29 Март 2024, 14:33 Днес (9) | Вчера (11)

Maкшейн:"Влизането на България в ЕС е в ръцете на българите"

26 Април 2004 BBC по статията работи:
A+ A-

Според британския министър по европейски въпроси визите с България едва ли ще отпаднат до присъединяването й към ЕС

 
Доколко влизането на 10 те страни от първата вълна на разширяване на ЕС може да забави присъединяването на България.

- Надявам се, че не. Когато се поставя въпроса за присъединяването на България към ЕС, тя има своите амбиции, има поставени дати, но нещата зависят от хората в България. Това, което те трябва да направят, може би е да научат как чехите, поляците, как други държави са влезли в ЕС. Аз познавам добре Полша и трябва да кажа, че съдебната система, администрацията и институциите, свързани с бизнеса, направиха по-голям напредък през последните пет години, за да подготвят Полша за членство в ЕС, отколкото през последните 50 или може би 100 години. България трябва да вземе този урок от страните, които се присъединяват днес. Необходима е много енергия, решителност и голямо желания. И пак ще повторя - не, за да получи българският министър-председател правото да заседава в Европейския съвет, а защото е важно за хората в България да има правила за опазване на околната среда, правила за работа на бизнеса, за функциониране на съда и за социални отношения. Затова всички в България трябва да работят много за присъединяване на страната към ЕС.

В събота британското външно министерство посвети деня си за отворени врати на Нова Европа в опит да спечели смятаните за евро-скептици британци за каузата на новите членки с помощта на лакомства и национални атракции. Няма ли опасност дългото чакане да произведе прекалено много скептици и сред населението на държавите, които тепърва се присъединяват.

- Въпросът за Европа разделя хората. Това е важно решение. Дали да кажем "да" за засилването на британската или българската идентичност като приемем партньорството и зависимостта един от друг в ЕС или да се уплашим и да кажем "не" - това значи прекалено много контакти с хора и народи от други земи. Това е дебат, който съществува с години, ще го има и в бъдеще. Онова, което е важно днес е, че младите от различни общности - поляци, чехи, унгарци, се забавляват и ние трябва да поддържаме положително послание за Великобритания или за България в Нова Европа.

В момента движението на български граждани не е толкова безпроблемно, колкото за нациите, които Макшейн изброява. След временното спиране на визите за българи и румънци заради сигнали за нарушения, издаването на бизнес-визи и разрешителни за работа още не е подновено. Могат ли тези ограничения да повлияят отрицателно на отношението на българите към Великобритания?

- Надявам се не. Всички страни тук - Словакия, прибалтийските държави, Словения до скоро, буквално допреди няколко години имаха сходни трудности с пътуването и визите. България трябва да се концентрира върху това да се подготви за влизане в ЕС през 2007-ма, да реформира икономиката си, съдебната система, да гарантира, че всеки българин, който идва във Великобритания, или която и да е друга държава, има нужните документи за работа и да няма обвинения за измами към български граждани, че влизат нелегално. Доколкото познавам България, аз вярвам, че тези проблеми ще се решат много скоро.

Дори доброто поведение и спазването на правилата не са достатъчни аргументи, за да накарат британския министър по европейските въпроси Денис Макшейн да прогнозира отмяна на визовия режим за българи преди приемането на страната в ЕС.

-  Той непрекъснато се преразглежда. Великобритания е островната държава на Европа. Нямаме обща граница като Италия и Франция или Германия и Полша. Затова идването във Великобритания изисква по-различен режим за всички, но той непрекъснато се преразглежда и моето желание е да има ясни доказателства, че няма повече проблеми и всеки, който идва от България идва наистина, за да учи или да работи с осигурена работа и тогава, убеден съм, че тези проблеми ще бъдат решени.

2007 е датата, която България посочи за присъединяването си. Тя беше официално потвърдена от ЕС едва миналата година. Европейски чиновници или пък политици от сегашните страни-членки често предупреждават, че ако страната на осъществи навреме реформи в различни области, тя може и да се окаже непостижа. Последен под съмнение я постави комисарят по разширяването Гюнтър Ферхойген, който изрази загриженост за реформата в съдебната система. Каква е оценката на Денис Макшейн за това дали България ще успее да се присъедини през 2007-ма година:

- : Това е въпрос, който трябва да зададете на моите приятели в България - на съдебната система, полицията, на хората в бизнес-средите, в местната администрация. Те могат да го направят. Изискват се огромни и сериозни усилия, но други държави вече успяха да го направят и вярвам, че различните видове власти, неправителствените организации, не само правителството, ще направят тази огромна крачка да се променят. Не само за да влезат в ЕС, това ще е много добре за самата България и българския народ.

Дали и според британския министър по европейските въпроси основната спънка е реформата в съдебната система.

-  Европейската комисия поставя условия, които трябва да се спазват от всяка държава, която иска да се присъедини и да бъде в ЕС - съдебна система, която гарантира пълна прозрачност, която не е засегната от корупция, която е строга в налагането на закона. Дори ако България съществуваше на милиони километри от Европа това пак щеше да е необходимо за доброто на нейното собствено население.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив