25 Септември 2024, 09:26 Днес (1) | Вчера (3)

Полиците се превръщат в Мека за измамници

10 Януари 2004 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Кампанията по закупуването на задължителната застраховка "Гражданска отговорност на МПС" по традиция и тази година имаше две основни характеристики ­ всичко в последния момент и "да има повечко аванта".

Българският потребител на задължителната застрахователна услуга както винаги отложи всичко за последните няколко дни на изтеклата вече 2003 година.
Това доведе до огромни опашки пред бензиностанциите, които използваха кампанията за задължителните застраховки за повод да се промоцират. Безплатно гориво за 25 лева предлагаше например новооткрита бензиностанция в квартал "Младост" и гледката пред нея в деня преди новогодишната нощ напомняше силно на времето, в което трябваше с дни да се чака пред колонките, за да си напълниш резервоара с горящата течност. Правото да се снабдиш с пълен резервоар се добиваше само ако избереш някое от доброволните нива на полицата и въпреки че немалко компании предлагаха дори по-големи бонуси при такъв избор, все пак огромните табели пред бензиностанцията, рекламиращи авантата, се оказаха печеливш коз. Бързането покрай кампанията даде хляб и на множество мошеници по душа, които бързичко решиха да се възползват на практика от като цяло ниската застрахователна култура на нашенеца. Скандал с фалшиви полици за най-продаваната застраховка у нас "Гражданска отговорност" гръмна заедно с новогодишните пиратки. Когато купуваш в последния момент, рядко гледаш какво точно подписваш, пък дори и да гледаш, все пак трябва да знаеш, освен как изглежда полицата, и кое е дружеството, от чието име се издава. У нас е възможно да се продават дори полици с подпис и печат на несъществуваща застрахователна компания, камо ли на дружество, което се ползва с авторитет у нас като "Ей Ай Джи България" ЗПДАД. Деликатната подробност, която услужливите "застрахователни посредници" са пропуснали да споменат при продажбата на листовете хартия, представяни за застрахователни договори, е, че дружеството изобщо няма лицензия за продажбата на съответния продукт.
Опасността обаче да бъдеш уличен в застрахователна измама при подобен хитър ход клони към абсолютната нула. За разлика от предходни години, когато са констатирани единични случаи на продажба на фалшиви полици на дружества, които предлагат застраховката, през тази находчивите измамници просто са предложили къс хартия, срещу продажбата на който са поискали определена сума. Парадокс е, че дори и да ги хванат, те не може да бъдат наказани, тъй като според законодателя няма реална фалшификация. Застрахователят не предлага този продукт и съответно няма утвърдена полица по "Гражданска отговорност". Според нашето законодателство можеш да фалшифицираш само нещо, което съществува.
В момента обаче, дори и да бъде доказана застрахователна измама, можеш да бъдеш наказан с до пет години затвор или с десет лева глоба. Чудно е как измамите в този бранш още не са се превърнали в национален спорт и би било редно, след като законодателите така и не се погрижиха тази година за облекчаване на застрахователите в областта на данъчното облагане, да погледнат благосклонно поне на онази част от Наказателния кодекс, в която се третират възможностите за документни измами, които накърняват финансовото им здраве.
Кампанийният характер на застраховката "Гражданска отговорност на МПС" също е една от предпоставките за занижаване на бдителността на гражданите и за снижаване на качеството на услугата. Искането на застрахователите да се промени срокът на сключване на застраховката обаче също не бе уважено от законотворците. Вредите обаче се стоварват явно не само върху гърба на самите застрахователи, но и върху нас като потребители. Както винаги съдбата на давещите се е в ръцете на самите тях. Никой не ни бил виновен, че сме такива наивници, та да купуваме невалидни полици. Никой не ни е виновен, че си носим парите в чанти, които се разрязват лесно с бръснач, или че носим къси поли, или че обядваме в един ресторант с "добре облечени бизнесмени". Никой не ни е виновен, че живеем в държава, където отговорността е навсякъде другаде, само не и на управляващите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7515
GBP 2.4796 2.4887 2.3308
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив