27 Септември 2024, 04:18 Днес (0) | Вчера (0)

Общият показател на бизнес климата пада с 0.9 пункта

29 Декември 2004 12:08 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

През декември 2004 г. по данни на НСИ общият показател на бизнес климата пада с 0.9 пункта спрямо ноемврийското си равнище поради понижения оптимизъм за бизнес климата в търговията на дребно и в сектора на услугите

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се покачва през същия месец с 0.6 пункта. Подобрени са оценките за настоящата и очакваната бизнес ситуация в предприятията. Производствената активност се оценява също като повишена. Същевременно обаче са понижени оценките на мениджърите за настоящото ниво на поръчките от чужбина, докато поръчките от страната в сравнение с месец назад остават непроменени. По отношение на продажните цени промишлените предприятия не предвиждат  увеличение.
През декември съставният показател "бизнес климат в строителството" се покачва с 0.8 пункта спрямо ноемврийското си равнище в резултат на подобрените очаквания за бизнес ситуацията през следващите шест месеца. Подобрени са и оценките за осигуреността на производството с поръчки. Анкетите регистрират и намаление в броят на клиентите със закъснения в плащанията. През последния месец стопанските ръководители в строителството оценяват дейността си като непроменена, същевременно очакванията им за дейността през следващите три месеца са в посока на намаление. В строителния отрасъл няма очаквания за покачване на продажните цени.
През декември 2004 г. съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" намалява с 3.9 пункта в сравнение с ноември поради понижения оптимизъм в оценките за настоящото бизнес състояние, а така също и в очакванията за шест месеца напред. Продължават да намаляват и очакванията за следващите три месеца както за продажбите, така и за поръчките към доставчиците. По отношение на продажните цени в търговията на дребно няма инфлационни очаквания.
През  декември оценките и очакванията за бизнес състоянието на предприятията в сектора на услугите са по-малко оптимистични в сравнение с месец назад. Мненията на мениджърите се изместват от "по-добро" към запазване на същото бизнес състояние. Тази промяна в мненията влияе отрицателно върху съставния показател "бизнес климат в сектора на услугите", който пада с 2.5 пункта. През последния месец намалява търсенето на услуги, които предлагат предприятията от този сектор, същевременно очакванията на тези предприятията са за увеличаване на търсенето на услуги през следващите три месеца. Бизнесанкетите през декември не регистрират очаквания за покачване на цените в сектора на услугите.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7472
GBP 2.4796 2.4887 2.3380
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив