24 Април 2024, 11:59 Днес (6) | Вчера (6)

Посоката за намаляване на държавната репресия върху пазарите е правилна

03 Ноември 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии

 
Странно бе, че премиерът заяви намалението на данък печалба в обръщение към всички в България по националната телевизия. Ако разгледаме това решение в светлината на предварително поетите ангажименти на правителството, то е относително скромно. Защото ставаше въпрос този данък да падне до 15%, а си спомням и радикалния вариант на предизборни обещания за нулев данък. Този нулев вариант очевидно няма как да се случи и не толкова поради липса на желание, въпреки че може би и това е факт. Но от една страна, е твърде драстично, от друга - не се връзва с европейците, които се стремят да отиват към някакво унифицирано облагане. Там има данък печалба и това може да се сметне като нелоялна данъчна конкуренция от страна на България.
4% намаление на данъка наистина е повече, отколкото се очакваше, след като сигналите бяха, че ще спадне само с пункт, пункт и половина. В този смисъл изненадата е по-скоро позитивна и приятна. Направи впечатление казаното от финансовия министър, че то е било при условие министрите да ограничат някои разходи в бюджетите на ведомствата си. Ако това наистина е постигнато и данък печалба пада, защото различни министерства са поели ангажимент да похарчат малко по-малко пари, отколкото са искали, е много позитивно развитие. Защото това е разумният начин да се намалява данъчното бреме, като се запазва финансовата стабилност на бюджета.
Сумата, която се освобождава за бизнеса - около 150 млн. лв., не е кой знае колко голяма спрямо цялостния инвестиционен процес в България. Годишните инвестиции отдавна са над 6 млн. лв. Но все пак това е позитивен сигнал, ако правителството следва своите предварителни обещания догодина да намали данъка с още 4.5%. Така че ефект очаквам да се получи през 2005 г.
Едва ли намаляването на ставката ще премахне сивия сектор, но категорично ще намали едно от неговите ценови предимства. Разликата на цените на продукцията, които калкулират фирмите, плащащи данъци, и тези, които не плащат, ще намалее, което ще е добре за първите. Това ще ги направи по-конкурентоспособни, смята той. Няма да е толкова добре за вторите, защото те губят част от ценовото си предимство. В този смисъл и това развитие е положително. Ако продължи тенденцията за по-нататъшно намаляване на данък печалба, това наистина би трябвало в дългосрочен план да се почувства от бизнеса. Полезно ще е обаче друг път обявяването на данък печалба за следващата година да става не чак в края на октомври, за да могат бизнесмените да си направят сметката. Сега в рамките на два месеца те трябва да преизчислят много неща. Много приятно бях изненадан от това, че най-голямо повишаване на средства е предвидено за съдебната система. Най-после правната и специално съдебната система започват да стават приоритети за управлението.
Дефицитът по текущата сметка има по-скоро положителна структура, отколкото застрашителна. Т. е. основна част от дефицита и от нарастването на дефицита, особено спрямо предходни периоди, се дължи на нарасналия внос на инвестиционни стоки. Което означава, че чрез чуждестранни спестявания, които се насочват към България и допълват недостатъчните български спестявания, процесът на инвестиции е в някакъв нормален за стопанската активност темп от 20-22% от БВП. Българите не спестяват, за да осигурят подобно ниво на инвестиции. И затова расте и дефицитът по текущата сметка.
 . 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив