29 Март 2024, 14:16 Днес (9) | Вчера (11)

Рискуваме вечна евроинтеграция

05 Ноември 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Президентът изпревари с 1 ден Еврокомисията с оценките си за работата на кабинета. Дали оценките ще съвпаднат? Георги Готев

Президентът Георги Първанов направи вчера редица оценки пред журналисти, посветени в голяма степен на евроинтеграцията, един ден преди да разберем какво пише в доклада на Европейската комисия за напредъка ни. Някой би могъл да помисли, че той вече е бил уведомен за основните оценки в него.
Това обаче не е така. Част от доклада наистина "изтече", както обикновено, но стратегическите оценки - не. Първанов изрази съмнения, че правителството е в състояние да извърви успешно своя отрязък от пътя в посока на членството ни, като реализира някои от най-непопулярните стъпки в реформата и промените в законодателството, включително в конституцията.
Когато каза тези тежки думи, Първанов пое известен риск. Още не беше ясно каква оценка е написал Брюксел на правителството. На пресконференцията след втория тур от местните избори външният министър Соломон Паси каза, че премиерът не присъства, защото е зает с въпроса да осигури максимално благоприятен доклад...
До 19 часа днес няма да бъде ясно дали настоящият доклад ще е последният за нас и

дали ще имаме шанс да приключим преговорите до 1 май 2004 г.,

когато 10-те "отличнички" ще ги приемат като пълноправни членки. И съответно да не предоговаряме с 25 членки това, което сме договорили с 15-те. Няма да е ясно също как ще се решава въпросът за "бюджетната рамка" - сумите, които ЕС ще отдели за нашето членство. Защото то ще се обезпечи от следващия петгодишен бюджет на ЕС, който ще бъде изготвен от следващата Европейска комисия, а тя ще бъде конституирана в края на 2004 г. Тези толкова важни за България текстове всъщност няма да се появят в доклада, а в съпътстващия го "стратегически документ" на Еврокомисията.
Наистина има идеи, за да не се препъват преговорите, да ни се обещае приблизително толкова, колкото е било дадено на другите, но тази идея има и противници. Тези суми могат да се окажат несъответстващи на предстоящите реформи на основните политики на ЕС. (Оттам и нашият стремеж да получим "рамка" сега - утрешна рамка може да е орязана.)
Отделно има проблем във връзка с това, че Румъния, която също като нас си е поставила целта да стане член на ЕС през 2007 г., не напредва достатъчно добре - нейната икономика дори няма да бъде призната за пазарна. Това значи, че ако Евросъюзът реши да приключи преговорите с нас,

ще трябва да ни разделят от двойката с Румъния

Списание "Икономист" преди дни писа, че по-бавният напредък на Румъния може да задържи България в "чакалнята" до 2010 г.
Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева неотдавна даде да се разбере, че на техническо равнище е направила каквото е могла, и в прав текст каза, че топката е в полето на премиера и президента. Според нея приключването на преговорите не е проблем за преговорния екип, проблем би била липсата на политическа воля на ниво държавни и правителствени ръководители на страните от ЕС. И срещата на върха на ЕС в Рим през декември ще бъде крайният срок, на който можем да научим дали ще ни дадат възможност да приключим преговорите през 2004 г. или не.
Първанов пое топката, той спомена, че му предстоят посещения в Италия и Франция, впрочем той даде добра оценка за работата на преговорния екип. Това, което според него обаче е необходимо, за да се убедят европейските партньори, са правилните сигнали, а сигналите на кабинета около кризата в Ирак

продължават да имат негативен ефект,

отбеляза той. Другото е яснотата у нас за стъпките, които трябва да се извървят до момента на членството, по-големият професионализъм на администрацията изобщо, а не само на преговорния екип. Справка - лошата работа, довела до неясния мандат на партньорската проверка за АЕЦ "Козлодуй", навяващ на песимизъм.
Впрочем президентът отбеляза, че на него дори не му се е удало да "разсекрети" какво се е ангажирала България при преговорите. Необходими са "мерки за укрепване на доверието" между институциите, каза той. В дипломатическите речници пише, че прозрачността е основната мярка за укрепване на доверието.
От БСП вече заявиха, че няма да предизвикват извънредни избори, за да не пречат на предстоящото членство в НАТО и на приключването на преговорите с ЕС. Първанов отиде по-далече от БСП. Той даде да се разбере, че в името на евроинтеграцията големите промени могат по-скоро да се окажат полезни. Освен ако правителството на Симеон Сакскобургготски не предприеме много сериозни и спешни мерки...

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив