28 Март 2024, 15:18 Днес (9) | Вчера (12)

Пионерите на борсата спечелиха 400% за две години

29 Септември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Малцината спекуланти в България, които инвестираха на фондовата борса още преди 2-3 години имат нов повод да почерпят - в петък индексът SOFIX, който отразява движението по основните позиции, достигна рекордно ниво от 400.7 пункта.

Това е петорно нарастване спрямо най-ниската точка на замръзване на пазара на ценни книжа в страната от пролетта на 2001 г. За сравнително кратък период от 2 години пионерите в тази област значително повишиха финансовото си състояние и по-всичко изглежда, че това ще продължи.

Печалбите на фондовата борса се оказаха значително по-големи и бързи от тези на най-новия поп пазар - недвижими имоти. Оборотите на борсовите сесии вече минават 1 млн. лв. дневно, което говори, че възходът е стабилен, а парите които се въртят на пазара, се умножават. Любопитен е и фактът, че докато преди година листването на компания на БФБ се смяташе за излишен лукс, сега дори традиционно затворени финансови институции искат да се преобразуват доброволно в публични. В същото време Комисията за финансов надзор се очаква да лицензира няколко нови инвестиционни фондове, включително и с чуждестранно участие, които имат намерение да вложат солидни средства на борсата. В началото на 2004 г. ще бъдат лицензирани и първите дружества със специална инвестиционна цел - очаква се тук пионерите да са БАКБ, "Евробанк" и "Ти Би Ай", които ще предложат на инвеститорите нови инструменти, свързани с недвижими имоти и търговски вземания. Всичко това се очаква да приближи още малко борсовите книжа до масовия вложител, като вече му се предлагат различни схеми за участие в пазара.

Нарастването на SOFIX докъм нивата от 330-350 пункта беше изравняване на стойностите на борсовите компании, смята Радослав Рачев от "Булброкърс". Допреди две години дружествата бяха силно подценени, така че след приемането на поправките в закона за ценните книжа беше нормално те да възстановят реалните си стойности. Първоначалното поскъпване стана бързо, но с малки обеми. Сега трендът е нов - оборотите се увеличават и ликвидността расте. При големите компании има значителен брой и купувачи, и продавачи. Това повишава ликвидността и възможността да се излезе от дадена позиция дори и при по-голямо вложение в нея от порядъка на над 100 хил. лева. Рачев е доста резервиран към българския фондов индекс, тъй като кръгът на компаниите в него е твърде тесен. В момента той се определя от движението в цените на само 10 дружества - "Албена", "Слънчев бряг", "Златни пясъци", "Лукойл Нефтохим", "Софарма", "Булгартабак холдинг", "Благоевград-БТ", "Петрол", "Биовет" и "Неохим". Сега често срещано явление е рязка промяна по дадена позиция да наклони индекса в посока, различна от общия тренд на пазара. На това бяхме свидетели преди месеци с поскъпването на "Петрол" и дори преди броени дни, когато голям инвеститор разпродаде портфейла си от иначе добре представящите се акции на "Софарма". Според Рачев включването на нови компании ще намали тежестта на останалите, което ще поизравни движенията.

Увеличаване на броя на компаниите в SOFIX може да има още през октомври, заяви изпълнителният директор на фондовата борса Георги Драйчев. "Следващата седмица ще направим анализ и ще вземем решение по случая. Очаквам място в него да намерят компании като ДЗИ и "Оргахим" - Русе, допълни той. Минималните изисквания за влизане на дружество в SOFIX са да са търгувани на борсата през последните 3 месеца, да е имало сделки с тях по време на 20% от сесиите в този период и броят на акционерите да е над 500 лица. Търговията с акции на ДЗИ започна на 11 август, тоест най-ранният възможен срок за включването им е 11 ноември.

Николай Майстер от "Интеркапитал партнърс" очаква броят на компаниите в индекса да продължи да се покачва и в него да намерят място поне 15 дружества. Увеличаването на SOFIX според него обаче няма да е толкова бързо. Досега то бе рязко заради бързия ръст в цените на "Петрол". Майстер очаква сред печелившите позиции до края на годината да бъдат "Албена", "Петрол", ДЗИ, тютюневите фабрики и големите холдинги като "Доверие", "Синергон", "Албена инвест" и "Българска холдингова компания".

"Не виждам коя от основните позиции на този етап може да понижи цената си", смята Николай Мартинов от "Карол". Освен "Оргахим" и ДЗИ според него в индекса трябва да бъде добавена и Централна кооперативна банка.

Сред анализаторите има разнобой около това дали холдинги трябва да бъдат включени в SOFIX. Според Радослав Рачев в него има място за "Доверие" и "Албена инвест". На противното мнение е Мартинов. Той смята, че холдингите притежават акции от други компании и затова са един вид индекс за тях.

По всичко личи, че добрите дни за фондовата борса ще продължат, като играчите очакват следващите рекорди да са въпрос на дни. Въпросът е дали този растеж ще се отрази благоприятно на дейността на компаниите и на икономиката като цяло. Засега се наблюдава бавно настройване на част от растящите български компании за финансиране на борсата. Докато това не се превърне в тенденция, търговията с акции ще си остане в началния си период.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив