01 Октомври 2024, 16:43 Днес (1) | Вчера (1)

Как да използваме дебитната карта, за да намалим разходите по нея

18 Септември 2014 11:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 септември 2014, 12:02
Под лиценза на creativecommons

Голяма част от потребителите не са запознати с размера на таксата при теглене на суми от банкомат на други банки

Факт е, че потребителите възприемат дебитната карта предимно като разход, отколкото като възможност да получат доход от нея. Според резултатите от проведената анкета, онези, които нямат дебитна карта заявяват, че нямат такава, защото не желаят допълнителни разходи (25% от далите отговор).

Какви са най-често срещаните разходи по дебитната карта?

Разходите, както и техният размер зависят в голяма степен от начина, по който се използва картата. Според резултатите от проведеното проучване, потребителите най-често използват дебитната карта, за да теглят суми в брой от нея. Тази операция се извършва предимно от банкомат на банката – издател на картата. Именно в този случай таксите за теглене са най-ниски, като варират между 0 и 0,40 лв. За да бъдат ограничени разходите по картата, притежателите й трябва да я използват главно и основно за плащане на стоки или услуги на т.нар. ПОС терминал. В тези случаи такса за покупката рядко може да бъде начислена и според тарифите на банките напълно отсъства. Разбира се, в някои случаи този съвет е неприложим, например в малките населени места, където инсталирано ПОС устройство в търговските обекти е изключение.

Обезпокояващ е факта, че голяма част от потребителите не са запознати с размера на таксата при теглене на суми от банкомат на други банки. Това са 38% от далите отговор на този въпрос, според проведеното проучване. Средният размер на този разход е около 1,00 лв.

Типът на картата (Gold, Platinum, Business и т.н.) също има отношение към разходите и по-точно към месечната такса по сметка, свързана с картата. Колкото по-висок клас е картата, толкова по-високи са тези такси. В същото време те носят редица предимства, например под формата на по-високи лимити, безплатна застраховка, по-високи отстъпки и т.н.

При стандартните картови продукти (различни от Gold, Platinum, Business и т.н.) месечната такса за поддръжка на сметка е средно около 1,00 – 1,50 лв. Обърнете внимание, че това не е такса за поддръжка на картата, а на сметка, свързана с нея. По отношение на този разход резултатите от проучването сочи, че потребителите са запознати с  него. 31% от тях заплащат между 1,00 лв. и 1,50 лв.

Годишната такса по дебитна карта също е често срещан разход. И тук размера на този разход често зависи от типа на картата, която се използва. При карти от по-висок клас тази такса е около 50 лв. При останалите картови продукти годишната такса е между 15 и 20 лв., там където има такава. Срещат се карти, освободени  от годишна такса за първата година от издаването на картата. Разбира се, не са малко картите, при които не се начислява годишна такса.

Да обобщим кои са най-често срещаните такси при дебитната карта:

• Месечна такса за поддръжка на разплащателна сметка, свързана с картата
• Годишна такса за поддръжка на карта
• Такси при теглене на банкомат (на банката издател или на друга банка)

Други такси по картата

Таксата за издаване липсва при повечето карти. Стандартно карта се издава в рамките на 7-10 работни дни. Всеки, който желае да получи по-бързо картата ще трябва да заплати такса за експресно издаване. При различните институции нейния размер е между 10 и 20 лв. Получаването на картата от друг клон, различен от този, в който е подадено заявлението за издаване пък струва между 5 и 10 лв.  За да проверим балансът по сметката от банкомат пък се заплаща между 0,20 и 0,30 лв. Разбира се тези такси са под формата на допълнителна екстра и могат да бъдат избегнати.

Добре знаем, че дебитните карти са ни познати повече с разходите, но ако умело изберем и използваме този продукт, наистина можем да спечелим от него. В случаите, когато печалбата не е толкова висока, то тя би помогнала поне да бъдат неутрализирани част от съпътстващите разходи.

Източник - www.MoitePari.bg
Автора – Десислава Николова, финансов анализатор

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7469
GBP 2.4796 2.4887 2.3411
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив