и мнението на анализатор(и) за нуждата от малки или големи промени.
Анализатор
Цветослав Цачев
www.elana.net

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив