24 Април 2024, 22:49 Днес (12) | Вчера (6)

9% спад на вноските за пенсии

09 Февруари 2009 10:10 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

В сравнение с 2007 г. расте броят на осигурените, но намаляват влаганите средства

В постъпленията на пенсионните дружества има спад, но той е незначителен, каза в интервю за Insurance.bg изпълнителният директор на ПОК “ДСК-Родина” АД Станислав Димитров. В сравнение с година по-рано има по-голям брой осигурени, но с по-малки вноск,  което е отражение на кризата и несигурността.

Г-н Димитров, с какво е актуално доброволното пенсионно осигуряване при настъпващата икономическа криза?
- Усилията на пенсионните дружества са насочени в момента към разясняване на влиянието на финансовата криза, от една страна, тъй като натрупаните средства на осигурените са над 500 милиона лева, а техният брой е над 600 хиляди и е нормално да се интересуват какво се случва във време на криза с техните спестявания. Вторият аспект е, че дружествата се опитват да активизират работодателите да осигуряват своите служители за доброволна пенсия, тъй като практиката показва, че едно такова осигуряване веднага води след себе си в повечето случаи до лична вноска на осигурения. По този начин се провокира интереса на работещите да правят лични вноски. И третото направление в активността ни е да популяризираме предимствата, тъй като осигуряването, въпреки че 14 години извършва дейност у нас, не е добре познато. А предимствата в момента са изключително добри - и като възможност за дългосрочно спестяване, и като данъчно облекчение.

Кои са аргументите “+”, с които привличате клиенти сега?
- Всеки клиент би открил, в зависимост от своите лични предпочитания, определени ползи. Този продукт първо е на ясна основа и човек има избор какво да прави по всяко време. След като започне да прави 10% вноска от своята заплата, което е да речем 50 лева, той може да спре тази вноска, може да я намали, може да я увеличи. По всяко време може да реагира съобразно и личните си предпочитания и макроикономическата среда - това първо. Второ, той се ползва с определени права не само в момента на пенсиониране, а и по време на внасянето, т.е. може да изтегли средствата си, може да спре вноските. Много е важно, че сумите се наследяват в пълен размер. Хората са притеснени какво ще се случи след десет години. Винаги го има този аспект на колебание – аз сега започвам, какво ще стане в края на периода?
Другият момент са данъчните облекчения. В днешно време реално продуктите, които се ползват с данъчно облекчение, са три. От наша гледна точка е загуба човек да не си прави вноски.

Издържате ли на натиска от примамливите предложения по банковите депозити?
- На практика ние не сме в пряка конкуренция на банките. Напротив, това е допълване, защото спестяването в банките си има своята логика, своите причини. Човек може да има депозит в банка и в същото време да прави вноски в доброволен фонд. Нека не забравяме, че данъчните облекчения са 10% от  дохода, може да прави и 5%. При среден доход 700 лева, 35 лева се  заделят лесно. Важно е да се отбележи, че при доброволните фондове не е необходимо да се работи с големи еднократни суми. Това е възможност, но не е задължително условие. От тази гледна точка формите на спестяване се допълват и не сме в пряка конкуренция. Банките дават определени предимства, спестяването в доброволен пенсионен фонд дава други предимства.

А ако трябва да се избира между застраховка “Живот” със спестовен елемент и пенсионно осигуряване, какви са вашите предимства?
- Аз не бих противопоставял двата продукта. Напротив,  за мен те са задължителни  едновременно. Друг е въпросът дали всеки може да си ги позволи в настоящия момент, предвид нивото но доходите като цяло. Но решението кое и кога да започне е лично за всеки клиент и е в зависимост от предпочитанията към риск, от възрастта, семейството. Определено трябва да имаме предвид, че при доброволното пенсионно осигуряване разходът, т.е. цената на услугата е много ниска. Таксите от порядъка на 3% - 3,5% са изключително ниска цена за продукта. Така че, застраховките и пенсионните вноски не се противопоставят, напротив, добре е в едно семейство винаги да има и от двата продукта.

Какво показва статистиката, която си водите – има ли в момента отлив или забавяне на вноските?
- Да, има спад на постъпленията, който е незначителен, все още в нормални граници – 9% за деветте месеца спрямо деветте месеца на 2007 г., като имаме предвид, че 2007 беше с изключително висок ръст, така че базата е много висока. Но пък от друга страна има увеличение на броя на осигурените лица, т.е. все по-голям брой осигурени участват, но с по-малки вноски,  което е отражение на кризата и несигурността.

Очаквате ли, когато излязат данните за цялата година, спадът да се окаже още по-голям?
- Твърде вероятно е данните да претърпят промени, тъй като практиката е в последните месеци - ноември и декември, да се внасят големи суми. Но като имаме предвид, че с въвеждането на плоския данък данъчният ефект за внасянето е променен, може би  последните месеци на 2008 г. ще бъдат по-слаби откъм  постъпления спрямо 2007 г. Но радостно за пазара е, че се увеличава броят на лицата, които си правят месечни мноски, което е същината - месечни от работодателя. Да не забравяме, че самото ползване на данъчно облекчение, както е в закона за данъците на физическите лица, е директно през работодателя да се изчислява данъкът, т.е. не е необходимо самото лице да подава данъчна декларация или впоследствие той да е обременен с някакви допълнителни действия. Автоматично счетоводната програма преизчислява данъка и намалява, когато това се прави през работодателя, тези вноски.

Бихте ли коментирали очакваните промени в законодателството?
- Законодателството не е статично и трябва в известна степен да отразява промените в средата, от друга страна трябва да изпреварва някои процеси.  Определени промени са необходими. Смятам, че в Кодекса за социално осигуряване КФН си е свършила своята работа, изготвила е проект за промени, които отразяват променената  ситуация през последните години. Очакваме този проект да влезе в законодателната програма на Народното събрание в първата половина на годината. Важното е първо, че ще се засилят изискванията към пенсионните дружества, т.е. по този начин ще може да се увеличи доверието на осигурените в сектора като цяло. На второ място - ще се въведат така наречените мултифондове. Те няма да са по всяка вероятност от 2009 г., но дори и да са от 2010 г., важното е да се знае, че ще се върви в тази посока.
ххх

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив