26 Април 2024, 11:53 Днес (4) | Вчера (14)

Милен Велчев: Бюджет 2004 е бюджет на съзиданието и развитието

20 Ноември 2003 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Изказване на министъра на финансите Милен Велчев в НС по повод внасянето на проект за Бюджет 2004

 Уважаеми господин председател на Народното събрание,

Дами и господа народни представители,

Колеги,

Няма да преувелича ако кажа, че днес е един от най-важните дни в годината за законодателната и изпълнителната власт – денят, в който народните представители ще подложат на обсъждане финансовия план на България за следващата година. Позволете ми да ви запозная по-подробно с принципите и целите на Бюджет 2004. Бюджет, който с ясно заложените в него приоритети, има не само амбициите, но и реалните възможности да се превърне в Бюджет на съзиданието и развитието.

2004-та е особено важна година за страната ни. Всички ние – и управляващи, и опозиция, и граждани трябва да работим, за да приключим преговорния процес за присъединяване към ЕС и да станем пълноправни членове на НАТО. Така че това е и бюджетът, с който трябва да преминем моста, да излезем на другия бряг, образно казано, бряг, очертан от споделените надежди и амбиции на българския народ за бъдещето.

Вярвам, че детайлното представяне на основните акценти от бюджета ще демонстрира достатъчно убедително характера на един действен, енергичен, социално насочен и амбициозен проект.

Наричаме този бюджет бюджетът на съзиданието и развитието. Защото за първи път от годините на прехода, пред нас не стои въпросът за оцеляването. Пред нас вече не стои въпросът как да стабилизираме икономиката и да запълним дупките в прокъсаната ни кесия.

В известен смисъл, сега задачата ни е по-сложна. Днес ние вече можем да си позволим да мислим къде да наливаме бетона, а не с какви пари да го купим. Нашата отговорност днес е как да разпределим по най-добрия начин ресурсите, за да строим върху излетите основи.

Бих искал да започна със следното: от инструмент за подържане на макроикономическа стабилност, предлаганият Бюджет 2004, се превръща в инструмент за ефективно разпределение на публичните ресурси, съобразен изцяло със стратегическите приоритети на правителството. Предлаганият Бюджет 2004 прави една голяма стъпка към осъществяване на редица публични реформи и намиране на необходимия баланс в икономиката и между интересите на различните пазарни субекти. Благодарение на залегналите промени в данъчната политика, предлаганият Бюджет 2004 има шанса да се превърне във важен лост за въздействие върху инвестиционната активност и икономическия растеж; има шанса да се превърне в стъпка към създаването на това, за което всички мечтаем – силна и все по-разширяваща се средна класа.

Предлаганият Бюджет 2004 обезпечава осезаемо увеличение на разходите по сфери като образование, здравеопазване, съдебна система и реализирането на големи инвестиционни проекти.

Това е бюджетът на съзиданието и развитието, защото е:

• бюджет на разумната и добре обмислена фискална политика, която е част от средносрочната фискална визия на правителството за развитието на публичния сектор.

• бюджет на устойчивия икономически растеж, на активната социална политика и отговорност към настоящите и бъдещите поколения. Бюджетът със своята структура и заложени секторни политики, стимулира постигането на един висок реален икономически растеж от 5.3% през 2004 г., а чрез заложения дефицит от 0.7% от БВП, спомага за намаляване на държавния дълг. С други думи, този бюджет помага да се намали тежестта на бъдещите плащания от нашите деца.

• бюджет, консолидиращ усилията на правителството от последните две години и половина. Той е адаптиран към неблагоприятната външна обстановка и остава верен на поетия ангажимент за финансова дисциплина и отговорност, които са от съществено значение за развитието на страната.

• реалистичен и балансиран бюджет. Той неутрализира евентуалните рискове и създава устойчивост и сигурност за икономиката. Целта е да се запази и повиши конкурентноспособността на българската икономика.

• Това е бюджет, който осигурява реформата в ключови сектори и поема съществен социален ангажимент. Той предлага друга философия на разходите и насочването им по сектори. А именно:

• Направена е мащабна стъпка за подкрепа на реформата в съдебната власт, с цел по-добро правораздаване. С 44% се увеличават средствата за съдебната система.

• Бюджетът стимулира структурните промени в здравеопазването и образованието.

• Бюджетът продължава реформата в пенсионната област чрез по-ефективно насочване на социалните разходи към нуждаещите се.

• Бюджетът осигурява високи капиталови разходи, оптимизирани по източници и вид финансиране. Съществена, интегрирана част са проектите, финансирани съвместно от правителството и пред-присъединителните фондове от Европейския съюз.

Бюджет 2004 е инструмент за постигането на силна и стабилна икономика, за значителен напредък по пътя на България към Обединена Европа, за ефективно функционираща правораздавателна система, за успешна администрация, демократично общество с по-голяма сигурност и солидарност. Този бюджет е насочен към икономическо развитие, към каквото се стреми всяка модерна държава; към установяване на обществени отношения, които българският народ цени и към реализиране на отговорностите, които правителството пое пред обществото.

Дами и господа,

Какво предвижда предлаганият Бюджет 2004?

• реален растеж за икономиката ни от 5.3%;

• средногодишна инфлация от 4%;

• постепенно намаляване на дефицита по текущата сметка на платежния баланс;

Общите параметри на държавния бюджет са:

• общо приходи по държавния бюджет в размер на 9 милиарда 111 милиона и 500 хиляди лв., разходи на ниво от 9 милиарда 248 милиона и 500 хиляди лева, дефицит от 137 милиона лв.

• на консолидирана база общите постъпления ще възлязат на 14 милиарда 416 милиона и 300 хиляди лв., разходите на 14 милиарда 700 милиона 600 хиляди лв., дефицитът ще е в размер на 284 милиона и 200 хиляди лв. или 0.7% от БВП.

По отношение на данъчната политика, правителството предвижда промени, изцяло насочени към създаване на устойчива среда за развитие на бизнеса. Промени, които ще оставят в ръцете на бизнеса над 150 милиона лева, и които очакваме, българските предприемачи да инвестират в своята конкурентноспособност. Като подаваме ръка на бизнеса, очакваме той да я поеме и да изпълни своята отговорност пред обществото – да разкрие нови работни места.

60 милиона лева ще останат в джоба на българските граждани от намаляването на данъка върху доходите.

Конкретните мерки за реализация на данъчната политика са:

• Намаляване ставката на корпоративния данък от 23,5 на сто на 19,5 на сто.

• Повишаване необлагаемия минимум от 110 лв. на 120 лв.

• Намаляване ставката за облагане на най-ниските доходи от 15% на 12%.

• Намаляване прага за облагане с патентен данък от 75 на 50 хил.лв.

• Ново групиране на населените места за целите на патентното облагане, което ще доведе до намаление на размера на патентния данък за различните видове дейности.

• Освобождаване от ДДС доставките, осъществявани по проектите финансирани пряко от безвъзмездна помощ в рамките на международни споразумения.

• Променяне режима на облагане на застрахователните дружества. Преминава се към общия ред на облагане по Закона за корпоративното подоходно облагане и се въвежда данък върху застрахователните премии в размер на 3%.

• Променяне режима на облагане на бюджетните предприятия за осъществяваната от тях стопанска дейност. Въвежда еднократен данък върху приходите от стопанската им дейност в размер на 4%.

• Намаляване ставката за облагане на даренията, направени в полза на БЧК, лечебни и здравни заведения, деца сираци, инвалиди и др. от 20 на 15%.

Това, което отличава Бюджет 2004 са големите структурни промени, насочени към извършване на задължителните за страната ни реформи. Бюджет 2004 трябва да осигури предоставяне на по-добри и качествени публични услуги. Необходимите разходи ще бъдат осигурени чрез пренасочване на средства от централното правителство и администрация към другите бюджети и програми.

Предлаганият Бюджет 2004 продължава тенденцията от последните две години за силна социална насоченост. Традиционните разходи за социално осигуряване и грижи възлизат на 13.5% от БВП или 5 милиарда 079 милиона и 800 хиляди лева. Пенсиите са в размер на около 9% от БВП или 313 милиона и 200 хиляди лв. повече спрямо Бюджет 2003. 121 лв. ще е средната пенсия догодина. За първи път се правят реални стъпки в областта на пенсионната реформа. 420 лева става максималният размер на пенсиите следващата година.

Разходите за здравеопазване и образование са безспорният приоритет на Бюджет 2004.

В сферата на здравеопазването номинално общият размер на средствата нараства с 15.1% спрямо 2003 г, или 213 милиона и 400 хиляди лева повече спрямо Бюджета за тази година. Делът им от БВП достига 4.3% през 2004 г. Чрез предвидените средства се осигурява процесът на:

• преструктуриране на здравната система;

• осигуряване на по-качествени услуги за населението;

• оптимизиране на дейностите;

Това е Бюджет на съзиданието и растежа и заради още един факт. Образованието е втората сфера, за която е осигурен значителен номинален ръст на разходите – 16.3% спрямо 2003 г. Или за следващата година заделяме 222 милиона и 500 хиляди лева повече. Средствата, които ще инвестираме в образованието през догодина представляват 4.2% от БВП при 3.9% от БВП за 2003 г. Даваме тези пари, за да стартират реформите в сектора. Реформите, които ще доведат до значително подобряване на системата и качеството на образованието.

Дами и господа,

от провежданата днес реформа, зависи с какво образование ще влязат утре българските деца в Обединена Европа. Дали нашите деца ще имат самочувствието на лидери или не.

Бюджетът поставя и акцент върху големите инфраструктурни проекти, които генерират икономически ръст.

Основната част от средствата ще бъдат насочени към проекти с национално и международно значение, както и към такива, за чието изпълнение се очаква значителна финансова подкрепа от предприсъединителните фондове на ЕС. Активната инвестиционна политика в инфраструктурни и екологични проекти ще бъде обезпечена от предприсъединителните фондове на ЕС и държавни инвестиционни заеми. Държавната инвестиционна политика ще се концентрира върху строителството на магистрали, пречиствателни станции и депа за битови отпадъци. Очаква се в края на годината да стартира проекта “Дунав мост 2”.

Дами и господа,

Искам да насоча вашето внимание и към тема, по която доста се спекулираше. Особено в периода преди местните избори. Бюджет 2004 осигурява пълно, 100-процентово финансиране на делегираните държавни отговорности в общините.

В заключение бих искал да изкажа още веднъж увереността на българското правителство, че Бюджет 2004 е инструмент за постигането на силна и стабилна икономика, за значителен напредък по пътя на България към Обединена Европа, за ефективно функционираща правораздавателна система, за успешна администрация, демократично общество с по-голяма сигурност и солидарност.

Очаквам през следващите часове да станем свидетели на един задълбочен и прецизен дебат, в който политиканстването ще отстъпи пред сериозните и компетентни оценки. Дебат, който ще даде отговор на критиките “на зелено”, които си обяснявам единствено с недоброто познаване на фактите.

Правя предложение, тъй като днес дискутираме философията на Бюджет 2004 и ефекта от всяка политика, то нека всички, които говорят днес и правят предложения, да кажат и с какво техните предложения биха подобрили икономическия растеж, понижили безработицата, инфлацията и биха стабилизирали текущата сметка.

Накрая, изказвам благодарността си на всички, които активно и професионално участваха в изготвянето на Бюджет 2004 г. Бих искал да изразя благодарността си към Министър-председателя за неговата подкрепа през целия бюджетен процес и на всички мои колеги от Министерски съвет.

Дами и господа,

Представих ви Бюджет 2004. Нека не спорим дали той е “ляв” или “десен”. Ние сме тук, за да решаваме проблемите на хората. Това ще стане като гласуваме Бюджета на съзиданието и развитието.

Благодаря.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив