28 Септември 2024, 06:15 Днес (0) | Вчера (0)

Още за застрахователите, животните и интереса на клиентите..

03 Август 2006 11:16 INSMARKET по статията работи: 4
A+ A-

Компаниите колекционират куриозни застрахователни случаи

Най-интересните и любопитни правила в една или друга област се създават от куриозните изключения. Както всеки бранш, така и застраховането изобилства с нетрадиционни ситуации и весели случки. Особено когато участват животни. За да сме искрени, трябва да признаем, че застрахователите по света се отнасят позитивно към създалите се недоразумения и търпеливо и с усмивка обезщетяват своите клиенти, записвайки си при това възникналите ситуации, превръщайки се в едни от най-любопитните екциклопедии на изключенията. Отдавна не е прецедент изплащане на обезщетение по причудлив инцидент. Тук не става дума само за застрахователни гиганти, но и за компании със съвсем не толкова големи обороти. Не съм чула досега обаче българска компания да е последвала световния опит в това отношение, но мисля, че си заслужава родните застрахователи да прочетат следващите редове.

Куриози в застраховането се случват не толкова рядко и, сякаш за да е още по-интересно, някои от тях са доста необичайни. Особено когато в тях има замесени и животни. Европейски застраховател, например, припомня случай, при който автомобил бил атакуван от крави. По неизвестни за човека причини четириногите рогати изведнъж обградили колата и започнали настойчиво облизват автомобила, в резултат на което лаковото покритие било напълно унищожено. Собственикът на колата оценил щетите на 600 евро, изплатени му от застрахователната компания. Руските застрахователи също са се сблъсквали с не по-малко интересни и смешни ситуации, които понякога се превръщат в добър PR  за компанията.
От компаниите се шегуват: в такава аграрна страна като Русия кравите просто минават за пълноценни участници в пътното движение. В някои региони те с удоволствие се движат по федералните шосета. Така водачът се оказва в неочаквано състезание с новите участници.  “Пътувах по главен път, а стадо крави се движеха по второстепенно шосе. Въпреки това, една от кравите не ми даде предимство, в резултат на което възникна сблъсък”, се казва в едно от заявленията до застрахователите в СК “Ресо-Гарантия”. Е, в този пример не знам кой е за съжаление – кравата или водачът...
Друг случай – този път с кози, типичен рогат участник в движението, особено в южните руски райони. “Излязох с колата и се натъкнах на биещи се около возилото овни и козли. Не успях да открия стопанина им", четем в още едно от обясненията за настъпил инцидент.
Лосовете са също разпространен вариант за автомобилистите, при това и досега все още не е ясно кой се страхува повече от другия: лосът или шофьорът. Онези, които са имали стълкновение с лос на пътя през нощта, могат категорично да ви уверят, че срещата може да завърши с кърваво сражение. Не са рядкост случаите, когато лос разбива с глава предното стъкло или с копита изпочупва колата.
Мислите, че само едрите животни могат да бъдат опасни?
Почакайте – ето и друг пример: куче и котка се  гонят на двора, а стопаните (като на театър) наблюдават случващото се. Изведнъж котката се спуска към спрялата кола и намира убежище зад задното колело. Кучето (май забравихме породата – ротвайлер), за да се добере до своя смъртен враг, започва да гризе бронята и гумата. В крайна сметка котката се отървала, но колата – не. “Макар това да не е чист застрахователен случай, компанията изплати обезщетение заради куриоза”, коментираха от застрахователната компания.
Много често застрахователните случаи с участието на животни са доста спорни. Кой трябва да заплати за щетите – собственикът на животното, нейният пазач, застрахователят?
Съветът е – четете внимателно договора и клаузите в него. Една компания може да приема сблъсък с животно за застрахователно събитие,  друга - като чист инцидент, изключен от списъка на обезпечените покрития, макар че световната практика сочи по-често благополучен изход от ситуацията в полза на пострадалия. С други думи, изплатено обезщетение.
За да демонстрират лоялност към клиента и да завоюват доверието на обществото, някои компании правят приятни изключения от правилата. Един от най-интересните случаи, превърнал се май вече във виц, е онзи, при който на жителка на Москва било изплатено обезщетение без дори да е подписала застрахователен договор. Жената тъкмо влизала в офиса на застрахователя да оформи полица по Каско, когато оставеният и отвън автомобил буквално бил помлян от разиграла се пред очите на всички катастрофа. Жената изпаднала в ужас, защото злополучното возило се превърнало в купчина желязо, а на практика нямало подписана полица. Като в приказва жената била успокоена, полицата била подписана с предварителен час и застрахователите платили пълно обезщетение. Какво застрахователно благородство!
Изводът? Ако сте попаднали в застрахователно изключение, не бързайте да  изпадате в отчаяние: може и да ви провърви и не само да ви платят пари, но и да ви направят известни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

пропуснах да поясня, че застрахователната сума по застраховката е 7000,00 лв.
#1 | от Георги | преди
да ама ДЗИ не прави така.
Запознайте се със следния случай:
Открадната е л.кола-застраховата в компанията по "Автокаско".Към момента на събитието, собственика е имал други три събития по застраховксата и е ползвал обезщетение сумарум около 2500,00 лв.
Случай е заявен в срока пред застрахователя. След три дни колата е намеренапред 10 РПУ от където е и издаден документа,. кой то забележете има тескт, че "МПС се връща на собственика без повреди и липси".
Ден след намирането на МПС на същото е извършен оглед в Орландовци и са изписани 16 позиции за ремонт ст.1 и боядисване.
След няколко дена собственика представя бележката от 10 РПУ в ДЗИ по преписката без да прочете дословно записаното.
СЛеде доста време др. З.Шушков му отговаря, че ДЗИ не дължи обезещетентие съгласно тескта в бележката от МВР.
Пита се в задачата : какво са описвали експерта,вещощот лице и представителя на специална ликвидация по време на огледа.
Такъв въпрос бе поставен писмено пред др. Чандъров и зет му Ев.Игнатов-дир. АЗ.
Говорим за специалисти.
След
#2 | от Георги | преди
Там, където работят добри професионалисти - могат да се правят и изключения от правилата......Аматьорите са коне с капаци. Те не познават правилата, за да правят изключения, освен това гледат на клиента като на дойна крава, която непременно трябва нещо да пусне....

































































































































































































#3 | от Атила | преди
Така е !
#4 | от Валентин | преди
Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив