25 Септември 2024, 09:33 Днес (1) | Вчера (3)

Пенсионният пазар през 2003: Консолидацията вече започна, продължението ще е през 2004 г.

08 Януари 2004 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Основната новина през изминалата 2003 г. на пенсионния пазар като че ли ще остане първият случай на консолидация. В средата на предходната година Българско пенсионноосигурително дружество (БПОД) се вля в лидера в сектора ПОК "Доверие".

Обединението стана възможно, след като през април 2002 г. "БЗП груп" (част от "Ти Би Ай холдингс" и собственик на "Доверие" и "Булстрад") закупи 67% от акциите в БПОД. Самият процес по вливане протече около година, през която двете дружества получиха всички необходими от държавните органи разрешения.

Интересното е, че на финансовия пазар консолидационната вълна започна именно през смятания за най-слабо развит (в сравнение с банките и застрахователните компании) пенсионен бранш. По този начин работещите осигурителни дружества намаляха от осем на седем. Тази ситуация обаче не продължи дълго, след като в края на юли Комисията за финансов надзор издаде лиценз за извършване на дейност по допълнително пенсионно осигуряване на "ДЗИ - Пенсионно осигуряване" (част от групата на ДЗИ-Росексимбанк, контролирана от Емил Кюлев).

Така броят на компаниите отново стана осем, но шефове от сектора предвиждат през настоящата година продължение на консолидационната вълна. Известно е, че някои от по-агресивните дружества отдавна имат желание да закупят свой конкурент, с което да увеличат и пазарния си дял.

По данни на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване активите на пенсионните фондове достигнаха 469 млн. лева към края на октомври, а осигуряващите се в тях членове са нараснали до 2.2 млн. граждани.

През миналата 2003 г. ясно се очерта силната концентрация в пенсионния бранш.

По данни на осигурителния надзор за деветмесечието при универсалните фондове по брой на привлечените лица "Доверие" има дял от 47.33%, следван от "Алианц България" с 19.97%. По размер на управляваните активи водещи са отново "Доверие" и "Алианц България" съответно с дял по този показател от 44.29% и 22.54%.

При доброволните фондове концентрацията също е изключително висока, като от осигуряващите се лица 50.78% са в "Алианц", а други 25.41% - в "Доверие". Най-много натрупани активи има при "Алианц" - 53.74%, и "Доверие" - 20.35%. Не е кой знае колко по-различно положението и при професионалните фондове.

Доходността, която постигнаха пенсионните компании по данни от края на септември, варира между 7.5% и 12.5%, като най-висока е тя при универсалните фондове. Инвестиционните портфейли при различните фондове претърпяха сериозни преструктурирания през годината, като най-гъвкав се оказа този при доброволните. При тях делът на ДЦК спадна почти до 50% от всички вложения при близо 78% при универсалните. След влизането ни в Европейския съюз, което се очаква през 2007 г., обаче пенсионните дружества няма да са задължени да инвестират определен процент от активите си в държавни облигации, както е в момента.

Сериозни акционерни размествания при компаниите през 2003 г. не се наблюдаваха.

В първата половина на годината се разбра, че Първа източна международна банка (ПИМБ) е придобила 9.4% от капитала на пенсионноосигурителното дружество "Лукойл Гарант". Няколко месеца по-късно ЗПАД "Булстрад" взе дял от 11% от ПОК "Доверие".

Едно от водещите събития през настоящата година със сигурност ще бъде процесът по смяната на пенсионен фонд, който започна преди няколко дни. Така всеки осигуряващ се ще може да се прехвърли в друг фонд, ако не е доволен от досегашния си. От осигурителния надзор положиха усилия с цел свеждане до минимум на възможните измами по време на прехвърлянията. Едно от тях беше отпадането ролята на осигурителния посредник, който беше в дъното на множеството измами и фалшификации при предишни кампании по избор на фонд.

Очакванията на експертите са фонда си да сменят не повече от 5-10% от осигуряващи се. Кампанията по прехвърлянето обаче ще е един от последните шансове на по-малките дружества да увеличат пазарния си дял, което най-вероятно ще ги накара да бъдат доста агресивни при привличането на нови членове. Така първоначалните очаквания за малка активност могат да бъдат опровергани.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7515
GBP 2.4796 2.4887 2.3308
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив