19 Април 2024, 06:37 Днес (0) | Вчера (11)

Финансовите и социални промени от началото на годината

02 Януари 2014 09:02 в. Труд по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 януари 2014, 11:57
Под лиценза на creativecommons

Минималната работна заплата променя доходите на 286 хил. души

Социални промени:
- Минималната заплата става 340 лв. Това ще повиши доходите на около 286 000 българи. 340 лв. ще получават и наетите по програми за временна заетост.
- Максималният осигурителен доход се повишава до 2400 лв. Това ще вдигне таванът на пенсиите на 840 лв., но от 1 юли.
- Майчинството за отглеждане на дете между 1 и 2 години става 340 лв. Увеличението няма да важи за заварените случаи, а само за обезщетенията, които НОИ отпуска от 1 януари 2014 г.
- Добавката за второ дете ще се увеличи на 50 лв. За първо сумата остава 35 лв.
- Максималното обезщетение, което работниците могат да получат от НОИ при фалит на работодателя, се повишава до 7200 лв.
- Условията за пенсиониране за работещите трета категория труд се замразяват. Мъжете ще се пенсионират при навършени 63 години и 8 месеца възраст и 37 години и 8 месеца стаж. За жените условията са 60 години и 8 месеца възраст и 34 години и 8 месеца стаж.
- Отпада пенсионната възраст за военнослужещи. Те ще могат да се пенсионират независимо на колко са години, ако имат 27 години стаж. 18 от тях трябва да са в армията.
- Месечната добавка за близнаци ще стане 75 лв. за всяко дете. За дете с увреждане помощта ще се повиши на 100 лв.
- Осиновителите на деца от 2 до 5 години получават правото на една година платен отпуск. Осиновителите обаче нямат право на него, ако дадат малчугана в детска градина. Този отпуск се признава за трудов стаж.

Здравни промени:
- Пенсионерите ще плащат само 1 лев от досегашната потребителска такса от 2,90 лв. за посещение при личния лекар или специалист.
- Облекчава се процедурата по подготовката за явяване пред ТЕЛК (или НЕЛК) за освидетелстване или преосвидетелстване. Лекарите в болниците ще могат да прилагат консултации и изследвания, извършени по друг повод. Така пациентите няма да се разкарват излишно и няма да се изразходват направления ненужно.
- Рецептите за медицински изделия и диетични храни вече ще се изпълняват във всички аптеки, работещи по договор със здравната каса, без значение от региона.
- Според новия рамков договор за 2014 г. лекари ще получават по-добро заплащане за някои грижи.
- От 9 лв. на 9,50 лв. се увеличава цената за диспансерно наблюдение на пациент с повече от една диагноза. Не 17 лв., а 18 лв. вече ще получава специалист за направен първичен преглед.
- За четирите различни процедури по хемодиализа ще се плаща с по 4 лв. повече.
- Процедурата за интензивно лечение е увеличена от 357 лв. на 426 лв. Повишават се и цените на 34 клинични пътеки.

Съдебни промени:
- Реорганизират се делата на гражданите срещу властта. От 6 януари влизат в сила промени в Административнопроцесуалния кодекс, с които вместо да се разхождат до София, за да съдят държавата и различните й органи, гражданите ще го правят в съда по постоянния си адрес. Това улеснение важи и за бизнеса.
Най-голямата промяна ще е за хората, които оспорват решенията за инвалидност. Но освен тях от промяната ще се възползват и недоволните от решения на всички органи като данъчните и строителния надзор например.
- Влиза в сила и важна промяна в Гражданския процесуален кодекс. С нея се забранява на хората, които имат да вземат пари от местната власт, да запорират сметките на общините, в които те пазят парите си по европейски и международни програми. Досега често се случваше финансиране по европроекти да бъде блокирано от кредитори на общините.

Данъчни и финансови промени:
- Данъкът върху лихвите по депозитите пада от 10% на 8%
- Отпада данък общ доход от 10% за хората с трудов доход до 340 лв. на месец (облекчението реално ще се ползва през 2015 г.)
- До края на 2014 г. се удължава срокът за активиране на давността за просрочени дългове преди 1 януари 2008 г.
- До 60% намаление на местния данък за автомобилите, съответстващи на най-високите екостандарти
- В повече общини с висока безработица ще може да се ползва преотстъпването на данък печалба
- Доходите от лихви по облигации на фирмите се освобождават от данък печалба
- Въвежда се обратно начисляване на ДДС за зърното и други технически култури
- Въвеждат се ваучери с цел възстановяване на акциза върху дизела на земеделските производители
- Въвежда се касовата отчетност по ДДС
- Нови бандероли върху цигарите и алкохола

Европрограми:
- Влизат в сила новият бюджет на ЕС и новият програмен период за изразходването му. Той ще продължи до края на 2020 г. За седемте години България може да получи 15 млрд. евро от еврофондовете. Ще има седем оперативни програми - "Транспорт", "Региони в растеж", "Развитие на човешките ресурси", "Иновации и конкурентоспособност", "Наука и образование", "Околна среда" и "Добро управление".
От тях изцяло нова е програмата за образование. "Добро управление" пък обединява средствата, предназначени за администрацията, които досега бяха разделени в две програми - "Техническа помощ" и "Административен капацитет". Земеделците и малките общини ще продължат да получават средства през Програмата за развитие на селските райони.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив