24 Април 2024, 15:25 Днес (10) | Вчера (6)

Синдикатът "Подкрепа" се разпада

17 Октомври 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Две от най-големите федерации, членуващи в Конфедерацията на труда "Подкрепа", се отделиха от синдиката, а в четвъртък изненадващо се появи ново профсъюзно движение с претенции за представителност, която поставя под съмнение преброяването на синдикатите.

Две от най-големите федерации, членуващи в Конфедерацията на труда "Подкрепа", се отделиха от синдиката, а в четвъртък изненадващо се появи ново профсъюзно движение с претенции за представителност, която поставя под съмнение преброяването на синдикатите. От това зависи кои от тях ще взимат решения в Националния съвет за тристранно сътрудничество и в управлението на всички органи, чието управление е основано на трипартитен принцип.

Участието в Националния съвет за тристранно сътрудничество дава на организациите привилегията да участват в надзорния съвет на Националния осигурителен институт и в събранието на представителите и управителния съвет на Националната здравноосигурителна каса, в националния съвет на фонд "Условия на труд" и във всички останали институции, чието управление е на трипартитен принцип.

Металурзи и работници от леката промишленост масово се записват в два нови синдиката. Не по-малко от 5000 души се очаква да да се влеят в новорегистрирания Национален синдикат на металоработниците в България. Той ще обхваща металургията, машиностроенето, електрониката и рудодобива. Учредителите му се надяват по численост да надхвърлят всички останали сходни организации с изключение на КНСБ и "Подкрепа" и да разбият двуполюсния модел в синдикализма.

Междувременно вчера изненадващо се появи нов профсъюз - Генерална централа на браншовите синдикати. Формацията е подала документи в Министерството на труда и социалната политика за участие в преброяването на работодатели и синдикати. Това означава, че сдружението претендира за членска маса от най-малко 50 хил. души. Нито другите профсъюзи, нито от министерството могат да дадат повече информация за новото сдружение.

Причината за отделянето от "Подкрепа" е недоволство от управлението на синдиката, който не защитава интересите на работниците, корумпиран е, слял се е с работодателски структури и потушава недоволството чрез уволнения, казват членове на новия синдикат. Последният повод за недоволство е ситуацията в металургичния комбинат "Кремиковци", където работниците не получават редовно заплати, докато т.нар. синдикални лидери не влизали в предприятието и ползвали екстри, предоставени от работодателите, заяви досегашният председател на федерация "Металургия" към "Подкрепа" Красимир Митов. По думите му всичко това се толерирало от централата на конфедерацията.

На 27 септември на извънредна конференция федерацията е решила да се саморазпусне. В 13-годишната синдикална история това е първият подобен случай, каза Митов. Тогава е взето и решението да се учреди нова синдикална структура, която да обхваща всички металоработници, както е в държавите на Европейския съюз. Вчера пък се саморазпусна и синдикалната секция на "Подкрепа" в пернишкото металургично дружество "Стомана индъстрис", като бяха обявени същите мотиви - заради водената от изпълнителния съвет на конфедерацията политика в разрез с интересите на наемния труд.

Лошият пример, по който работодател и синдикати действат в "Кремиковци", е заразителен и за останалите собственици на предприятия в отрасъла, смята Митов. Същевременно конюнктурата в бранша е възходяща - предприятието от черната металургия "Дебелт" - Бургас, изнася за САЩ повече, отколкото е било производството му през последните три години, ръст на продукцията отчита и "Алумина" - Шумен, за "Елисейна" има интерес от чужд инвеститор, без сериозни проблеми са "Стомана", "Юмикор Пирдоп" и др. Въпреки че броят на заетите в отрасъла е намалял от 50 хил. на 15-16 хил. души от 1997 г. досега, според синдикалистите няма опасност през следващите две години някое от предприятията да бъде затворено.

Съдебна регистрация тези дни получи и Националната синдикална федерация "Лека промишленост". Нейният председател Боряна Налбантова, доскорошен лидер на "Подкрепа", засега изчаква преброителните протоколи и не обявява членската маса.

При 2.3 млн. официално регистрирани трудови договори синдикални членове са под 10% от работещите, е мнението на Митов. В пъти са намалели членовете на "Подкрепа" и КНСБ след последното преброяване, когато двата синдиката отчетоха съответно 158 хил. и 650 хил. членове, твърдят отцепниците.

Предстои конференция, на която противоречията на спорещите синдикалисти от "Кремиковци" и останалите членове на федерацията ще бъдат изгладени, каза президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев, помолен за коментар. Мандатната комисия се е събирала преди ден и вероятно до два месеца ще се състои и конференцията, допълни той. По думите му във федерация "Лека промишленост" няма проблеми, напротив, след смяната на ръководството на федерацията броят на членовете се е увеличил. "Това, че от време на време се случва някой с нещо да злоупотреби, не е фатално, организацията има вътрешни механизми и си решава проблемите", каза президентът на "Подкрепа". Той увери, че синдикатът няма никакви проблеми с членската маса и с преброяването на членовете си.

Крайният срок за подаване на документи за доказване на национална представителност на работодателски и синдикални организации изтече на 15 октомври, напомни пресслужбата на Министерството на труда и социалната политика. Дотогава данни за членовете си бяха длъжни да огласят признатите за национално представителни организации на работниците и работодателите. Всички са спазили срока, съобщи Министерството на труда. Работодателските организации, подали документи, са досегашните членове на тристранката - подадени от Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара, Съюза за стопанска инициатива и Българския съюз на частните предприемачи "Възраждане". От синдикатите освен национално признатите КНСБ и КТ "Подкрепа" за национална представителност кандидатства и Генералната централа на браншовите синдикати. Справка в АПИС за формацията показва единствено че едноименна формация има лиценз за посредничество за намиране на работа.

Още през 2000 г. новият Кодекс на труда определи, че национално представителни синдикални организации са тези, които имат най-малко 50 000 членове и поне 50 организации с не по-малко от петима членове в повече от половината отрасли на икономиката. Изискват се също местни органи в повече от половината общини на страната и национален ръководен орган.

Последното преброяване всъщност е първо за работодателите и второ за синдикатите. На практика в момента никой от членовете на съвета за тристранно сътрудничество не е представителен - работодателите не са броени, а синдикатите са броени през 1999 г., докато Кодексът на труда изисква доказване на членската маса на всеки три години. Според изказвания на представители на "Подкрепа" от пролетта, цитирани в медиите, конфедерацията наброява не по-малко от 100 хил. души.

И сегашното преброяване, както и предишното, преминава по-скоро формално - частните работодатели подписват на профсъюзите декларации за толкова членове, колкото са работещите в предприятието, за да не си създават усложнения, твърдят синдикалисти. Така хора, които изобщо не са синдикални членове, могат да попаднат в списъците на работническите организации и да увеличат членската маса.

Работодателските организации очакват с интерес резултатите от преброяването. Крайно време е да се види кои са легитимните и сред работодателите, и сред синдикатите, коментира тези дни председателят на Българската търговско-промишлена палата Божидар Божинов. От Съюза на работодателите и Българската международна стопанска асоциация (БИБА), за които в наредбата за преброяването няма срок за подаване на документите, уточниха, че също имат намерение да се включат в преброяването. Двете организации участват в Съвета за икономически растеж към вицепремиера и министър на икономиката. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив