28 Март 2024, 16:28 Днес (10) | Вчера (12)

Установяване на здравноосигурителния статус на лицата

29 Октомври 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Румяна Станчева, Гл. експерт в НОИ

Задължителното здравно осигуряване е дейност по набирането на здравноосигурителни вноски. Всички български граждани, които не са граждани и на друга държава, подлежат на здравно осигуряване от влизане на закона в сила - 1 юли 1999 г., а за новородените - от датата на раждане. Задължителното здравно осигуряване предоставя основен пакет от здравни дейности, гарантирани от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Съгласно чл. 109 от Закона за здравното осигуряване осигурени лица, които не са платили повече от три дължими вноски, заплащат оказаната медицинска помощ на изпълнителите. Когато осигуреното лице заплати на Националния осигурителен институт всички дължими вноски, осигурителните му права се възстановяват от датата на заплащане на дължимите вноски, като сумите, заплатени за оказаната медицинска помощ, не се възстановяват.

Невнасянето на осигурителни вноски не по вина на осигурените лица не ги лишава от осигурителни права. Сумата, заплатена за оказаната медицинска помощ от лицата в тези случаи, подлежи на възстановяване.

Във връзка с прилагане на чл. 109 от Закона за здравното осигуряване на общопрактикуващите лекари са раздадени списъци с лицата, за които няма информация за здравно осигуряване за повече от три месеца. От 1 октомври 2003 г. общопрактикуващите лекари уведомяват своите пациенти за техния осигурителен статус на осигурени или неосигурени.

Всеки гражданин може да провери здравноосигурителния си статус и в интернет страницата на Националния осигурителен институт. Лицата, фигуриращи в пациентските листи като неосигурени, трябва да докажат в териториалните поделения на осигурителния институт по местоживеене по какъв ред е трябвало да бъдат осигурявани за периодите, за които няма данни за здравното им осигуряване. За целта Националният осигурителен институт разкри специални приемни в своите териториални поделения и филиали за обслужване на гражданите.

Там всеки може да провери актуалния си здравноосигурителен статус, да представи документи, доказващи здравната му осигуреност, и след отстраняване на обстоятелствата, поради които са прекъснати осигурителните му права, да получи удостоверение, че е с непрекъснати осигурителни права.

Създава се допълнителен регистър на здравноосигурените лица, в който се въвежда и съхранява информацията за документално доказаните периоди на здравна осигуреност.

Лицата, на които по закон здравното осигуряване се провежда чрез трети лица, трябва да представят документи, доказващи, че прекъсването в осигуряването не е по тяхна вина. Това са:

- лицата, работещи по трудови, служебни правоотношения и правоотношения, възникнали на основание специални закони

- лицата, работещи без трудови правоотношения по договор с възложител, изпълнителите на договори за управление и контрол

- служителите на Българската православна църква и други признати по нормативно установен ред вероизповедания

- лицата, подлежащи на здравно осигуряване до края на 2002 г. от общинските бюджети, подлежащите на здравно осигуряване от републиканския бюджет, както и безработните, осигурявани от фонд "Безработица" за времето, за което получават обезщетение за безработица.

Данните от представените документи се въвеждат от длъжностното лице в приемните на осигурителния институт в допълнителния регистър. На лицето се издава и връчва справка за приетите документи и удостоверение по образец, че е с непрекъснати осигурителни права. Националният осигурителен институт предприема действия по контрол и санкции на виновните осигурители.

Самоосигуряващите се трябва да внасят за своя сметка здравноосигурителни вноски и да подават данни за здравното си осигуряване.

Ако за определени периоди не са внасяли вноски за здравно осигуряване, трябва да внесат всички дължими суми заедно с лихвата за закъснението, за да получат удостоверение, че са с непрекъснати осигурителни права. По смисъла на Закона за здравното осигуряване "самоосигуряващо се лице" е физическо лице, което плаща изцяло здравноосигурителна вноска за себе си. Това са упражняващите свободна професия и/или занаятчийска дейност по регистрация, едноличните търговци, собствениците и съдружниците в търговски дружества, земеделските производители и тютюнопроизводителите и всички лица, които нямат доходи, върху които се дължат здравноосигурителни вноски и провеждат осигуряването си по реда, определен в чл. 40, ал. 4 от Закона за здравното осигуряване (чл. 40, ал. 1,т. 15 в редакцията на закона до 31.12. 2002 г.). На тези лица в приемните на осигурителния институт се изчислява размерът на задължението заедно с лихвите за закъснение и се издава справка за размера на задълженията. Дължимите суми за здравно осигуряване се заплащат по банков път или чрез пощенски запис. След заплащане на цялата дължима сума тези лица представят платежните документи за извършеното плащане (платежни нареждания, вносни бележки и пощенски запис). Длъжностното лице въвежда данните от документите в информационната система, издава справка за представените документи и удостоверение, че е с непрекъснати осигурителни права.

След внасяне на дължимите суми е необходимо да се подадат данни за осигуряването по Инструкция №1 на Националния осигурителен институт с декларация обр. №4.

В случай че самоосигуряващите се лица са внасяли редовно месечни вноски за здравно осигуряване, но не са подавали данни съгласно Инструкция №1 на НОИ, трябва да подадат необходимите данни с утвърдените образци на декларации.

Когато лицето за част от периодите, за които няма данни за здравно осигуряване, е трябвало само да заплаща дължимите здравноосигурителни вноски, а за други периоди е неосигурено по причина на трети лица, за да получи удостоверение, че е с непрекъснати осигурителни права, е необходимо:

- да внесе дължимите осигурителни вноски и представи платежните документи

- да представи необходимите документи, доказващи, че прекъсването в осигуряването не е по негова вина.

До края на годината Националната здравноосигурителна каса ще оказва безплатна медицинска помощ на лицата с прекъснати осигурителни права.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив