25 Април 2024, 19:37 Днес (14) | Вчера (12)

Месечен валутен бюлетин от "ЕЛАНА" АД

05 Януари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Последните икономическите новини от САЩ, без значение добри или лоши, не оказват особено влияние на долара, тъй като вниманието на финансовите пазари е изцяло концентрирано върху дългосрочните фундаментални фактори - бюджетния дефицит и лихвения диференциал, които са в основата на поевтиняването на долара.

Поради намесите на централните банки на Китай и Япония за предпазване на националните им валути от поскъпване, еврото продължава да поема в най-голяма степен обезценката на долара. С наближаване на края на годината низходящото движение на щатската валута придоби застрашителни размери, след като икономическите показатели на страната не успяха да запазят бурния темп от последните няколко месеца и отстъпиха леко от многогодишните върхове които покориха, а проблема с огромния дефицит по текущата сметка на САЩ продължава да тежи на щатската валута. Опасенията от неспособност за привличане на достатъчно чуждестранни инвестиции за финансиране на дефицита се засилиха след като инфлацията на потребителските цени за пръв път от 20 години насам излезе отрицателна и отложи във времето вдигането на лихвения процент от Федералния резерв, поради опасенията от дефлация в страната.

От друга страна станахме свидетели на вземането на по-решителни мерки от страна на Германия, която с обявените данъчни облекчения, постоянното подобряване на бизнес очакванията и потребителското доверие се очертава като икономиката, която ще поведе единна Европа към стабилен растеж през следващата година. Това даде допълнителна сила на еврото, заедно с факта че много официални лица от ЕЦБ и европейските правителства не показват признаци на загриженост от засилването на европейската валута спрямо долара през последния месец.

Японското министерство на финансите продължава да трупа средства за битката срещу поскъпването на японската валута, след като низходящия тренд на долар/йена изглежда, че ще продължи и през първата половина на 2004 г. Властите поискаха допълнителни 61 трилиона йени за следващите 15 месеца, което всъщност може да се окаже крайно недостатъчно. Въпреки, че продадените йени при интервенциите на японската централна банка за  2003 г. достигнаха сумата от 18 трилиона, но това не попречи на японската валута да поскъпне с над 10% спрямо щатския долар.

Засилването на йената е по-малко проблематично, отколкото би било преди една година, поради продължаващия процес на  подобряване състоянието на японската икономика. Повишаването на индекса на големите индустриални компании Tankan  през декември показа, че силната японска валута все още не е засегнала доверието в корпоративния сектор. Регистрираното подобрение в бизнес активността, експорта и потребителското доверие доказват, че икономиката се възтановява и Токио ще може да приеме в определени граници поскъпването на йената.

Тенденцията в движението на евро/долар продължава да е възходяща като в първите няколко месеца на следващата година се очаква достигане на критичното ниво от 1.30, над което е възможна намеса на финансовите власти в Европа за ограничаване на силата на валутата и последваща корекция в границите на 1.22/1.25. Така пълно възстановяване на силата на щатската валута не се очаква през следващата година, а най-рано през 2005, когато се прогнозира и овладяване на огромния двоен дефицит от страна на правителството на САЩ.

Данните в този бюлетин са събрани от различни източници и се предоставят на клиентите на "INSURANCE.BG" и "Елана" единствено като средство за информация. "Елана" не поема отговорност за верността на предоставената информация. Нищо в този бюлетин не препоръчва покупката или продажбата на определена валута или финансов инструмент.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив