29 Март 2024, 02:20 Днес (0) | Вчера (11)

БНБ запази доверието в лева въпреки превратностите

04 Юни 2004 12:45 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Разговор с Румян Чобанов, главен касиер на БНБ

ГОСПОДИН ЧОБАНОВ, КОГА И КЪДЕ ЗАПОЧВАТ ДА СЕ ПЕЧАТАТ БЪЛГАРСКИТЕ ПАРИ?
- Първите банкноти са печатани в Санкт Петербург през 1885 г. През своята 125-годишна история БНБ печата банкнотите си в Русия, Германия, Англия, САЩ, в бившата Държавна печатница в София. От 1998 г. това се прави в новата Печатница на БНБ. Преди 1998 г. последно са печатани пари в Германия. Сега България печата парите си тук, в собствената печатница на Българската народна банка.
 
КАКВО Е БИТИЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ, ОТКАКТО ТОЙ СЕ ПОЯВЯВА?
- БНБ е успяла да запази доверието в лева независимо от превратностите на съдбата. В Закона за БНБ от 1885 г. е записано, че на централната банка се дава "изключителната привилегия да издава банкноти, които ще се приемат за платежи в ковчежничествата на държавата и във всички правителствени учреждения". Първите български банкноти са обменяеми в злато - това са златните 20 и 50 лв., отпечатани в Санкт Петербург в Русия. През 1891 г. на БНБ се дава правото да емитира и банкноти, обменяеми в сребро. Това се реализира на практика от 1899 г.
В някои моменти от развитието на страната ни са били в обращение паралелно по 16-18 номинала - 100 лв. с образа на Захарий Зограф /т. нар. зографка/, 200 лв. с Иван Вазов, 500 лв. с лика на Добри Христов, 1000 лв. с Всил Левски, 2000 лв. с Никола Фичев, 5000 лв. със Захари Стоянов, 10 000 лв. с Владимир Димитров-Майстора и тези с лика на Петър Берон, 50 000 лв. Това са преди всичко периоди на инфлация, когато е необходимо по-голямо количество банкноти за обслужване на наличното парично обращение. Винаги левът се е ползвал с доверие от българите, колкото и да се говори, че е имало моменти на бягство към валутата.
 
КАКВА Е ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТ НА ЕДНА БАНКНОТА?
- Животът на банкнотите с ниски номинали е по-кратък. Тези с по-високи номинали се използват в обращение по-дълго време. Например животът на банкноти от 1, 2 и 5 лв. е от порядъка на няколко месеца. След тези няколко месеца всяка банкнота се връща в БНБ, унищожава се и на нейно място се пуска чисто нова банкнота. По-големите номинали живеят по 2-3 години.
 
КАКВО КОСТВА НА ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА ПОДДЪРЖАНЕТО НА НАЛИЧНОТО ПАРИЧО ОБРАЩЕНИЕ?
- След деноминиацията паричното обращение стана стабилно и предсказуемо. Броят банкноти, които в момента са у населението, е с няколко пъти по-малък от количеството банкноти преди 1999 г. Това позволява на централната банка да прави разчетите си много по-точно. Знае се какви са разходите, каква част от парите трябва да бъде унищожена, тъй като вече са негодни за обращение, каква е необходимостта от левове за поддържане на наличното парично обращение.
Малко хора се замислят какво се крие зад това всеки човек да има налични банкноти и монети в джоба си. За да се поддържа цялото налично парично обращение са необходими големи разходи и усилие от страна на централната банка. Съгласно Закона за БНБ централната банка е длъжна да се грижи за чистотата и за поддържането на паричното обращение и на наличните пари. Всяка година се изтегля от паричното обращение една голяма част от банкнотите, които са захабени и повредени. Те се унищожават и на тяхно място се пускат нови банкноти. Например за ниските номинали това е от порядъка на 30-40% от банкнотите, които са в обращение. Това е дейност, свързана с големи разходи. Преди деноминацията разчетите и анализите за поддържане на паричното обращение се правеха много трудно, тъй като необходимостта от банкноти се променяше и беше почти непредсказуема поради инфлационния момент. Тогава монетите почти изчезнаха. Всичко се пазаруваше с банкноти. А тези банкноти трябва да се обработват, сортират, унищожават, което е много сериозен разход. След деноминацията броят на банкнотите намаля, появиха се монети, те по-рядко се връщат в БНБ. От гледна точка на разходите по отношение на наличните пари процесът се оптимизира.
 
КОЛКО ПЪТИ СА СПАДНАЛИ ТЕЗИ РАЗХОДИ?
- Те са комплексни. Броя на банкнотите е намалял 6-7 пъти и оттук следва технологично намаление около 7 пъти на разходите по обработка на банкноти, за производството им, за поддръжката им, за тяхната подмяна. Същевременно се появяват разходи, свързани с обработката на монети. БНБ е длъжна по закон да се грижи за поддръжката на наличното парично обращение, което се стреми да прави на разумна цена. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив