25 Април 2024, 19:47 Днес (14) | Вчера (12)

Отчитат ръст в търсенето на по-големи имоти и повишен интерес към жилищното кредитиране

05 Ноември 2019 11:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 ноември 2019, 11:29

От началото на 2019 г. продължава да се наблюдава търсене на по-големи имоти – основно на тристайни жилища с квадратура над 90 кв.м. Най-голям е интересът към монолитни жилища, ново строителство в големите градове. Купувачите имат все по-високи критерии по отношение на качеството на строителството и качеството на живот в района на имота. Топ 3 на факторите при покупка на жилище са инфраструктурата, зелените площи и цената, сочат данните от национално представително онлайн проучване у нас, направено от Gemius България по поръчка на Пощенска банка.
През първите 9 месеца на годината се наблюдава и повишение на продажната цена на имотите, като се отчита ръст от 7.53% в средната цена на квадратен метър на финансираните жилищни имоти в София спрямо същия период на миналата година. Тази тенденция, както и интересът към покупка на по-големи по размер жилищни имоти, водят до нарастване на средния размер на искания ипотечен кредит, който се е повишил с 10% спрямо същия период на 2018 г.
Благодарение на все по-атрактивните лихвени условия, стабилната банкова система и ръста на средните заплати, все повече потребители избират банковия кредит с цел покупка на жилище.  48% от възнамеряващите да закупят нов дом посочват жилищния кредит като основно средство за финансиране. Проучването показва още, че при избор на финансираща банка, клиентите отдават все по-голямо значение на получаването на индивидуален подход и консултация за процеса на кандидатстване за кредит.
Проучването показва още, че най-често жилищно финансиране ползват хора в активна възраст между 30 и 40 години, които са семейни и със среден доход от 900 до 2 000 лева на месец. Извън заниманията със семейството, които се споменават от голяма част от участниците, ключовите им интереси са свързани със спорт (46%), четене на книги (35%) и туризъм (30%). Бюджетът им за свободното време е от 300 до 800 лв. на месец, като си позволяват средно до 2 пътувания в чужбина и 2 в България годишно. Положителна тенденция е, че все по-често потребителите съобразяват размера на искания кредит с доходите си, като финансират покупката на жилище с около 30% собствени средства.
Покупката на нов дом е важен етап от живота, който изисква добро планиране и избор на най-подходящото решение за кредитиране. За да преминете по-лесно през процеса, е нужен надежден финансов партньор и консултант.

Банковите експерти споделят 3 важни стъпки, които ще Ви помогнат при избора на имот и жилищно финансиране.

1. Да си зададете ясни критерии, на които да отговаря търсеният от вас имот – например максимална цена на имота, локация, тип строителство, желана квадратура, брой стаи и др.

2. Да се консултирате със специалистите в сферата на кредитирането – експертите в банковите офиси и най-вече в центровете за жилищно кредитиране ще съдействат за целия процес по кандидатстване и усвояване на кредита − от подготвянето на необходимите документи до получаването на самото финансиране. Също така ще Ви ориентират за най-изгодните решения при обслужването на кредита например ползване на удобното мобилно банкиране и на пакетни програми с преференции за банкови услуги.

3. Да планирате внимателно избора на кредитна оферта и обслужваща банка – жилищните кредити са със средна продължителност от около 20 години. Затова е важно при избора на оферта за финансиране да се вземат предвид не само текущите условия, но и изгледите за обслужване на кредита в дългосрочен план. От значение е финансиращата институция да е стабилна и с доказан опит в сферата на жилищното кредитиране. Добре е да се отчетат и възможните промени в лихвения процент напред във времето. Например, оферта с променлив лихвен процент може да е по-атрактивна, отколкото за кредит с фиксиран лихвен процент. Но в дългосрочен план фиксираният лихвен процент дава по-голяма защита и гарантира, че по време на прилагането му, вноската Ви няма да се повиши. Застраховката живот, сключена към кредита, също Ви предлага допълнителна защита, защото покрива плащанията по кредита Ви при настъпването на непредвидени събития.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив