18 Април 2024, 19:25 Днес (11) | Вчера (11)

Лекарят - писар и търговец

18 Ноември 2003 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Да отрежат лекарите от привилегии при приватизацията на общинските болници, гласи готвеният от депутатите законопроект

Да отрежат лекарите от привилегии при приватизацията на общинските болници, гласи готвеният от депутатите законопроект. От една страна, идеята не е лишена от формална справедливост. В крайна сметка нали все за това се говори - за пазарна икономика. Който даде повече, той печели търга. И без това РМД напоследък става мръсна дума.
Само че възниква веднага контравъпросът - точно пък с лекарите ли трябваше да започнат битката за прозрачност депутатите ни? В крайна сметка болницата не е колбасарница или склад за вторични суровини, а социална институция. При това животоспасяваща. И какво означава условието, че до 5 години приватизираната сграда трябва да остане именно здравно заведение? Значи след въпросната пета година новият собственик, ако не е лекар и изобщо не му пука нито за лекуващите, нито за лекуваните, може да реши да я превърне в хотел-ресторант. Или просто да я препродаде.
От тази гледна точка май е по-добре в този случай да се запазят някакви предимства за хората с бели престилки. Най-малкото защото те по принцип не могат да бъдат нещо друго освен лекари. Което дава известни гаранции, че болницата ще продължи да си бъде такава и след една петилетка. Пък и след като станат вече собственици на досегашните си държавни работни места, просто няма да бързат за частните си кабинети.
Лекарското лоби в парламента никак не е малко. И сигурно ще коригира законопроекта. Лошото е, че каквото и да се гласува в Народното събрание, е все недообмислено. И от това страда обикновеният гражданин. А в случая ще пострадат тези, които и без това са зле - пациентите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив