25 Септември 2024, 09:29 Днес (1) | Вчера (3)

От пролетта БНБ ще продава еврото по фиксиран курс

15 Януари 2004 в-к "Капитал" по статията работи:
A+ A-

Разликите между „купува“ и „продава“ вероятно ще останат само за покупките на гише

От началото на април БНБ вероятно ще започне да купува и продава еврото по фиксиран курс. Решението за това предстои да бъде взето в следващите един-два месеца от управителния съвет на централната банка. В момента БНБ е задължена по закон да купува и продава еврото по спот валутни курсове. Те не могат да се отклоняват с повече от 0.5% от официалния фиксиран курс, който е 1.95583 лева за едно евро.
„Все още точната дата не е определена, защото идеята не е обсъждана от управителния съвет на БНБ, а освен това предстои и допълнителното и съгласуване с представители на финансовата общност и търговските банки“, коментира подуправителят и шеф на управление „Емисионно“ на БНБ Цветан Манчев. Идеята за премахването на разликата между курсовете купува и продава беше лансирана за пръв път през лятото като част от концепцията на Иван Искров, представена по време на парламентарните дебати за избор на нов гуверньор. В нея се предвиждаше централната банка да премахне арбитражния марж по обмените лев - евро и евро - лев с цел да се намалят прилаганите от търговските банки арбитражни маржове. Според финансови експерти прилагането на подобна мярка в други европейски страни, като Естония например, е довело до намаляване на разходите на икономическите агенти и цялостно насърчаване на икономиката.

Основният ефект

от мярката ще бъде за фирмите, които търгуват с чуждестранни партньори. Те ще си спестят част от разходите, които в момента извършват при покупката и продажбата на валута за нуждите на своя бизнес. Според експертите на БНБ предприемачите ще могат много по-ефективно да използват средствата, които сега губят от превалутирането на своите парични потоци. Тъй като става дума за голям брой транзакции, извършвани от множество икономически агенти, очакванията на БНБ са, че общият положителен ефект за икономиката ще бъде значителен.
„Ефектът от премахването на спреда на транзакциите на БНБ при сделките с евро ще бъде в няколко посоки. Докато за Централната банка той ще се изразява в загуба на приходи, при търговските банки ще бъде точно обратното - те ще спестят средства от комисиони. С тази мярка БНБ цели да подаде сигнал към финансовия пазар, че намалява транзакционните разходи в икономиката. Конкуренцията на междубанковия сектор ще бъде гарант, че този сигнал ще достигне до икономическите агенти, които обменят валута. Неговият ефект ще се изрази в намаляването на спредовете по еврото, които банките прилагат при всяка една транзакция. Оттам нататък спестяванията, които ще генерират многото на брой агенти, които ползват такава услуга от банките, ще им позволят да използват допълнителните ресурси много по-ефективно в икономиката“, коментира Цветан Манчев. БНБ е направила предварителни изчисления на каква сума излиза положителният финансов ефект, както и за отраженията на мярката върху БНБ, но те все още подлежат на промяна и не са окончателни, допълни той.
„От гледна точка на банките премахването на спреда не би трябвало да създаде напрежение. Последиците от него са основно на макроикономическо ниво и ако има проблем, той би трябвало да е за БНБ, защото в условията на валутен борд тя ще загуби част от приходите си и печалбите ще се прелеят в търговските банки. Натиск ще има върху обменните бюра, защото в момента БНБ ползва спред, с който се съобразяват както банките, така и чейндж бюрата. С премахването на спреда банките ще продължат да печелят, но ще свият отклоненията между курсовете купува и продава, което ще се отрази и върху търговията на обменните бюра“, коментира Димитър Костов, изпълнителен директор на ТБ „България инвест“.

Курсът остава за покупките на гише

По всяка вероятност фиксираният курс ще важи само за покупките и продажбите на валута по електронен път. Тоест той ще е валиден за всяка транзакция на търговските банки чрез техните разплащателни сметки в БНБ. Такива сделки се извършват ежедневно, тъй като чрез тях банките регулират текущата си ликвидност. На този етап не се предвижда маржът да отпадне за продажбите и покупките на валута на гише, където се работи предимно с пари на населението и фирмите. Аргументът е, че снабдяването с банкноти евро носи разходи на централната банка по транспортиране, застраховки, летищни такси и т.н.
По думите на Цветан Манчев общият годишен обем на транзакциите през БНБ се равнява на 550 - 700 млн. евро. Около една четвърт от тях са операции на каса, уточни шефът на валутния борд.
„Решението на управителния съвет за това кои сделки ще се извършват по един и същ курс може да бъде в различни посоки в зависимост от това дали цент­ралната банка иска да стимулира безкасовите плащания, дали по принцип иска да премахне спреда и да стимулира глобално намаляването на таксите и комисионите на банките. Но решението във всички случай ще бъде взето и от икономическите агенти, които работят на пазара. БНБ може само да подаде сигнала, намалявайки или премахвайки изцяло този спред за всичките транзакции, които тя осъществява, или само за онази част от тях, които осъществява безкасово“, коментира Цветан Манчев.

Сроковете

По неофициална информация мярката ще влезе в сила от 1 април. „Причината все още да не сме взели решение е, че в момента БНБ изпълнява множество проекти, а една такава промяна е свързана с пренастройка в информационната система на банката, т.е. в системата, която регистрира сделките. Затова трябва да бъде намерен подходящият от техническа гледна точка момент, когато да се извърши промяната“, заяви Цветан Манчев. Пренастройката на информационната система на БНБ ще се изразява в нулиране на броячите, които отчитат курсовата разлика.
Според Цветан Манчев решението за точния момент ще бъде взето след съгласуване с търговските банки в лицето на тяхната браншова асоциация, защото едно такова решение ще има влияние върху банковите баланси. Думата за становище ще имат също обменните бюра и финансовите къщи.
Управителят на БНБ Иван Искров също заяви намерение да консултира решението с финансовата общност. По време на годишната банкова среща в началото на декември миналата година той заяви пред банкерите: „БНБ ще следва последователна и проз­рачна политика. При формулирането и следването на определена политика банката ще обяснява ясно и недвусмислено логиката, принципите и очакваните ефекти от тази политика.“ Като пример той посочи именно евентуалната отмяна на дадената в закона възможност за определяне на различни курсове на еврото. „Решението на този въпрос ще бъде взето след задълбочен анализ от страна на централната банка на потенциалните ефекти от тази мярка и след отразяване на позицията на финансовата общност“, заяви тогава Иван Искров.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7515
GBP 2.4796 2.4887 2.3308
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив