27 Април 2024, 15:34 Днес (0) | Вчера (11)

Секторът на киберсигурността е свидетел на най-много сливания и придобивания в ИТ сектора

06 Октомври 2023 10:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 октомври 2023, 09:50

Много от сливанията загатват, че голям бизнес се очертава в света на анализите на данни, AI, генеративните инструменти, роботизацията

След като току-що станахме свидетели на една от най-крупните сделки в ИТ сектора, бързият поглед назад към сливанията и придобиванията през тази година дава още по-ясна представа за трансформацията в бранша. В ход са тектонични движения. От тях можем да очакваме тотално разместване и пълно преобразяване на пазара. Само преди ден бе потвърдено, че Cisco придобива Splunk – компания, специализирана в информационна сигурност и технологии за големи данни. Всъщност, секторът на киберсигурността е свидетел на най-много сливания и придобивания тази година, ише TechNews.bg. Доста често големи играчи придобиват млади, иновативни или дори новостартиращи фирми за сигурност (като придобиването на Valtix и Lightspin от Cisco Systems). В други случаи компании за киберсигурност купуват други компании за сигурност (придобиването на Canonic от Zscaler, SecZetta от SailPoint и придобиването на Rapid7 от Minerva Labs) в опит да разширят продуктовото си портфолио.
Като се има предвид нарастващият интерес към изкуствения интелект и машинното обучение като цяло – и в частност към генеративния AI – има и доста случаи на големи ИТ компании, които придобиват стартиращи AI фирми като начин бързо да навлязат в играта.
Много от сливанията загатват, че голям бизнес се очертава в света на анализите на данни, AI, генеративните инструменти, роботизацията.
Ето поглед върху най-големите сделки за придобиване, сливане и отделяне в ИТ индустрията през 2023 г. досега.
Компанията доставчик на решения за киберсигурност Optiv започна голяма експанзия в през март, когато придоби доставчика на решения ClearShark, доставчик на киберсигурност и IT VAR и консултантски услуги за федералното правителство на САЩ. Придобиването беше първото за фирмата, базирана в Денвър, откакто шеф й е Кевин Линч. Но навярно няма да е последното.

През първите седем месеца на 2023 г. Cisco Systems сключи сделки за придобиване на редица технологични компании за киберсигурност. Ходовете са част от мисията на мрежовия гигант да стане фаворит в конкурентната арена на ИТ сигурността.
През февруари Cisco придоби Valtix, частна компания за облачна мрежова сигурност. Cisco каза, че технологията на Valtix опростява мрежовата сигурност, защитавайки натоварванията, без значение в кой облак са създадени или работят.
През март Cisco купи Lightspin, който предлага холистична система за цялостно управление на сигурността в облака (CSPM). През май Cisco сключи сделка за придобиване на Armorblox – пионер в използването на големи езикови модели и естествен език в киберсигурността. Cisco каза, че технологията Armorblox ще помогне на потребителите да разберат и взаимодействат с точките за контрол на сигурността за подобрено прогнозиране на атаки, бързо откриване на заплахи и ефективно прилагане на политики.
А през юли Cisco заяви, че ще придобие Oort – разработчик на технология за откриване и реагиране на заплахи за самоличността. Облачната платформа елиминира пропуските във видимостта в различни източници на данни, показва неправилни конфигурации, проверява за уязвимости в сигурността и предлага прогнозни анализи за проактивна защита от атаки.
И ето, че в края на тази поредица Cisco глътна и Splunk. При това за сума, която не се вижда всеки ден в бизнеса: 28 млрд. долара.

Hewlett Packard Enterprise също беше особено активна откъм придобивания тази година, купувайки редица компании, включително разработчика на технологии за ИТ автоматизация OpsRamp, доставчика Athonet и стартиращата компания за облачна сигурност Axis Security.
Може би най-значимата беше сделката през март за закупуване на OpsRamp, която разработва AI система за управление на ИТ дейностите, използвана за откриване и разрешаване на проблеми с управлението на ИТ услуги в рамките на хибридни ИТ и облачни услуги. HPE планира да използва технологията OpsRamp, за да разшири платформата HPE GreenLake edge-to-cloud в областта на управлението на ИТ операциите.
През февруари HPE купи Athonet, италиански частен доставчик на клетъчни мрежови технологии. И тази придобивка има за задача да разшири портфолиото на HPE edge-to-cloud и телекомуникациите.
Пак през март HPE придоби израелския разработчик на облачна сигурност Axis Security, осигурявайки си собствена облачна платформа Secure Access Services Edge. Компанията ще я добави към мрежовото си портфолио Aruba и ще я интегрира с GreenLake.
А още през януари HPE купи стартиращата компания за изкуствен интелект Pachyderm с планове да комбинира технологията на тази компания с HPE Machine Learning Development Environment и суперкомпютърните системи на компанията, за да създаде пълна ML платформа.

През януари Qlik, водещ доставчик на решения за интеграция на данни и софтуер за анализ, заяви, че ще придобие Talend – разработчик на софтуер за интеграция на данни и приложения и инструменти за управление и трансформация на данни.
Сливането обединява софтуера за бизнес анализи и интегриране на данни на Qlik и платформата за данни на Talend, която включва софтуер за управление на данни, инструменти за интегритет на данните и управление, както и интеграция на данни и приложения. Надеждата е продуктови предложения да укрепят позицията на Qlik на този конкурентен пазар.
През юни доставчикът на платформа за работа с данни Databricks разкри сделка за придобиване на разработчика на генеративна AI платформа MosaicML за приблизително $1,3 милиарда. С придобиването Databricks каза, че ще предостави на клиентите възможността да "изграждат, притежават и експлоатират генеративни AI модели със собствени данни".
MosaicML е основана през 2021 г. и е известна със своите MPT (multitask prompt tuning) големи езикови модели, които организациите използват за бързо изграждане и обучение на най-съвременни модели, като същевременно рентабилно използват собствените си данни, според Databricks.
От май насам Databricks е в процес на придобиване и на Okera, разработчик на технология за управление на данни на база изкуствен разум.

През юли доставчикът на киберсигурност Imperva заяви, че се е съгласил да бъде придобит от френската мултинационална корпорация Thales за 3,6 млрд. долара. Thales купи калифорнийската Imperva с изгледи придобиването да приключи до началото на 2024 г.
Imperva е дългогодишен играч в сферата на сигурността на приложения, включително защитна стена за уеб приложения и DDoS защита. През последните години се разшири в нововъзникващи области като API и сигурност на данните.
Придобиването на Imperva ще добави около 500 милиона долара приходи за Thales и "значително ще разшири нейните предложения за сигурност на данните и приложенията", каза компанията.

През март Toshiba Corp. се съгласи на сделка, според която японският ИТ гигант ще бъде придобит от частен от консорциум от японски компании и инвеститори, водени от инвестиционната компания Japan Industrial Partners (известна също като JIP Group).
Предложението за изкупуване остойности Toshiba на 2 трилиона йени, т.е. около 15,2 милиарда долара. Споразумението дойде след повече от година разговори между Toshiba и потенциални купувачи.
Придобиването трябва да мине през дълъг процес на одобрения. След това ще е интересно как ще се развие фирмата, тъй като това е огромен мултинационален конгломерат с 255 дъщерни дружества (към края на 2022 г.) в седем бизнес области, включително енергийни системи и решения, инфраструктурни системи и решения, строителни решения, решения за търговия на дребно и печат, електронни устройства и решения за съхранение, цифрови технологии и батерии.

През юни Qualtrics, водещ разработчик на приложения за управление на преживяванията, беше придобит от гиганта за дялово инвестиране Silver Lake и Инвестиционния съвет на пенсионния план на Канада (CPPIC) в сделка, оценена на 12,5 млрд. долара. Qualtrics разработва облачен софтуер, използван за идентифициране и разрешаване на конфликтни точки между дигиталните системи и хората – например потребителските взаимодействия с уеб сайта на онлайн търговец или център за обаждания на доставчик на услуги.

През юни IBM сключи сделка за закупуването на Apptio, разработчик на приложения за ИТ бизнес управление и финансови операции, за 4,6 млрд. долара. Придобиването ще разшири предложенията на IBM в услугите за ИТ управление и хибридни облачни услуги и ще повиши възможностите на продуктовите линии Red Hat и Watson.
IBM каза, че придобиването се очаква да доведе до "значителни синергии" в няколко ключови области за IBM, включително нейното дъщерно дружество Red Hat, портфолиото на IBM AI и IBM Consulting, както и да засили партньорствата със системни интегратори като Accenture, KPMG и Deloitte. Председателят и главен изпълнителен директор Арвинд Кришна каза, че IBM също планира да комбинира софтуера Apptio със своята платформа Watsonx AI и софтуера за автоматизация на компанията.

През януари OpenText приключи придобиването си за 5,8 милиарда долара на доставчика на софтуер и киберсигурност Micro Focus International, създавайки софтуерен гигант с широко портфолио от продукти за управление на информацията и ИТ сигурността.
OpenText, базирана в Онтарио, и Micro Focus, която е от Нюбъри, Обединеното кралство, първоначално разкриха сделката за придобиване през август 2022 г. с обявена цена от около 6 милиарда долара. OpenText се разраства агресивно чрез придобивания през последните години, включително закупуването на Carbonite през 2019 г. за приблизително $1,45 милиарда и Zix Corp. през 2021 г. за $860 милиона.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив