25 Април 2024, 17:25 Днес (13) | Вчера (12)

Стратегията за "Булгартабак" - много въпроси без отговор

27 Ноември 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

ДПС пак диктува условия. Лидия Шулева е поканена на поправителен в парламента

Поредният опит за приватизация на "Булгартабак холдинг" обещава да бъде ако не по-успешен от предишните, то несъмнено по-интересен.
Предишните два епизода впечатлиха международната икономическа общественост с (без)броя съдебни дела. МВФ, Световната банка и ЕБВР бяха принудени да поставят ултиматум на правителството - да побърза с раздържавяването. "Това е последният ни шанс да продадем "Булгартабак" изгодно и то на фирми с опит", каза пред депутатите от икономическата комисия агроминистърът Мехмед Дикме. С това той на практика призна, че управляващите нямат право на повече жълти картони. Приватизацията на "Булгартабак" поставя на карта политическата кариера не само на ресорните министри - на икономиката Лидия Шулева и на земеделието Мехмед Дикме, но и на цялото управляващо мнозинство. Амбициозната вицепремиерка трябва да затвърди доверието на Симеон Сакскобургготски. За Дикме залогът е още по-голям - за електората на ДПС въпросът за бъдещето на тютюнопроизводството е въпрос на оцеляване. Покрай тази сделка ще стане ясно и докъде се простира лоялността на движението в коалиционното правителство. И дали НДСВ няма отново да се окаже само на мушката на опозицията.
Две са новостите в стратегията, чието авторство си оспорват вицепремиерите Шулева и Николай Василев. Този път холдингът ще се продава на парче, като всяка цигарена фабрика приеме в активите си произвежданите от нея марки цигари. Проектът предизвиква сериозни спорове. Приватизацията на "Булгартабак" не трябва да се извършва в противоречие на законите, опонира на стратегията зам.-шефът на икономическа комисия Атанас Папаризов (БСП). Според проекта надзорният съвет на "Булгартабак" ще продава акциите на дружеството в дъщерните компании, след което самата холдинговата структура ще бъде пусната за продажба от Агенцията за приватизация.
Междувременно мажоритарни пакети от акциите на холдинга в дъщерни дружества ще бъдат пуснати и "Българска фондова борса" - София. Тази сделка ще се осъществява по Закона за приватизация, по Търговския закон и по Закона за публично предлагане на акции. "Продажбата е твърде сложна, за да се уреди в няколкото страници на тази стратегия", коментираха народни избраници. И препоръчаха на Шулева да преработи предложенията си и да се яви на поправителен. Народни представители отляво и отдясно настояват за отговор защо правителството иска да заобиколи съдебния контрол по сделката, изхвърляйки Агенцията за приватизация от играта. "Булгартабак" е в списъка на т.нар. дружества с отношение към националната сигурност, които трябва да се продават от АП по одобрена от парламента стратегия. Според опозиционните депутати, ако управляващите виждат проблем в агенцията, той трябва да се реши с други методи, а не като с определени сделки да се заобикаля законът.
"Народното събрание не е приватизационен орган, не ни вменявайте и тази функция. Държавното имущество се продава от специализирания орган - агенцията", изрази общото становище бившият шеф-надзорник на АП и настоящ депутат от НИЕ Димитър Стефанов.
Основният аргумент на Лидия Шулева е, че "Булгартабак" има достатъчно ресурс да продаде сам дъщерните си дружества - подобно на Банковата консолидационна компания, която успешно продаде трезорите. "Всякакви аналогии с БКК са неуместни, защото "Булгартабак" не е банка. Там има много социални проблеми", категоричен бе бившият вицепремиер Петър Жотев (ОДС). Той припомни, че продажбата на банките е подготвяна 2-3 години.
"Булгартабак холдинг" е публична компания, която има миноритарни акционери. Миноритарни акционери имат и "Благоевград БТ" и "София БТ". Новата стратегия не гарантира техните интереси, смятат експерти. Единственото, което вицепремиерът Шулева обясни пред депутатите, е, че миноритарните акционери са представени в управителния съвет на холдинга и ще участват във вземането на решенията.
Още по-големи въпросителни предизвиква идеята парите от продажбите на фабрики да влизат в холдинга и да се разпределят по желание на неговото ръководство. "Откъде накъде парите на държавата ще се разпределят от фирма! Как ще става това?", възмутиха се опозиционните депутати. Според тях това променя из основи приватизационния закон. Димитър Стефанов предложи парите от продажбите да влизат в специален фонд и да се създаде закон за управлението му, за да не се харчи "за циклене на паркетите в министерските кабинети".
"Парите ще се изразходват по закона за счетоводството", контрира Шулева. И намекна, че те ще са на директно ползване на правителството. Което значи, че може и да не отиват за оздравяване на закъсалите фабрики (каквато е идеята), а за попълване на дупки разни.
"Въпросът с финансирането на фабрики с пари от продажбата на други е доста спорен", призна и депутатката от НДСВ Ралица Агайн. Според нея това преливане на средства трябва да става или чрез договор за заем, или чрез увеличение на капитала.
"В рамките на година и половина 80% от фабриките на "Булгартабак" да бъдат приватизирани", каза пред депутатите Дикме. Когато се провали предишната процедура, той и лидерът на ДПС Ахмед Доган се скъсаха да обясняват, че до 6 месеца може да има нова сделка. Т.е. до декември. Сега краят на продажбата се отлага за края на мандата.
Според Дикме вероятно е по-голям инвеститорски интерес да предизвикат манипулационните фабрики, отколкото цигарените. За 4-5 фабрики вносителите на стратегията предполагат, че няма да има интерес. За тях няма да се поставят конкретни изисквания към купувачите, а в някои случаи може да се прибегне дори към продажба за 1 лев. В стратегията се запазват изискванията за минимално количество влагани в цигарите български тютюни. Тази претенция няма нищо общо с пазарните принципи и със световните тенденции за производство на все по-леки цигари, смятат експерти. Точно това обаче е опит за гарантиране на интересите на тютюнопроизводителите, т.е. на голяма част от електората на ДПС. "Точните количества български тютюни, които ще се влагат, ще подлежат на преговори за всяка отделна фабрика - в зависимост от марките цигари", остави си вратичка за отстъпление Дикме.
Кандидатите за купувачи ще трябва да докажат произхода на средствата си, опита си в бранша и пазарните си позиции. Малък намек, че присъствието на Майкъл Чорни в предишната процедура е урок за продавачите. По време на обсъжданията на новия проект за раздържавяване на "Булгартабак" стана ясно, че за българските пушачи идват лоши дни. До 2007 г. цените на тютюневите изделия постепенно ще се повишават, докато стигнат европейските. Разчетите на финансовото министерство сочат, че до 2010 г. само от повишаването на акцизите цената на кутия цигари ще стигне 4 лв. Отделно всеки производител има право в края на всяка година да иска повишение на производствената цена. "Защо не издействахте гратисен период? След приемането ни в ЕС доходите на хората ще са по-високи и така няма да се усети драстичното поскъпване", питаха депутатите. За либерализацията на цените на цигарите питайте г-жа Шулева, прехвърли топката Дикме.
Особено сериозен е проблемът с със съкращаването на работници. "Стратегията не дава яснота кой ще прави съкращенията и дали ще преговаря с нас", писнаха синдикатите и, както обикновено, заплашиха с протести.
Кабинетът трябва да се постарае бързо да отговори на натрупаните въпроси, ако не иска нови скандали да доведат до нов картон. Този път той ще е червен.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив