28 Март 2024, 20:20 Днес (11) | Вчера (12)

Китайската пенсионна система ще закопае икономиката на страната

08 Октомври 2012 13:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 8 октомври 2012, 13:33
commons.wikimedia.org

В началото на ноември в Китай на власт ще дойде „пето поколение” комунистически партийни ръководители и тяхната първа задача ще бъде провеждането на непопулярната, но жизнено необходима за страната пенсионна реформа

Дефицитът в пенсионната система на Китай се увеличва стремително. През 2013 година се очаква да достигне 2,9 трлн. долара, а след 20 години – 10,9 трлн. долара, което ще бъде еквивалент на 40% от брутния вътрешен продукт на страната, пише в. „Саут Чайна морнинг пост”.

В началото на ноември в Китай на власт ще дойде „пето поколение” комунистически партийни ръководители и тяхната първа задача ще бъде провеждането на непопулярната, но жизнено необходима за страната пенсионна реформа.

Първоначално пенсия в Китай получаваха само чиновниците и работещите в държавните компании, но с разгръщането на пазарните реформи системата обхвана и работещите в частния сектор.

Към 2007 година на пари за старини можеха да разчитат едва 30 на сто от достигналите пенсионна възраст китайци (останалите по традиция трябваше да бъдат издържани от децата си).

Сблъсквайки се с последствията от политиката на ограничаване на раждаемостта, властите в КНР форсираха през 2009 година въвеждане на пенсии и за жителите в селата.

В момента пенсионната система обхваща 55% от населението на страната или около 664 млн. човека.

Същевременно различията в осигуряването са огромни и зависят от това дали даден китаец живее на село, или в големия град, дали работи за държавата, или за частна компания. Минималната пенсия на живеещите в селски райони е 55 юана или 9 долара. Това е 10 процента от ежемесечния доход на китайския селянин за 2011 година.

В градовете пенсията е вече 1,5 хил. юана или 242 долара. Целите вноски за осигуровките на държавните служители са за сметка на властите, като при това техните пенсии са привързани към заплатите в държавния сектор, които растат с по-бързи темпове от инфлацията.

В частния сектор служителите внасят в пенсионните фондове 8 процента от трудовото си възнаграждение, като други 3 на сто добавят работодателите им. Индексацията на тези пенсии се ограничава с размера на инфлацията.

Според експерти развиващата се китайска икономика, въпреки забележителния икономически ръст, който демонстрира в последните десетилетия, Пекин разполага с целия букет пенсионни проблеми, характерни за развитите икономики.

Бързото развитие на икономиката и ограничаването на раждаемостта от 70-те години на миналия век доведоха до това, че Китай е изключително бързо застаряващо общество. Този път, който отне на Запада близо един век,в  Китай беше изминат за под 40 години.

Към края на миналата година в страната е имало 123 млн. жители на възраст над 65 години.

По данни на ОИСР в момента за покриване на дефицита в пенсионната система китайските власти харчат 40 процента от бюджетните приходи, като в селските региони пенсиите се дотират над 60% от държавни субсидии.

Допълнително практиката на инвестиране на пенсионните отчисления е крайно консервативна – влог на банков депозит с изключително ниска лихва.

Към 2050 година в Китай ще живеят 480 млн. пенсионери, а съотношението на трудоспособното население спрямо възрастните хора ще се свие до 2:1. През 2010 година дупката в пенсионната система на Китай беше в размер на 2,6 трлн. долара, а след 20 години ще се отвори до 10,9 трлн. долара или около 40 на сто от очаквания тогава брутен вътрешен продукт на страната, сочи съвместно проучване на Bank of China и Deutsche Bank. По изчисления на експерти, за да бъде избегнато невероятното натоварване върху бюджета, властите ще трябва да насочат към пенсионната сиистема 80 процента от дивидентите на държавните публични компании.

„Бързото застаряване на китайското население рано или късно ще се превърне в огромен проблем не само за бюджета, а и за иконоиката като цяло”, смята икономистът от Capital Economics Ван Дзинвей.

Експертите смятат, че провеждането на пенсионна реформа е основната задача на новото ръководство на КНР. „Това е огромен проблем за следващото поколение китайски лидери, като при това няма много време за взимането на правилни решения”, посочва професорът от Пекинския Renmin University Чжао Сидзюн, цитиран от агенция „Ройтерс”.

Неизбежно и Китай ще трябва да тръгне по пъта на непопулярните реформи. Още това лято властите започнаха да говорят за пенсионна реформа с половин уста.

В момента мъжете могат да се пенсионират в Китай на 55 годишна възраст. Жените – работещи в администрацията – също на 55 години, но тези, които са се занимавали с физически труд – на 50 годишна възраст.

В същото време продължителността на живота се увеличи до почти 75 години за китайците и 73 за китайките.

Министерството на труда и социалната политика вече предложи плавно повишаване на пенсионната възраст, започвайки от 2016 година, като към 2045 година се очаква всички в страната да се пенсионират на 65 годишна възраст.

Разговорите на тази тема бързо утихнаха, след като мащабна анкета, проведена от „Пийпълс дейли” (официозът на китайската компартия) показа, че 93% от 450-те хил. участвали в допитването са категорично против промяната на възрастта за пенсиониране.

Да допуснат обществено недоволство в навечерието на планирания за ноември конгрес на ККП, властите не се решиха, но скоро ще им се наложи да се върнат към този въпрос, посочва в. „Саут Чайна морнинг пост”.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив